chtěla bych si udělat nový kostým řadového vojáka 30 leté války (opěšalý arkebuzír). Začala jsem už pracovt na kalhotech (přiložím foto).
Inspiraci jsem nečerpala z obrázků, ale z: WAUGH, Norah: The Cut of Men´s Clothes 1600-1900, s. 11
Využila jsem tohoto střihu protože je datován na rok 1630 a jsou na něm umístěny jak kalhoty tak kabátec. Takže to zjevně patří k sobě. Moje angličtina je bídná, ale zkusila jsem si přeložit text k těmto střihům. Pomoci překladače z toho vylezlo toto:
Kabátec a kalhoty 1630. Černý damašek, zdobený úzkým černým copem. Plnost kolem pasu se odehrává v obrácené přední plisé ?centrum?, a zbytek shromáždili. V dolní části nohou je také shromáždili na úzké pásmo, a bočních švů otevřeno od X k Y. Háky připevněte do kroužků všitých uvnitř pasu kabátce. Victoria and Albert Museum.
1) Chtěla jsem se zeptat, zda je možno si předělat tento popis na nižší postavení, než jaké je hodno nosit damašek. Kalhoty i kabátec mám v plánu dělat z vlny a podšít si je lnem.
2) Místo háčků a oček bych raději použila ručně pletené tkaničky.
3) Barevná kombinace: Kalhoty- vínově červená až hnědá, kabátec - tmavěhnědý, podšívka - bílá, zdobení copem - něco kontrastního žlutá nebo bílá
4) píše se tam o skladech v dolní části všité do úzkého pásma...můžou to být tkanice z bílého lnu? Nebo v barvě zdobení? Tato tkanice na střihu není a tak nevím, jestli si ji mám udělat jako úzkou nažetu zapínanou na knoflík, nebo dlouhé stuhy na zavázání na mašli?
Jinač k dalším částem kostýmu mám rozpracované ponožky, dva páry, jedny lněné, jedny vlněné...nad kolena a chlěla byhc si k tomu dělat spodky, ale nevím jaké? Esi stačí po vzoru středověkých bruchů? Jaká délka? A ještě košili si chci ušít novou, ale nevím jaké rukávy k tomuto kabátci a co límec?
Předem děkuji za jakékoli informace.