Výzva - mušketa vs. schützenröhr

Odpovědět
Avátar uživatele
Rochrigez

Re: Výzva - mušketa vs. schützenröhr

Příspěvek od Rochrigez »

Což o to, já bych ho taky klidně nepoužíval. Ale v minulosti se ten termín bohužel používal, a to i k označení jezdecké karabiny. Proto ta jízdní složka vojska nazvaná arkebuzíři, kterým se ale taky leckde říkalo karabiníci. Já se nehádám. Jenom konstatuju, že je v tom bordel :) (vytvořenej už v době, kterou představujem).

Edit: Koukám, že už mě předešel Šavlis. Jasně, že je to jezdecká záležitost, o tom není sporu.
Butlers Dragonerregiment

"Well gentlemen, tak toho starýho syfla píchnem."
Plukovník Walter Butler, 24. února 1634, Cheb
Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šavlis »

Přesně tak. A nemá v zásadě smysl se patlat ve slovíčkách, mimo vysvětlení jejich významu.

Na Kurovicích tedy bude možnost nastoupit na střelby i jako střelec, tj. dlouhá zbraň bez furkety. Pravidla budou upřesněna. Předběžně počítejte jako střelci s prachovnicema namísto bandalíru. Bude se střílet jen jedna kategorie, všichni dohromady, ale s komplet vybavením vojáka, kterého představujete. Čili, střelec se dvěma prachovnicema, mušketýr s bandalírem a furketou, dragoun s krátkou flintou a bandalírem, kozák, případně další haluze opět s adekvátními náležitostmi.
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
http://www.olomouckypluk.cz
Avátar uživatele
raia

Příspěvek od raia »

A pikenýr bude mít píku a na vzdálenost 4 metrů musí trefit střed terče 8-)
Avátar uživatele
Bombon

Příspěvek od Bombon »

Pro vetsi zmateni pojmu samotny Wallhaussen jinem svem dile Manuale Militare ( na rytine nasledujici po str. 6) oznacuje slovem "arkebuzír" pesaka s rucnici, s prachovnici bez apostolu - tedy to, co jsme se shodli, ze je strelec... :?:

Jina vec je, ze kdyz nad tim tak premyslim, v dosvadni historiografii se tento druh vojska (myslim tim "strelce") narozdil treba od rondasiru vubec nevyskytuje! Tak trosku se o nem vlastne vubec nevi - ani historici vojenstvi. :idea:

Navrhoval bych najit cesky psany pramen nekdy z pocatku Tricetilete valky, ktery by s jistotou hovoril o "strelcich" nebo "rucnicich". Jestli tento druh vojska samostatne existoval - jako ze urcite ano - pak musel mit v soudobe cestine svuj termin. Osobne si myslim, ze je to dustojnejsi, nez se tady snazit vytvaret nejake novotvary...
Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šavlis »

A ten Wallhausenův akrebuzír má dlouhou ručnici nebo nějakou krátkou mrchu?

Nejde mi až tak o termín, jako spíš o to, že se nám kratinké jezdecké karabiny pod zaklínadlem arkebuza začínají velmi množit u pěchoty. A nejsem si jist, zdali takový typ vojáka - arkebuzír s krátkou karabinou/arkebuzou u pěchoty vůbec někdy existoval.
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
Avátar uživatele
Bombon

Příspěvek od Bombon »

normalni dlouhou... Jinak jedna stopa je cca 30 cm
Přílohy
wallhaussen.JPG
wallhaussen.JPG (19.32 KiB) Zobrazeno 6325 x
Královák
Místo/Bydliště: Šumava

Příspěvek od Královák »

Myslím, že označení arkebuzír je pozůstatek po lancknechtech, kteří měly opravdu krátké pušky - arkebuzy, které po zavedení dlouhých mušket u španělských tercií, jim už nemohly konkurovat.
Avátar uživatele
Rochrigez

Příspěvek od Rochrigez »

Já si ani nemyslím, že by arkebuzy/karabiny používali ve třicítce dragouni (jak je to v popisu Kurovické akce). Kolem roku 1630 byly k dostání váhově snesitelné muškety, ze kterých se dalo střílet i bez gabel :). Taky jsem někde viděl rytinu dragouna ze začátku války s flintou na řemeni přes záda a furketou v ruce. Asi to bylo v Klučinovi a těžko říct, kde ji ten vyhrabal, ale podle mě je pravděpodobné, že dragouni používali standardní pěchotní "pušky" a ne nějaké krátké jedecké pšoukalky jako arkebuzíři. Ve třicítce dragouni v bitvách jako jízda nebojovali (při šarvátkách sem tam asi jo), tak karabinu nepotřebovali. Radši je vybavili výkonnější zbraní - mušketou. Regimenty opěšalých arkebuzírů (tj. karabiníků), které tu na bitvách spousta spolků předvádí, jsou podle mě z historického hlediska hovadina (jakkoli to vypadá hustě a je to pohodlné :)).
Butlers Dragonerregiment

"Well gentlemen, tak toho starýho syfla píchnem."
Plukovník Walter Butler, 24. února 1634, Cheb
Avátar uživatele
Bombon

Příspěvek od Bombon »

Jen pro jistotu, aby tady nevypukla zase nejaka "objevitelska diskuze" ;)

Prvni obrazek je dragoun. Povsimnete si prosim srovnani dragouna a karabinika/arkebuzira (viz nize) strilejicicho na koni. V textu je toho k tomu samozrejme vice

Druhy obrazek je arkebuzir, taktez zvany karabinik a nebo tzv. "bandallier-reuter".

Zdroj: Wallhaussen: Kriegskunst zu Pferd, 1616.
Přílohy
wallhaussen dragoun.JPG
wallhaussen dragoun.JPG (191.84 KiB) Zobrazeno 6301 x
Wallhaussen arkebuzir-karabinik.JPG
Wallhaussen arkebuzir-karabinik.JPG (154.02 KiB) Zobrazeno 6302 x
Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šavlis »

No já měl na mysli pěchotu. Ačkoli dragouni bojovali pěšky, patří k jízdě.
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
Odpovědět