Drážďany - Zwinger - Kord se stavitelnou délkou čepele

Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Re: Drážďany - Zwinger - Kord se stavitelnou délkou čepele

Příspěvek od Šavlis »

Jo a když na to tak koukám - podívejte se, kde je kolečko, čili pánvička a zátravka - je pořádný kus před komorou směrem k ustí... zátravka je tam, kde by měla být kule, ne-li i před ní.

čili se patrona asi posadila do otevřeného lůžka, zasunula do hlavně (komory) a celá ta věc na pantu pak není otevírací komora ale závěr.
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
http://www.olomouckypluk.cz
Královák
Místo/Bydliště: Šumava

Příspěvek od Královák »

Viděl jsem podobné pistole - puffry ze 2. pol. 16. stol. z Augsburgu jsou uloženy ve Vojenském historickém muzeu v Praze spolu ještě s loveckou puškou s kolečkovým zámkem. Jinak komory byly již v 15. stol. nejen u děl, ale i u hákovnic a píšťal. Píše o nich Martin Broďan tady na Brodci asi pozdní středověk - badatelský kroužek - je tam píšťala se závěrem jak z pozdější Warnantovy flobertky.
Hugo

Příspěvek od Hugo »

Děkuji za všechny reakce. To, že je zátravka tolik posazená dopředu, toho jsem si také všimnul už na místě, ale raději jsem si to chtěl nechat potvrdit někým, kdo střílí a puškám se věnuje :) Nicméně veškeré informace mě zajímají a tak jsem celkem rád za živou diskuzi :)
Radovan

Příspěvek od Radovan »

zdravím
ten kord má jestli se nepletu postranách dvě pružiny, který hodí čepel o kus dopředu, když nedosáhnete na soupeře
samozřejmě se jednalo o raritu a ne běžnou zbraň pro vojcla, osobně se domnívám, že se jednalo o mistrovská díla na frajeření a ne na válečné použití
kouknu do kombinovaných wafen tam je k tomu mám dojem i něco psanýho
lasky

Příspěvek od lasky »

ten kord myslim ze ani nebol urceny na sermovanie iste bol tazky a nedrzal sa ako kord a ak by tym vrhom nezasiahol tak iste mal neobratnu a tazku zbran nevieme ci tam vobec bola nejaka pruzina co by tu cepel dokazala vysunut...skor to bolo nejake meracie zariadenie :o ... zvlastne je ze su tam dva...
Odpovědět