Šavlis napsal:Já na jednu stranu chápu a ctím Alistairovy zkušenosti s luntschránama, na druhou stranu je mi ale čím dál víc sympatičtější postoj Mahyho. Máme jednu luntschránu vyfocenou. Druhou namalovanou. Popsanou ve zcela autentickém textu. Přikurtovanou na bandalíru nemáme ani jednu. Já se k tomu odmítám prostě stavět tak, že to nejde, naopak raději hledám cestu jak to udělat, aby to šlo.
Jinak jestli to někdo nepochopil, délka luntschrány nehraje momentálně roli jako délka, ale jakési měřítko celého předmětu. Luntschrány, co jsem viděl u lidí vypadaly tvarově hodně jako ta na obrázku, ale byly malé. 10-15 cm, odhadem. čili objímaly žhavý konec luntu docela těsně. Jeden zachovalý originál z aukce a dobový text však uvádí délku cca 30 cm. čímž se při zachování tvaru tvětší co? Při zachování tvaru se zvětší průměr. Lunt je potom volnější - stěny jsou od něj dál, čímž se tolik nežhaví. Holt to je o testu.
Navíc bych bral jako směrodatný účel schování žhavého konce luntu na hlídkách a přepadech, aby nebyl vidět. Ne nějaký jeho transport, který se tu zjevil kdovíodkud. A v té luntschráně ho můžu držet tak, že se jejího děrovaného a ohřátého konce ani nedotknu. Stejně jako držívám holý lunt. Taky se s ním nespálím.
Takže bych se rád vrátil k začátku diskuse, a to je luntschrána z Herrmana. Myslím že se tu napsalo, a hlavně ZDOKLADOVALO autentickými prameny, že to doprdele luntschrána je!!!! Je tu snad ještě někdo, kdo tvrdí, že není?
S takhle kategorickým tvrzením bych byl opatrný.
Nechci ti brát nadšení, nebo tvrdit že "to nejde". To netvrdím, ale říkám "jde to, nebo jde to dobře, když... protože..."
Z kolika luntschánek při porovnání vycházíš? Z těchto dvou? (W. kresba a Hermann?)
Ale ty se významně délkově liší, a to tak že dvojnásobně. Jen bych upozornil na rozměry té "z Hermanna zdokladované luntschránky" . Udaná celková délka 17,5cm (při rozkreslení které jsem si provedl) znamená průměr na ústí 22mm, na dně 30mm. Je tedy o něco málo v průměru menší než moje současná luntsrána, a asi o dva cenťáky delší. Tolik tedy k rozměrům, které by jakože měly ovlivňovat validitu porovnání toho jestli se rozpálí nebo ne - rozměry jsou defakto stejné, jako mám k dispozici.
Ale protože jsem viděl i kratší, i ty cca 30cm dlouhé, nemyslím, že by se jednalo o standardizovanou věc, a nemyslím si také, že délka hraje zásadní roli. Ovšem všechny ty kulaté jsou o průměru tak 2-4cm, víc určitě ne. (teď pomíjím nějaké "krabicoidní- hranaté" , které rovněž avšak jsou.)
Jen mě na té Hermanovic zaráží dvě věci, které jsou odlišné i od W. kresby, i od dalších originálů co vím. A to - plechové přesuvné víčko (W. je nenakreslil, proč? na dalších typech o znám je dřevěné, nebo žádné, nebo na jednom plechové zaklapovací, ale s výřezem na doutnák), a způsob uchycení ala apoštol.
To jsou indície, které mě uvádí na pochyby, že jde o zcela typický kus a provedení té doby. Nic víc, nic míň.
Pro úplnost - ta W. kresba mi ale naopak do mě známého konceptu plně zapadá.
Dále, přikurtovaných luntschrán na bandalíru (patrontašce) máme z období 20let po 30tce + poměrně dost. A jsou to v podstatě řadové modely, které se podstatně nemění až do napoleonských válek (pak už nevím, tam končí mé zájmy).
Nevím jak moc je cenné postupovat v úvahách kde a jak tu věc nosit způsobem, že to museli za třicítky dělat jinak než po ní. Hádám že vůbec. Protože hned druhá věc, na kterou budu myslet, když budu držet ten bazmek chvilku v holé ruce zcela jistě bude, "kam to můžu sakra přišněrovat nebo zaháknout". Zejména když potáhnu ještě mušketu s furketou.
BTW - nápad upevnit luntschránu na furketu opravdu není špatný, a tahle možnost by mohla mít šanci fungovat. Ale nikdy jsem to nikde neviděl.
Ale vyzkoušel bych to...
Stejně bych ale byl k faktu, že by měl každý voják mít luntschránu poměrně skeptický (i když to W. asi píše). Zachovalo se jich fyzicky, i zobrazených na obrazech a rytinách velice málo, a když už, je to řekl bych, jak píšou v doprovodném textu Hermanni - rarita.
A toho se tak nějak bojím, že to bude mít za chvíli každý, zatímco daleko běžnější a typičtější věci (jako např. to křesadlo ) ne.