Mušketa a její příslušenství

Odpovědět
Avátar uživatele
Alistaire
Místo/Bydliště: okolí Prahy
Kontaktovat uživatele:

Re: Mušketa a její příslušenství

Příspěvek od Alistaire »

Indy - přesně tak.

a kurňa chlapi, přestaňte nadužívat tu zkratku LH !!!

a zejména když jí prd rozumíte...
https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život v období první poloviny 17. století

https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
Avátar uživatele
Gordon
Místo/Bydliště: Sokolov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gordon »

NO ,nedalo mi to,..otevřel jsem "Prameny k dějinám třicetileté války"Dr.Václav Líva ..vydlao Naše vojsko 1951..a nalistoval jsem si heslo ..."kleště na lití kulek"...tak jen pár výňatků...rok 1620..str.116 27.11.1620bylo vydáno Schmidovu regimentu 80.mušket,tolikéž bandalírů,čutor,kožených povlaků na čutory,vidlic k mušketám a kleště na lití kulek.
Je tu zhruba 14.stránek na kterých se zmiňuje,že k mušketám byly dodávány i kleště na lití kulí...někdy v poměru 1.kus kleští k jedný mušketě ,pak 1.kus kleští na dvě muškety,..jindy 1.kus kleští na tři muškety...Ale vyplývá mi z toho,..že kleště na lití kulí byly dá se říct "běžnou výbavou...aspoň teda v roce 1620.
Avátar uživatele
vechio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vechio »

Indyján napsal:Prohřešek to rozhodně není. Ovšem mám pocit, že tu debatu tady nečteš. Kleště pro jednotku se dělaly velkokapacitní, což bylo pořádné a těžké *bago* A kvartýrmajstr by je nikomu nestrkal do batohu, jeli by na voze se spoustou dalších krámů a trénem jako takovým. Společně s olovem, prachem, luntama atd.
Samozřejmě, můžeš mít kleště na jednu kuli, pro jednotku moc význam nemají a ty sis je mohl donést z domova. Což předpokládá, že si donesls i vlastní pušku. Takže by bylo na místě při tvorbě vojáka myslet na jeho minulost. Mohl být lovec či člen městské střelecké setniny a pak to samozřejmě mohl vše mít.
Souhlasím je tak. Nicméně malá oprava: Kvartýrmajster by to nebyl - te se stará o ubytování a věci s tím související. Byl by to gentleman of armes či Capitaen des Armes, německy tuším Rüstmaister neboli zbrojíř člověk který se staral o zbraně a vybavení.. 8-)
Captain Mortaigne regimentu
Obrázek
Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Avátar uživatele
Gordon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gordon »

13.11 . Praha Lichtenštej Kaltovi,vydá k doplnění výzbroje Vittinghofenovy kompanie 40.mušket a toplikéž kleští na lití kulek.
Pravda je...,že kolem roku 1622 se už vyskytujou kleště na lití 10-20 kulí najednou...ale třeba ještě roku 1623 bylo vdáno z pražský zbrojnice 200.mušket s křesacími zámky..,200 .bandalírů.200.vidlic a kromě jinýho 60.kleští na lití kulek
Avátar uživatele
Gordon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gordon »

1625 2.9. Cheb ,Purkmistr a rada města Chebu ,převzali na chebském hradě zbraně,které jim svěřil vévoda frýdlantský v opatrovaní, a to v přítomnosti obchodníků ze suhlu.kteří je dodali,totiž 1852 mušket,tolikéž bandalírů,forem na lití kulek,vidlic a a pík...tady se sice Píše o "formách"...ale o stejným počtu ,jako byly muškety...
Avátar uživatele
Indyján
Místo/Bydliště: Morava

Příspěvek od Indyján »

Vida... :idea: ...zajímavé údaje, které mluví i pro druhé pojetí.
Lepší mrtvej frajer než živej srab. MM

generál svobodník chorvatského hraničářského pluku 63. GIR Karlstädter-Szluiner,střelec a halapartník v pozdně gotických projektech.
http://sedmiletka.brodec.org/index.php
Avátar uživatele
Gordon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gordon »

No je tady těch odkazů fůra......
Avátar uživatele
vechio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vechio »

To je otázka pouze toho roku z jakého se čerpá. Ve všem je prostě vývoj. A tak je možné že vojákům byli vydávány housky či pruty aby si koule odlili sami..nicméně myslím si že po čase se zavedly ty vícenásobné formy. Když máš toho Lívu po ruce gordone ta se zkus podívat do dalšího dílu na pozdější léta jestli tam něco takového není. A můžeme díky tomu vypozorovat vývoj aspon co se týká císařské armády. pokud možno z toho odvodit nějaký trend a ten zpracovat. Jinak já vycházím z pozdějších zdrojů - švédských, holandských, anglických.
Captain Mortaigne regimentu
Obrázek
Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Královák
Místo/Bydliště: Šumava

Příspěvek od Královák »

http://www.vikingsword.com/vb/showthrea ... nextoldest - odkaz od Broďana. Snaha odlévat kule hromadně asi byla už od počátku vývoje palných zbraní a to měli předci tolika času.
Avátar uživatele
Gordon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gordon »

Já bych se podíval rád ale podařilo se mi zachránit jen třetí díl roky 1618-1625...ale zase je tu kompletní dochovaná korespondence z tý doby..kde čeho kolik bylo,kde se a jak odehrál jakej mustruňk...ale bohužel ..další díl se mi jaksi potratil při stěhování...Ono už tady je vidět snaha a někde se dokonce mluví o formách na lití kulí,tak od roku 1623...Samozřejmě,...doba pokročila a jak známo ,válka je obrovským motorem pro vynálezy a určitě se používaly hromadný formy,stejně jako si mušketýři snad už nemuseli platit munici ze žoldu...já to ještě prolezu důkladně...je tu spousta zajímavejch věcí...Jen tak na okraj,...narazil jsem ,že v pražský zbrojnici bylo kromě mušket a příslušenství i 60 000.kulí do mušket...to si někdo vyhrál..Tuhle jsme z dlouhý chvíle na dílně lili kule do těch našich mušket..30.kilo olova bylo najednou fuč a co z toho?..800.kulí ,teda muset lejt pro celej regiment,tak spáchám sepuku nejlíp furketou.
Odpovědět