Po měsících zanedbávání studia je nový kostým konečně na světě.
Takhle nějak si představuju polského hajduka, cca 1625 – 1630.
Svrchní delja i spodní župan jsou vlněné, podšité lnem, knoflíky dřevěné, kalhoty rovněž z vlny.
Dík patří všem, kteří se na tvorbě podíleli radou nebo konkrétní pomocí, především mé přítelkyni za nehynoucí trpělivost.
Prosím o konstruktivní kritiku.
Polský hajduk.
Polský hajduk.
- Přílohy
-
- Polský hajduk 2.JPG (156.09 KiB) Zobrazeno 7146 x
-
- Polský hajduk 1.JPG (223.75 KiB) Zobrazeno 7146 x
Re: Polský hajduk.
Ahojky. Nejsem až takový znalec polského válečnictví, ale vypadá to moc dobře. K věcem, které se mi trošinku nezdají: Nůž, není vidět, ale už od pohledu vypadá divně.
Zavěšení prachovnice bych spíše řešil asi tenkým řemínkem, klidně s přeskou, šikmo přes rameno, ale vysoko. Lépe se Ti bude manipulovat a takhle na opasku to ztratíš.
Ta přeska na opasku je moc lesklá, ale možná jsi poctivě leštil a není tam moderní povrch. /chrom atd/
Jinak není vidět moc detailů, taška, ten nůž, pohled zezadu, puška atd., ale vypadá to jako pěkný nový přínost netradiční třicítce. Jen dotaz, bude Vás víc, či hodláš jezdit do Polska?
Zavěšení prachovnice bych spíše řešil asi tenkým řemínkem, klidně s přeskou, šikmo přes rameno, ale vysoko. Lépe se Ti bude manipulovat a takhle na opasku to ztratíš.
Ta přeska na opasku je moc lesklá, ale možná jsi poctivě leštil a není tam moderní povrch. /chrom atd/
Jinak není vidět moc detailů, taška, ten nůž, pohled zezadu, puška atd., ale vypadá to jako pěkný nový přínost netradiční třicítce. Jen dotaz, bude Vás víc, či hodláš jezdit do Polska?
Lepší mrtvej frajer než živej srab. MM
generál svobodník chorvatského hraničářského pluku 63. GIR Karlstädter-Szluiner,střelec a halapartník v pozdně gotických projektech.
http://sedmiletka.brodec.org/index.php
generál svobodník chorvatského hraničářského pluku 63. GIR Karlstädter-Szluiner,střelec a halapartník v pozdně gotických projektech.
http://sedmiletka.brodec.org/index.php
Ohledně nože netuším – vzal jsem co nejjednodušší tvar, aby byl pokud možno „univerzální“, ale je dost možné, že jsem šlápnul vedle...
Poláků je nás více – většinou ale dělostřelci, snad se naše řady ještě trochu rozrostou, východu není nikdy dost.
Poláků je nás více – většinou ale dělostřelci, snad se naše řady ještě trochu rozrostou, východu není nikdy dost.
Když si říkáš o konstruktivní kritiku, také přispěji. Jinak předesílám, že to nevypadá špatně. Hned na první pohled mne praštily do očí ty boty - to nejsou ani boty polské, ani hajducké. Leda by je tvůj hajduk stáhl z nějakého zabitého "zápaďáka". Vzhledem k tomu, jak jsi jinak nově vyfiknutý, tak tato alternativa moc věrohodně nevypadá. I kalhoty by mohly být o fous těsnější. U polských hajduků byl patrný silný uherský vliv (již jen to označení "hajduk") a těsné kalhoty - na rozdíl od jiných polských úborů - byly charakteristické. Alespoň touto řečí ke mně mluví dobová vyobrazení... Např. zde: http://www.rotapiesza.pl/historia/historia.html a zejména u Kaši: http://www.kascha.estranky.cz/clanky/vo ... ka-pechota
Zatímco ty boty vidím jako výraznou odchylku, ty kalhoty mohou být vnímány již jako hnidopišství.
Zatímco ty boty vidím jako výraznou odchylku, ty kalhoty mohou být vnímány již jako hnidopišství.
Co se týče bot – je pravda, že nejsou typicky „hajducké“, na druhou stranu jsem se někde dočetl (zkusím dohledat kde), že polští pěšáci nosívali i „boty německé“, pod čímž si právě představuji něco takového.
Tak informaci o nošení německých bot mám z usnesení sněmíku v sandoměřském Opatově, pochází ovšem až z roku 1655:
„Umundurowanie ma się składać z żupa-nów błękitnych, długich do połowy goleni, katanek czerwonych, podszytych białym kirem, z błękitnymi potrzebami, spodni czerwonych, czapek kapturowych na modłę niemiecką i butów również robionych wed¬ług niemieckiego wzoru. Szlachta według własnego uznania może zaopatrzyć swych ludzi w delie z błękitnego sukna. Uzbrojenie: szabla, siekierka, muszkiet lontowy, prochownica.“
Budu se tedy muset spokojit s historkou o zabitém a posléze obraném německém mušketýrovi:)
Stran kalhot – mírné zúžení by neuškodilo – když jsme to ale zkoušeli, nebyli jsme si jistí, zda by při těsném upnutí vydržel šev například v kleku nebo sedu. Současný tvar nohavic je tedy mírnou rezervou.
Tak informaci o nošení německých bot mám z usnesení sněmíku v sandoměřském Opatově, pochází ovšem až z roku 1655:
„Umundurowanie ma się składać z żupa-nów błękitnych, długich do połowy goleni, katanek czerwonych, podszytych białym kirem, z błękitnymi potrzebami, spodni czerwonych, czapek kapturowych na modłę niemiecką i butów również robionych wed¬ług niemieckiego wzoru. Szlachta według własnego uznania może zaopatrzyć swych ludzi w delie z błękitnego sukna. Uzbrojenie: szabla, siekierka, muszkiet lontowy, prochownica.“
Budu se tedy muset spokojit s historkou o zabitém a posléze obraném německém mušketýrovi:)
Stran kalhot – mírné zúžení by neuškodilo – když jsme to ale zkoušeli, nebyli jsme si jistí, zda by při těsném upnutí vydržel šev například v kleku nebo sedu. Současný tvar nohavic je tedy mírnou rezervou.
Naposledy upravil(a) Zagloba dne Ne 02. Kvě 2010 22:50:11, celkem upraveno 1 x.
-
Algy
- Místo/Bydliště: Nymburk
- Kontaktovat uživatele:
Šev vydrží, pokud jsou kalhoty dobře ušity a z dobré látky. Na 15.stol. nosíme kalhoty (nohavice) úplně upnuté a zatím mi ve švu nepraskly. Pokud je chceš vyloženě upjaté, pak je dobré je střihnout z látky na šikmo.
Mno, Zaglobu som videl v Kosiciach nazivo a ten hadr je fakt pekny. Pravda, nohavice by som jednoznacne zuzil (strihanie sikmo funguje, mam vyskusane aj na pancuchach aj 15kovych gatiach), ale tie "nemecke"boty, aj ked vyzeraju netradicne, som myslim tiez videl na nejakej rytine. Co ocenujem, je ten falozny knir
Zdialky vyzera dobre, len zblizka vidiet, ze je umely a vyzeras trochu ako Borat
Ale kabat je tiez luxusny...

-
Dorlas
- Místo/Bydliště: žilina
- Kontaktovat uživatele:
Taktiež som videl...a tie umelá fúzy su uplne super......
"Never trust another reenactor."
K těm užším nohavicím: kde máte na těch pozdně gotických kalhotách šev? Tady ho mám na vnitřní straně nohy. Jinak vlna je samozřejmě střižená našikmo.
Z praktického hlediska: Pokud máte nohavici přilehlou přímo na nohu, je možné jí vyhrnout třeba ke koleni? V Košicích jsem byl kolem poledne rád, že jsem mohl nohy trochu zchladit povětřím a nejsem si jistý, zda by to šlo i s přiléhavými kalhotami.
Co se týče umělého kníru: nechci tady vypadat jako nějaký inovátor. Nechal jsem se inspirovat kozáky, kteří nosí nejen umělé kníry, ale i čupy a to už několik sezón. Ocenění ale potěší:)
Z praktického hlediska: Pokud máte nohavici přilehlou přímo na nohu, je možné jí vyhrnout třeba ke koleni? V Košicích jsem byl kolem poledne rád, že jsem mohl nohy trochu zchladit povětřím a nejsem si jistý, zda by to šlo i s přiléhavými kalhotami.
Co se týče umělého kníru: nechci tady vypadat jako nějaký inovátor. Nechal jsem se inspirovat kozáky, kteří nosí nejen umělé kníry, ale i čupy a to už několik sezón. Ocenění ale potěší:)
-
Dorlas
- Místo/Bydliště: žilina
- Kontaktovat uživatele:
ja mám šev tiež na boku....ale na tých gotických nohaviciach je vzadu download/file.php?id=121
"Never trust another reenactor."