Povstalec hledá uplatnění
Re: Povstalec hledá uplatnění
Boty jsou mimo, to máš pravdu, i když by ses divil, kolik Valachů mělo podle soudních zápisů 18. století vysoké boty. Ale zas je fakt, že k soudu na sebe vezme člověk to nejlepší co má. Křesadlové zámky nemůžu hodnotit, o těch vím houby. Co se týká bílé barvy, moc nechápu proč je to hovadina. O bílé košili se asi přít nebudem, ty kalhoty měli Valaši opravdu z běleného lnu nebo konopí. Šlo spíš o kalhoty pracovní. Jinak byly běžné kalhoty z přírodního, případně buré sukna. Dost mimo bych viděla některé pokrývky hlavy. Pak jsem trošku na rozpacích se sukní Valašky a širokým opaskem toho Valacha vzadu (měl by být z trojité kůže). Přesné tvary valalašek jsou tuším doložené až 18. a 19. století a jsou jich spousty druhů, takže k tomu ti asi podklad nikdo nedá. Nicméně nějaké valašky používali, takže je třeba vycházet z toho co je.
Ale tady Leni mluvíme o století sedmnáctém, dokonce o jeho začátku.
Ano, já vím, ale bohužel k té době žádné podkaldy nejsou. Já už se pár měsíců snažím dohledat, jak bychom s Kaputem měli jako Valaši z třicetileté války vypadat (pro ty, co to nevědí, tak Kaput je můj syn). Dělám to asi tak, že se snažím dohledávat staré krojové součástky o kterých si etnologové myslí, že můžou pocházet ještě z dob renesance. Ty pak srovnávám s tím, co se nosilo v době třicetileté války ve městech. Vesnice údajně přebíraly modní prvky do svých oděvů se spožděním 30 až 50 let oproti městu. Dále to pak srovnávám se zbytkem karpatského oblouku až po Ukrajinu, kde právě bych viděla podobnost u kožešinových čepic. Jestli někdo máte nějaký lepší nápad jak na to, přivítám každou radu. Jinak si myslím, že kostým Valacha je hlavně o detailech a ty u těch Valachů na obrázku prostě chybí. Proto vypadají jak mlynáři. Rozhodně mají co dohánět, ale na druhou stranu, jsou to jejich začátky, tak se to snad bude zlepšovat.
Na fotce je opravdu přeholínkováno. Ale vrchní vrstva, která tvořila zpravidla vedení povstalců (fojti, vojvodové, někteří obchodníci a svobodníci) je podle mě už tehdy mohla nosit běžně. Křesadlové zámky jsou samozřejmě taky mimo, i když já je takhle z fotky nepoznám. Nechápu proč vadí bílá? Má být do šeda nebo žluta? Mají být nějak umazaní?
Valašky podle toho co vím vypadají přesně tak jak by měly. Těhle obyčejných je dochovaných hrozně málo. Většina dochovaných (ještě v rámci ČSR) byly zdobené z 19. st. ze Slovenska. A ty se používaly jako rituální pro svadby a jako odznak starosty. Na naší straně byly právě tyhle jednoduché s malým nebo žádným zdobením.
A demižón mi tam nějak nevadí. Však to není fotka z bitevní vřavy, ale běžného postávání.
Valašky podle toho co vím vypadají přesně tak jak by měly. Těhle obyčejných je dochovaných hrozně málo. Většina dochovaných (ještě v rámci ČSR) byly zdobené z 19. st. ze Slovenska. A ty se používaly jako rituální pro svadby a jako odznak starosty. Na naší straně byly právě tyhle jednoduché s malým nebo žádným zdobením.
A demižón mi tam nějak nevadí. Však to není fotka z bitevní vřavy, ale běžného postávání.
Co se zdrojů na valachy týče, šel bych po celém karpatském oblouku. Drtivá část "módy" byla podobná. Spoustu zdrojů na chorvaty máme velmi podobné s valašskem. Alespoň co se týče obutí.
K holínkám - toto jsou maximálně prvorepublikové nesmysly. Vysoké boty se objevují ale vypadají jinak, alespoň u sousedů - poláků, maďarů, balkán, pochybuju, že zrovna valaši by šili vlastní typ vysokých bot, natolik pokrokový, že se udržel po celém civilizovaném světě až prakticky do současnosti. Navíc by pro ně pak nebyly typické krpce s kopycema, což je asi to nejlevnější a nejjednodušší obutí, co se dá najít.
Pokud máte někde z hodnověrného zdroje vyčteno, že valaši nosili komplet sakum pikum bílé hadry, nemám k tomu co říct. Ovšem standardní tendence cpát "vesničana" do hader mlynáře z pohádky je nesmysl, viz přehršel obrazů z dané doby.
Obecně je potřeba se na 17. stol. valacha podívat kapku s nadhledem. Podle toho kdy přišel a kdy se usadil, jak moc žil v izolaci. Na základě toho ho, z mého názoru, kapku devalachizovat, neviděl bych ho jako takového "exota" na němž bylo všechno zcela jinak, než na lidech o 80 km vedle...
Na kroj jako kroj samozřejmě zapoměňte, tudy cesta nevede. V momentě kdy se jakési tradice začaly objevovat na venkovských krojích, byli již vůči realitě minulosti značně zidealizované.
A o valašce v 1. polovině 17. století nic nevím, nikdy jsem na žádnou zmínku nenarazil. Možná proto, že jsem ji nikdy nehledal. Stejně tak ty široké opasky.
Mimochodem, kromě bot z našich chorvatských hraničářů z přelomu čtyřicátých a padesátých let 18. stol se v 17. století nevyskytovalo lautr nic. Ani pokrývka hlavy. Stejně tak typický maďarský oděv v 18. stol. a jeho prvky, překřížené cípy krátkého kabátce, husarský pás, čáka, pelz, způsob šňůrování ani ty kaťata v 17. stol ještě nejsou a to tak že vůbec.
K holínkám - toto jsou maximálně prvorepublikové nesmysly. Vysoké boty se objevují ale vypadají jinak, alespoň u sousedů - poláků, maďarů, balkán, pochybuju, že zrovna valaši by šili vlastní typ vysokých bot, natolik pokrokový, že se udržel po celém civilizovaném světě až prakticky do současnosti. Navíc by pro ně pak nebyly typické krpce s kopycema, což je asi to nejlevnější a nejjednodušší obutí, co se dá najít.
Pokud máte někde z hodnověrného zdroje vyčteno, že valaši nosili komplet sakum pikum bílé hadry, nemám k tomu co říct. Ovšem standardní tendence cpát "vesničana" do hader mlynáře z pohádky je nesmysl, viz přehršel obrazů z dané doby.
Obecně je potřeba se na 17. stol. valacha podívat kapku s nadhledem. Podle toho kdy přišel a kdy se usadil, jak moc žil v izolaci. Na základě toho ho, z mého názoru, kapku devalachizovat, neviděl bych ho jako takového "exota" na němž bylo všechno zcela jinak, než na lidech o 80 km vedle...
Na kroj jako kroj samozřejmě zapoměňte, tudy cesta nevede. V momentě kdy se jakési tradice začaly objevovat na venkovských krojích, byli již vůči realitě minulosti značně zidealizované.
A o valašce v 1. polovině 17. století nic nevím, nikdy jsem na žádnou zmínku nenarazil. Možná proto, že jsem ji nikdy nehledal. Stejně tak ty široké opasky.
Mimochodem, kromě bot z našich chorvatských hraničářů z přelomu čtyřicátých a padesátých let 18. stol se v 17. století nevyskytovalo lautr nic. Ani pokrývka hlavy. Stejně tak typický maďarský oděv v 18. stol. a jeho prvky, překřížené cípy krátkého kabátce, husarský pás, čáka, pelz, způsob šňůrování ani ty kaťata v 17. stol ještě nejsou a to tak že vůbec.
Ať jsem trochu konkrétní, momentálně to vidím k oděvu asi takto:
mužský oděv
boty - krpce + kopytce, ovinky (do vysokých bot se pouštět určitě nebudem)
kalhoty plátěné - bílé nebo režné (takové se používaly v 18. 19. století, proto nemyslím, že by se v 17. barvily
kalhoty soukenné - přírodní vlna (nažloutlá, šedohnědá), z 18. století známe i barvené hlavně na modro, ale je jich malé procento
košile - bílá
svrchní oděv - huňa (má tak primitivní střih, že o ní nepochybuju)
opasek - široký? - tam ještě uvidíme (Valaši ho používali k práci v lese už v 17. století někde na Slovensku)
čepice - myslím, že výroba astrakánu, typického materiálu pro valašské a jihomoravské čepice se sem mohla dostat z východu právě s Valachy, takže materál astrakán, tvar zatím nevím
ženský oděv
košilka - na jedno ramínko s všitými klíny na bocích
oplečí - halena - bílá, případně malá výšivka
sukně - zatím nevím, ale uvažuju o dvou nesešitých, tedy dvou nabíraných obdélnících, které se překrývají
opasek - vlněný, tkaný na karetkách
čepec- bílý, jednoduchý, kterým se vlasy jen stáhnou, na to pak zavití
svrchní oděv - plachta, obrus úvodnice (u měšťanek doložená už v 16. století a nošená až do 20.)
z kožešin - vesta a kožíšek ocáskový
mužský oděv
boty - krpce + kopytce, ovinky (do vysokých bot se pouštět určitě nebudem)
kalhoty plátěné - bílé nebo režné (takové se používaly v 18. 19. století, proto nemyslím, že by se v 17. barvily
kalhoty soukenné - přírodní vlna (nažloutlá, šedohnědá), z 18. století známe i barvené hlavně na modro, ale je jich malé procento
košile - bílá
svrchní oděv - huňa (má tak primitivní střih, že o ní nepochybuju)
opasek - široký? - tam ještě uvidíme (Valaši ho používali k práci v lese už v 17. století někde na Slovensku)
čepice - myslím, že výroba astrakánu, typického materiálu pro valašské a jihomoravské čepice se sem mohla dostat z východu právě s Valachy, takže materál astrakán, tvar zatím nevím
ženský oděv
košilka - na jedno ramínko s všitými klíny na bocích
oplečí - halena - bílá, případně malá výšivka
sukně - zatím nevím, ale uvažuju o dvou nesešitých, tedy dvou nabíraných obdélnících, které se překrývají
opasek - vlněný, tkaný na karetkách
čepec- bílý, jednoduchý, kterým se vlasy jen stáhnou, na to pak zavití
svrchní oděv - plachta, obrus úvodnice (u měšťanek doložená už v 16. století a nošená až do 20.)
z kožešin - vesta a kožíšek ocáskový
oplečí je kolemkozí?
Jj, správně sis to přeložil.
Je to taková ta nabíraná halena, šitá ze čtyř obdélníků. Na nejstarším obrázku co mám z r. 1720 jsou rukávy v horní části vyšité a tam bych si je chtěla vyšít i já. Nejspíš křížkovým stehem, ten se tady v okolí Beskyd vyskytuje dost často.
no nevím jestli rozdíl 100 let je ten správný rozptyl..Lenka napsal:Jj, správně sis to přeložil.Je to taková ta nabíraná halena, šitá ze čtyř obdélníků. Na nejstarším obrázku co mám z r. 1720 jsou rukávy v horní části vyšité a tam bych si je chtěla vyšít i já. Nejspíš křížkovým stehem, ten se tady v okolí Beskyd vyskytuje dost často.
Captain Mortaigne regimentu

Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války

Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
No samozřejmě není. V první polovině 17. stol. - tj roky 1600 - 1650 o kterých se tu bavíme, co se týče vlivů které zasahovaly do třicítky a například v 1. polovině 18. stol. - tj roky 1700 - 1750 byly věci úplně jinak. Ať se to týče střihů, materiálů a jejich dostupnosti kvůli masovější výrobě, zdobení, vůbec skladba jednotlivých částí oděvu.
A úplně jako úplně, ne úplně jako trochu. Neřešte 18. století jako zdroj, nebo alespoň ne na tomto serveru. Tudy cesta fakt nevede.
A úplně jako úplně, ne úplně jako trochu. Neřešte 18. století jako zdroj, nebo alespoň ne na tomto serveru. Tudy cesta fakt nevede.