Feldfrau z obdobia tridsatrocnej vojny
Re: Feldfrau z obdobia tridsatrocnej vojny
Já bych to s těma výstuhama nějak nepřeháněla, protože pro pracující ženu jsou značně nepohodlné (špatně se v nich ohýbá). Něco jiného je ovšem asi oděv na práci a na neděli do kostela. Když se podívám na živůtky venkovských krojů, ani jeden (aspoň o tom nevím) nemá výstuže. Mezi nejstarší části krojů patří leknice. Etnology jsou datovány až do dob renesance. Je to nabíraná sukně, s živůtkem přišitým, nebo odděleným (přišitý je starší). Živůtek není přes prsa tvarovaný, ale rovný, což dělá právě ploché prsa, které logicky když jsou dole stažené, překypují vrchem. Pak to vypadá přesně tak, jak je to na těch obrázcích.
Jak jsem už Atice psala mailem, tak střih na živůtek, který hledá (viz obrázek v jejím prvním příspěvku), je v Norah Waugh: The cut of women's clothes 1600-1930 (jde v podstatě o úplně totožný kousek) nebo se dá koupit tady https://www.reconstructinghistory.com/e ... 6&w=24&r=Y (s kvalitou jejich střihů ale zkušennosti nemám). Nicméně bych si rozmyslela, jestli je to to pravé. Nevím sice, odkud má její feldfrau pocházet, ale u nás se podle mě takové oděvy ve středních vrstvách a níže moc nenosily, jestli vůbec. Např. podle těch několika Hollarových rytin žen z Čech a Vídně (odkaz na galerii Hollarových rytin jsem Atice už taky poslala mailem) je vidět, že ještě ve 40. letech 17. stol. se tady mezi měšťankami, příp. vesničankami, nosily oděvy spíše pozdně renesanční, než raně barokní. Živůtek, který hledá, je totiž převážně záležitost Francie, Anglie a Holadska.
- Spakona
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Haničko a myslíš že bys mohla odkaz na toho Hollara hodit i sem?
Mám doma krásnou bichli z výstavy co byla předloni tu v Praze, ale tam se těch "češek" nějak nedostává. Ono se tam těch obyčejnskejch ženskej vůbec nějak moc nedostává
Mám doma krásnou bichli z výstavy co byla předloni tu v Praze, ale tam se těch "češek" nějak nedostává. Ono se tam těch obyčejnskejch ženskej vůbec nějak moc nedostává
bezprizorní a všudypřítomná
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Takže tady to je
http://link.library.utoronto.ca/hollar/
chce to ale hledat - je to ve složce Costumes, až někde uprostřed
PS: Jinak ty obrázky jsou i v Kybalové: Barok a rokoko (pokud mě paměť neklame - nemám ji teď u sebe
)
http://link.library.utoronto.ca/hollar/
chce to ale hledat - je to ve složce Costumes, až někde uprostřed
PS: Jinak ty obrázky jsou i v Kybalové: Barok a rokoko (pokud mě paměť neklame - nemám ji teď u sebe
Zdravím, snažím se svůj současný kostým trochu popravit, tak teď řeším pořízení nějakého svrchního kabátku....Co jsem tak z internetu vykoukala, tak se mi zdá, že kabátky ( pro jak tu říkáte "feldfrau", ale aby to odpovídalo zbytku mého kostýmu, tak ne úplně nejchudší ) mají většinou výstřih....ke krku jsem jich viděla podstatně míň, natož abych pochopila,jak je u nich řešený límec nebo průkrčník. Takže když bych chtěla nějaký ten kabátkem s výstřihem, tak je tam ( vždy? ) nějaký výrazný límec, aby zakryl dekolt...nebo jakýsi šátek, naaranžovaný, či co. Ten by mě zajímal víc...Nevíte o tom někdo něco, jak to řešit? Byla bych moc vděčná za pomoc:-)
Můžu se skromně zeptat, kde máš prsa, když je chceš schovávat límcem?:)
P.S. pod kabátkem je košile, která schová dekolt.
P.S. pod kabátkem je košile, která schová dekolt.
No, košili ( spíš halenu ) samozřejmě mám...ale takovou tu s širokým výstřihem, přes to šněrovačku, která taky kryje prsa, ale tvoří vetší výstřih. Ale pokud bych měla kabátec taky s větším výstřihem, tak by to asi vypadalo divně.
Nevím, možná jsem to celé pochopila špatně.
Jinak, klidně bych si udělala i kabátec ke krku, kdybych věděla, jak je to tam řešené....
Nevím, možná jsem to celé pochopila špatně.
Jinak, klidně bych si udělala i kabátec ke krku, kdybych věděla, jak je to tam řešené....
- Přílohy
-
- Zhruba tak nějak jsem myslela tu halenu se šněrovačkou, prostě "klasika"
- VALENTIN DE BOULOGNE 1625.jpg (190.94 KiB) Zobrazeno 5272 x
-
Phonka Wallace
- Místo/Bydliště: Pod Slévárnou 1917, DKnL, 544 01 / Plzeňská 316/277, Praha 5 - Stodůlky, 155 00
- Kontaktovat uživatele:
Pokud si chceš šít něco do tábora pro obyčejný život, nebral bych asi za vzor iluminaci, na které jsou dva hodující muži okrádáni dvěmi běhnami (a to používám moc slušné slovo). Pro táborový život bych asi upřednostnil zobrazení nějaké služky nebo vesničanky a konzultoval úpravy třebas s Alistairem nebo Šavlisem, popřípadě se doptal holek, které už toto řešily a zčeho vycházely.
....po většinu času podvojín podprase podvelením podšavlisem;o)
- Spakona
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
tohle je jen z mnoha možností - někde tu mám ještě jeden střih tuším že zrovna od Alistera - i když se ke mně dostal obloukem.... jen ho najít 
ale v podstatě je to jen další varianta téhož - a pozor - všechny jsou víceméně ke krku
na co by mi byl kabátek který mě nechrání před chladem že
ale v podstatě je to jen další varianta téhož - a pozor - všechny jsou víceméně ke krku
na co by mi byl kabátek který mě nechrání před chladem že
- Přílohy
-
- Handbook of 17c Women 21.jpg (53.6 KiB) Zobrazeno 5255 x
-
- Handbook of 17c Women 20a.jpg (86.76 KiB) Zobrazeno 5257 x
bezprizorní a všudypřítomná
Phonka Wallace: to jo, když bych si teď znovu šila kostým, tak už asi postupuju jinak, ale ten rok zpátky jsem moc vědomostí co a jak mělo být neměla, tak jsem si prostě splichtila něco, na co jsem tehdy stačila...co jsem tak vídala, že je běžné, tzn. halena s velkým výstřihem a šněrovačka...však to asi znáte
Teď se snažím trochu se barokně "zkulturnit", tak chci aspoň nějaký kabátek přes to, když už není možnost si vrch udělat nový celý. Asi tak...Obrázek byl jen ilustrace