Co se týká letoška, přišla mi bitva hezky akční, oproti minulým ročníkům, z fotek je vidět přehršel střetů a to jak klacíky, tak mečíky. Ovšem střeby také nebylo málo, pokaždé jsme měli prázdný bandalír.
Jen se vyskytly obvyklé nešvary. Protahovaný zdlouhavý začátek, možná bych fakt zkusil ten úvod navrhnout změnit, historie nabízí spoustu zajímavých momentů, pro vylepšení úvodu.
No a jsem rozhodnut koupit foťák a prat ty hrozné hnusy, co jsem tam viděl na pranýř. Kupříkladu u císařských kanonýři v teniskách, se slunečními brýlemi, jakýsi pikanýrský páreček v ovčích kožešinách, asi mončičáci, neskutečně ubohé teplákoidní sametové pokusy o uniformy, strašlivá úroveň poloviny jízdy, spousta nezapochvených a mimo zbraní, atd.
Na druhou stranu byly vidět zvětšující se celky velice slušně vybavených regimentů, povedené salvy, obraty jednotek a vůbec dobré manévrování.
Jen hrdost a úroveň velitelského kádru bych také vylepšil. Když přiběhne poplašený organizátor s klackem a zavelí pikanýrům nesmyslně kleknout, aby se střílelo přes jejich hlavy, je na místě důstojníka, aby tuhle hovadinu rozhodným NE odmítl. Holt pořadatelé jsou scénici a mají tendence vylepšovat taktiku po svém.
Mončičáci druhá fotka zde: http://www.piks.at/2010_schlacht_am_wei ... parade.php