Luntschránka (asi)
Re: Luntschránka (asi)
Muheheheh 
Lepší mrtvej frajer než živej srab. MM
generál svobodník chorvatského hraničářského pluku 63. GIR Karlstädter-Szluiner,střelec a halapartník v pozdně gotických projektech.
http://sedmiletka.brodec.org/index.php
generál svobodník chorvatského hraničářského pluku 63. GIR Karlstädter-Szluiner,střelec a halapartník v pozdně gotických projektech.
http://sedmiletka.brodec.org/index.php
Dobrá práce Šavlisi!
Omnis exceptio est ipsa quoque regula.
Desátník Moravského podhoráckého pěšího pluku
Desátník Moravského podhoráckého pěšího pluku
no myslím že to teprve ted začíná..ono výzkum není jen tak.. 
Captain Mortaigne regimentu

Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války

Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Já na nějakej výzkum v zásadě seru. Pro mě byl podstatný nález na Hermannovi, jeho identifikace, doložení, zhotovení repliky, kterou potřebuju na příští Kurovice, plus ověření její funkčnosti. Vše se mi podařilo, s výsledkem jsem spokojen. Předpokládám, že časem se objeví ještě nějaké relevantní informace, nicméně zase nepředpokládám, že by to mělo nastat nějak brzy. Lepších informací bude po čertech málo, vyčerpali jsme to, co bylo v dosahu.
- Gordon
- Místo/Bydliště: Sokolov
- Kontaktovat uživatele:
NO ,nedá mi to a trochu rejpnu do vosího hnízda..co když tenhle "vehement"..měl každej 10.až 15.mušketýr pověšenej třeba na furketě za tím účelem aby ostatním v případě potřeby mohl dát "připálit"?...To co je uvnitř mi moc jako lunt nepřipadá..čili...nacpu do toho nějakou zapálenou "hubku"..a to pak nosím ,samozřejmě asi ne na bandalíru mezi apoštolama,ale třeba zrovna na tý furketě...a vono mi to vesele doutná a doutná...a když je potřeba,..mám hned oheň,teda pokud to nenechám vyhasnout..za což by mi asi profous vysázel pár poctivejch na pozadí,kdybych tím znebojeschopnil svejch 10-15.mušketýrů.
Který pramen doslovně mluví o hubkách a 15 mušketýrech? Jediný pramen co se tu doslovně citoval je Wallhausen a ten mluví o doutnáku, každém mušketýrovi a ne o přenášení ale o skrývání žhavého konce, viz někde pár stran zpět. To už jsme zase u doměnek a fikcí? Na co pak ty prameny máme a překládáme???
)
- Gordon
- Kontaktovat uživatele:
Pravda,..Eduard Wagner mluví o jednom z deseti,kterej by měl mít za pochodu zapálenej lunt tak..aby mohl deseti ostatním v případě nutnosti "připálit"...Jak jsem tak koukal na tem originál a jeho popis..mám dojem,..že to taky popisujou jako že "každej desátej až patnáctej"..Teď ještě v rychlosti projíždím "Prameny k dějinám Třicetiletý války"..jestli tam na něco nenarazím,je tam v tehdejší korespondenci všechno možný ale zatím jsem narazil jen na bandalíry,lahvičky na prach,skoro to vypadá...že to buď byla za a: běžná součást výzbroje zahrnutá v pojmu bandalír
b: česky nějak jinak pojmenovaná výstrojní součást ale zatím jsem tam na ní nenarazil
NO budu bádat dál...
Martine ,se hned nečil ne?...já přece vím,že ty překlady se nedělají z plezíru ale ono je někdy zavádějející co by voják míti měl a co měl doopravdy.....
b: česky nějak jinak pojmenovaná výstrojní součást ale zatím jsem tam na ní nenarazil
NO budu bádat dál...
Martine ,se hned nečil ne?...já přece vím,že ty překlady se nedělají z plezíru ale ono je někdy zavádějející co by voják míti měl a co měl doopravdy.....
Eduard Wágner je supr dílo, nicméně není pramenem, je jen zdrojem. Nepředpokládám sice, že by si zakladatel současného historického šermu u nás, za což ho samozřejmě považuji, něco vymyslel, ale odkud tuto informaci vyčerpal nevíme. Proto momentálně věřím víc dobovému pramenu, než interpretaci historika. To s těmi 10 mušketýry zní logicky, já ale zatím vycházím z faktu že luntschrána popisovaná páně Wallhausenem nesloužila primárně k přenášení luntu, ale ke skrytí žhavého konce, který v noci dost svítí a znemožňuje zůstat nepozorován, což je v určitých situacích nezbytné. Jak jsme si mimochodem sami zkusili na nočním přepadu na Kurovicích.
Pakliže časem vyplavou na povrch další autentické prameny, které budou uvádět jiné použití (transport apod.), které luntschrány uvádět nebudou vůbec, popřípadě budou mluvit o jejím výskytu opravdu jen v omezené míře jedna na určitý počet vojáků - vůbec mě to nepřekvapí, ale teď jiné nikdo nepředložil. Proto "svou" cestu považuji za fakt, zbytek považuji za teze. Přesto že velmi logické, rozumné a představitelné, pořád ale teze.
Mimochodem, když už jsme u Wágnerovské třicetileté války, to co vyšlo je střípek, malý výtah. Když jsem měl v Olomouci schůzku s panem Leonidem Křížkem, který se s panem Wágnerem dobře znal a dokonce měl nějakou dobu doma jeho pozůstalost, říkal mi, že toto dílo bylo původně nachystáno na pět svazků, každý zhruba tak obsáhlý, jako ta jedna kniha co máme asi všichni doma. Měl to být kompletní manuál, jak dělat třicítku. Bohužel pro nezájem vydavatelů (pokud si dobře pamatuju), vyšel jen tento stručný výtah. A podruhé bohužel, po smrti pana plukovníka se kompletní rukopisy někde ztratily. V pozůstalosti prostě nebyly. Když si uvědomím, kde mohla být třicítka u nás, mít od osmdesátých let tak komplexní soubor informací.....
Pakliže časem vyplavou na povrch další autentické prameny, které budou uvádět jiné použití (transport apod.), které luntschrány uvádět nebudou vůbec, popřípadě budou mluvit o jejím výskytu opravdu jen v omezené míře jedna na určitý počet vojáků - vůbec mě to nepřekvapí, ale teď jiné nikdo nepředložil. Proto "svou" cestu považuji za fakt, zbytek považuji za teze. Přesto že velmi logické, rozumné a představitelné, pořád ale teze.
Mimochodem, když už jsme u Wágnerovské třicetileté války, to co vyšlo je střípek, malý výtah. Když jsem měl v Olomouci schůzku s panem Leonidem Křížkem, který se s panem Wágnerem dobře znal a dokonce měl nějakou dobu doma jeho pozůstalost, říkal mi, že toto dílo bylo původně nachystáno na pět svazků, každý zhruba tak obsáhlý, jako ta jedna kniha co máme asi všichni doma. Měl to být kompletní manuál, jak dělat třicítku. Bohužel pro nezájem vydavatelů (pokud si dobře pamatuju), vyšel jen tento stručný výtah. A podruhé bohužel, po smrti pana plukovníka se kompletní rukopisy někde ztratily. V pozůstalosti prostě nebyly. Když si uvědomím, kde mohla být třicítka u nás, mít od osmdesátých let tak komplexní soubor informací.....
- Gordon
- Kontaktovat uživatele:
JO kde mohla bejt naše třicítka,..to s Tebou plně souhlasím...ale myslím si,že člověk ,kterej zasvětil celej svůj život bádání a zkoumání dějin vojenství asi čerpal z dochovaných materiálů,měl k tomu nakonec všechny předpoklady a možnosti,samozřejmě,..Klučina to zmiňuje taky ale ten už čerpal z Wagnera..
Tohle dílo,když vyšlo,bylo to někdy v osmdesátejch letech,pokud se nepletu ,u nás nebylo vůbec k sehnání a dokonce ani v "cizí literatuře"..dokonce mám pocit,že to vyšlo jen anglicky,...joooo,velká škoda.
Pan Leonid Křížek je sice pašák to uznávám ale pro mne je to kapitola pro sebe...kdysi jsme se s Yetim strašně zpili na jabloneckejch pasekách ,..díky jemu ale jak říkám,to je jiná historie.
Tohle dílo,když vyšlo,bylo to někdy v osmdesátejch letech,pokud se nepletu ,u nás nebylo vůbec k sehnání a dokonce ani v "cizí literatuře"..dokonce mám pocit,že to vyšlo jen anglicky,...joooo,velká škoda.
Pan Leonid Křížek je sice pašák to uznávám ale pro mne je to kapitola pro sebe...kdysi jsme se s Yetim strašně zpili na jabloneckejch pasekách ,..díky jemu ale jak říkám,to je jiná historie.
Jo to jsem se taky kdysi zpil na jabloneckejch pasekách to bylo príma.