Pikenýr
Re: Pikenýr
... no koženkové bych tedy moc nedoporučoval... Mimochodem, mezi pracovními se občas skutečně najdou docela dobré (bílé kožené s vnitřními švy) - stači dodělat kornout z podobné kůže a namořit - vizuálně jim pak jde opravdu jen málo co vytknout. Doufám Šneku, že jsi měl na mysli toto - a barvená koženka je jen nějaký omyl
Co se týká praktičnosti - máš naprostou pravdu. O tom myslím není sporu. Jinak plně souhlasím se Šavlisovým rozborem situace.
Jelikož mám na zbraních Andrýska bohatě pletené drátové rukojeti, rukavice mi dost trpí, vydrží většinou sezonu, sezonu a půl. Jsem sice zvyklý za výstroj a výzbroj utrácet dost peněz, ale nechat si takhle často šít rukavice na míru je taky nad můj rozpočet, respektive mi to je líto.
Kupuju tedy cca kolem 60 kč dámské pracovní rukavice, trošku větší velikost, které padnou na menší až normální chlapskou ruku jak ulité, nikde neodstávají a nedělají nikde neplechu a dá se s nimi bez problému střílet z muškety. Mají velmi jednoduchý střih, prakticky totožný s dobovým a žádné zdobení, jsou celokožené, jednobarevné. Bývají z velice světle šedé, nepříliš kvalitní kůže. K těmto mám už leta udělanou koženou manžetu s podšitím, rozparkem a krajkou, kterou vždy k novým, nahnědo namořeným rukavicím našiju. Cca 40 minut práce, včetně moření a mazání, a mám zase na sezonu a půl pokoj. Jediná nevýhoda je, že poslední dva páry, tj asi poslední tři roky je kůže z výroby jaksi nepravidelně napuštěná a moření chytá velice flekatě a dělá ohavné mapy. Chce se to asi poohlédnout po jiných obchodech. Oproti jakýmkoli koženým vojenským s manžetou, které stojí 100 - 300 Kč je to řešení levnější a hlavně solidně KM, stačí se jen trošku snažit.
CO se týče chlapů v velkejma rukama, předpokládám že při troše hledání se dá taky něco sehnat. Bohužel, civilní rukavice mívají na hřbetu ruky takové ty tři ozdobné prošití, což je u nižších stavů docela nežádoucí.
Kupuju tedy cca kolem 60 kč dámské pracovní rukavice, trošku větší velikost, které padnou na menší až normální chlapskou ruku jak ulité, nikde neodstávají a nedělají nikde neplechu a dá se s nimi bez problému střílet z muškety. Mají velmi jednoduchý střih, prakticky totožný s dobovým a žádné zdobení, jsou celokožené, jednobarevné. Bývají z velice světle šedé, nepříliš kvalitní kůže. K těmto mám už leta udělanou koženou manžetu s podšitím, rozparkem a krajkou, kterou vždy k novým, nahnědo namořeným rukavicím našiju. Cca 40 minut práce, včetně moření a mazání, a mám zase na sezonu a půl pokoj. Jediná nevýhoda je, že poslední dva páry, tj asi poslední tři roky je kůže z výroby jaksi nepravidelně napuštěná a moření chytá velice flekatě a dělá ohavné mapy. Chce se to asi poohlédnout po jiných obchodech. Oproti jakýmkoli koženým vojenským s manžetou, které stojí 100 - 300 Kč je to řešení levnější a hlavně solidně KM, stačí se jen trošku snažit.
To Raia: Zcela určitě jsem se do ničeho nezapletl
- vím naprosto přesně co chci. Snad jen,že jsem otázku neformuloval dostatečně přesně.
Jakožto budoucí pikenýr bych rukavice chtěl (je to malá ochrana,ale je) pokud to bude možné. S dřevcem jsem zvyklý bojovat (dlouhým i kratším) a rukavice mě již několikrát prst zachránili. A to bude právě ten rozdíl,že v práci se bez něj neobejdu,ale v zaměstnání jistá indispozice nevadí
.
V plánu mám si rukavice nechat ušít a teprve časem uvidím co vydrží a zda-li má smysl investovat do nových nebo to řešit způsobem jaký navrhl Šavlis.
Ohledně to úzkého kornoutu: byl na šněrování nebo se ovázal? Protože jinak netuším jak prostrčit ruku?
Všem děkuji.
Jakožto budoucí pikenýr bych rukavice chtěl (je to malá ochrana,ale je) pokud to bude možné. S dřevcem jsem zvyklý bojovat (dlouhým i kratším) a rukavice mě již několikrát prst zachránili. A to bude právě ten rozdíl,že v práci se bez něj neobejdu,ale v zaměstnání jistá indispozice nevadí
V plánu mám si rukavice nechat ušít a teprve časem uvidím co vydrží a zda-li má smysl investovat do nových nebo to řešit způsobem jaký navrhl Šavlis.
Ohledně to úzkého kornoutu: byl na šněrování nebo se ovázal? Protože jinak netuším jak prostrčit ruku?
Všem děkuji.
Ještě mám jeden menší dotaz. Používáte jakožo pikenýři pod zbroji nějakou spodní slabou prošívku? Řekněme cca do 10 vrstev nebo stačí oděv? V PS je toto minimum pro mě samozřejmostí bez které jít do boje nelze.
Naposledy upravil(a) malej dne Po 04. Led 2010 23:00:35, celkem upraveno 1 x.
- Mlask
- Místo/Bydliště: Pribram
- Kontaktovat uživatele:
Ja osobne nic pod zbroj nepouzivam. Zbroj mam delanou primo na telo a sedi dobre. Z ochranych duvodu je to asi zbytecne, nebot u nas nejsou zas tak tezke zbrane jako v gotice. Par lidi od nas pouziva limce ze silneho filcu na ramena pod kabat, ale to je kvuli pohodli. Memaji totiz zbroj delanou na sebe a asi je to nejak nepohodlne. Take nekdo ma ten "kozeny kolet". To zas zduvodnuji tim, ze setri kostym, ktery trochu odiranim o zbroj trpi.
Regiment zemské hotovosti
DIMICANDUM
DIMICANDUM
To šněrování kornoutu jsem nějak nepochopil. Ať se na to podívám z jakékoli strany, nevidím žádný důvod cokoli šněrovat nebo přivazovat. Je to prostě manžeta...
- snekoun
- Místo/Bydliště: Bílá Hora
- Kontaktovat uživatele:
kozenky = kůže z kozy
S koženkou to nemá co dělat
Ano jsou to ty samé rukavice z jemné bílé kůže.
S koženkou to nemá co dělat
Ano jsou to ty samé rukavice z jemné bílé kůže.
- snekoun
- Kontaktovat uživatele:
Jinak pod zbroj taky nic nenosím. Pokud to má člověk dělané "na míru" není s tím problém.
Nevýhoda = pokud se více potíš a nemaš vnitřní záda pořádně ošetřený nějakým nátěrem tak ti budou reznout a špinit se od toho kabátec. Rez nejde vyprat.
Lamelové šosy mají zase tendenci odírat šosy od kabátce. Tam doporučuji šosy od zbroje co nejvíce podložit kůží.
Jinak pokud maš správně dělanou zbroj. Celá zbroj by se ti měla rozkládat vahou na nákrčníku. Takže ramena tolik neptrpý.
Kolet je dobrý, šetří "informu", ale v létě na sluníčku budeš rád že maš o vrstvu méně.
Nevýhoda = pokud se více potíš a nemaš vnitřní záda pořádně ošetřený nějakým nátěrem tak ti budou reznout a špinit se od toho kabátec. Rez nejde vyprat.
Lamelové šosy mají zase tendenci odírat šosy od kabátce. Tam doporučuji šosy od zbroje co nejvíce podložit kůží.
Jinak pokud maš správně dělanou zbroj. Celá zbroj by se ti měla rozkládat vahou na nákrčníku. Takže ramena tolik neptrpý.
Kolet je dobrý, šetří "informu", ale v létě na sluníčku budeš rád že maš o vrstvu méně.
Kůže z kozy je kozinka.
Koženka je plastové fuj.
Kozenka je malé ňadro.
Dál zabíhat nebudu.

Koženka je plastové fuj.
Kozenka je malé ňadro.
Dál zabíhat nebudu.
- snekoun
- Kontaktovat uživatele:
Fakt ? To jsem to tedy pomotal. Ale mam rád jak Kozinku tak kozenkubruuk napsal:Kůže z kozy je kozinka.
Koženka je plastové fuj.
Kozenka je malé ňadro.
Dál zabíhat nebudu.