Potřeboval bych pomoct s výbavou pro pikenýra. Jedná se mě konkrétně o rukavice. Nedaří se mě nic kloudného dohledat a to ani v muzeích - nemám moc štěstí.
Druhý dotaz je: zda-li je možné mít na pancíři,helmu nějakou drobnou rytbu (kříž,kus modlitby,heslo regimentu atd.). Né,že by to bylo nějak důležité a ani nechci vybočovat. Pouze mě zajímá jestli to mohu,jakožto řadový pěšák vůbec mít. Vcelku bych o tom i uvažoval pokud by to bylo možné.
Děkuji za případné odpovědi.
Pikenýr
- Alistaire
- Místo/Bydliště: okolí Prahy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pikenýr
sakrální motivy se na pancíři a na helmě celkem i vyskytují, zejména na katolické straně. Domnívám se, že se ale jedná o "neřadové" zbroje, a tedy buď o zbroje osobních gard, nebo movitějších osob, které na to měly.
S heslem regimentu bych byl velice opatrný, pokud by se nejednalo právě o významějšího důstojníka, nebo jeho gardu.
Mám nafocené nějaké (mě se líbící) motivy, kdyžtak ti je pošlu.
S heslem regimentu bych byl velice opatrný, pokud by se nejednalo právě o významějšího důstojníka, nebo jeho gardu.
Mám nafocené nějaké (mě se líbící) motivy, kdyžtak ti je pošlu.
https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život v období první poloviny 17. století
https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
Rukavice nepatřily mezi běžné potřeby "pikenýra" - aneb nebylo požadováno (pri munstrování), aby je měl. Takže je ani nikde nehledej, bude to zbytečný.
Mohl však nosit pracovní, nebo taky zimní rukavice. Střih se během století neměnil, většinou se jednalo o přední a zadní díl s vloženými pásky mezi nimi v místech kolem prstů + oddělený palec umísťovaný šikmo na rovinu dlaně. Dost často se jednalo o pálčáky, případně "tří prsťáky" - malíček a prsteníček se obvykle pouze kryl, ale nevyužíval.
Co se týče jednoduchého zdobení přileb/zbrojí u obyčejného vojáka - zatím jsem si toho nevšiml. Většinou se na zbrojích objevují značky původu, tedy výrobce.
Nebál bych se ale udělat si na zbroj značku svého vlastnictví
.
U vyšších šarží tomu je ale jinak, začíná se obvykle od mosazných/zdobených nýtů, následně zdobení podél okrajů "prolisem". Viděl jsem zbroje s plastikou kříže na hrudi. Víš už jsou jen zbroje vojevůdců a panovníků, a způsob jejich zdobení si jistě najdeš na spoustě maleb.
Mohl však nosit pracovní, nebo taky zimní rukavice. Střih se během století neměnil, většinou se jednalo o přední a zadní díl s vloženými pásky mezi nimi v místech kolem prstů + oddělený palec umísťovaný šikmo na rovinu dlaně. Dost často se jednalo o pálčáky, případně "tří prsťáky" - malíček a prsteníček se obvykle pouze kryl, ale nevyužíval.
Co se týče jednoduchého zdobení přileb/zbrojí u obyčejného vojáka - zatím jsem si toho nevšiml. Většinou se na zbrojích objevují značky původu, tedy výrobce.
Nebál bych se ale udělat si na zbroj značku svého vlastnictví
U vyšších šarží tomu je ale jinak, začíná se obvykle od mosazných/zdobených nýtů, následně zdobení podél okrajů "prolisem". Viděl jsem zbroje s plastikou kříže na hrudi. Víš už jsou jen zbroje vojevůdců a panovníků, a způsob jejich zdobení si jistě najdeš na spoustě maleb.
To,že rukavice nebyly běžné vím,ale bohužel mě v civilním životě živí. Ano,je to tak - chodím do práce a né do zaměstnání
. Ovšem to už nějak dořeším ke spokojenosti obou stran.
Ohledně rytin děkuji. V budoucnu třeba snad něco malého.
Ohledně rytin děkuji. V budoucnu třeba snad něco malého.
To, že rukavice snad nebyly základní výbavou pikenýra je sice možné, ale faktem je, že na mnoha (většině) vyobrazení ve vojenských manuálech je pikenýři mají - tudíž, pokud je tazatel potřebuje, vzory jsou. Velmi dobře jsou vidět v de Gheynovi, ale jsou i u jiných - viz přiložený obrázek. Pikenýrské rukavice se od důstojnických (honosných - známých z portrétů) liší tím, že mají "kornout" relativně úzký a uzavřený (nikoli na spodní straně rozstřižený - to bylo kvůli parádním manžetám, které prostého pikenýra netrápily). Co se týká zdobení, celkem často je vidět ozdobné vykrojení okraje "kornoutu" - obloučky, dírky i prýmky (proužky). Nějaké pikenýrské rukavice jsou myslím vidět i v Klučinově Třicetileté válce.
- Přílohy
-
- pikenyr.jpg (54.68 KiB) Zobrazeno 9011 x
Jen pro upřesnění, proč rukavice nosí pikoši v "drillbůcích":
http://mortaigne.com/zrod-dila-cviceni- ... .a140.html
Cituji: "Pikenýři " (v díle J.Gheyna a v něm navazujících) " oblékají zbroje se šorci (tassets) a jsou vyzbrojeni těžkým kordem a píkou. Všichni vojáci jsou zobrazeni v oděvech tak, jak je nosila osobní stráž místodržícího."
http://mortaigne.com/zrod-dila-cviceni- ... .a140.html
Cituji: "Pikenýři " (v díle J.Gheyna a v něm navazujících) " oblékají zbroje se šorci (tassets) a jsou vyzbrojeni těžkým kordem a píkou. Všichni vojáci jsou zobrazeni v oděvech tak, jak je nosila osobní stráž místodržícího."
Naposledy upravil(a) raia dne Po 04. Led 2010 12:43:21, celkem upraveno 1 x.
A já zase do zaměstnání a bez rukou bych se taky neobešelmalej napsal: Ano,je to tak - chodím do práce a né do zaměstnání.
Naposledy upravil(a) raia dne Po 04. Led 2010 14:59:40, celkem upraveno 1 x.
To že rukavice nejsou v mustruňcích nelze brát jako zásadní argument. Spodní prádlo tam taky není. Pakliže je rukavice příslušná k dané rekonstruované osobě stavem, střihem a materiálem, je její použití u této osoby na libosti či potřebě dotyčného.
To platí u všeho a všech, a co se týče elementárních doplňků jako jsou rukavice, luntschrány, olejničky a podobné drobnosti, byl bych v tomto ohledu velice benevolentní. Šíře kvality a míry sortimentu vybavení je neskutečně veliká. Samozřejmě je nesmysl vybavovat pikoše pistolemi, přestože by to bylo nepochybně praktické, ovšem u těchto laciných doplňků bych si s tím nelámal hlavu.
Míra a kvalita vybavení totiž dle pramenů závisela především ta tom, jak se voják staral, a měl-li vůbec vůli a potřebu se starat (viz. osoba Simplicia v Grimmelshausenovi), popřípadě zdali na to jebal, a celé roky, jakožto pikenýr, na píku nesáhl (viz. předmluva ke Kriegkunst zu Fuss od Wallhausena).
Spíš bych se zaměřil na to, jak má taková rukavice vypadat. Použití vojenské motocyklistické či výsadkářské rukavice s gumovým stažením a páskem se cvočkem na zápěstí, kterých se v třicítkových kruzích vyskytuje bezpočet je netolerovatelný humus.
Ani jeden typ "oficiáních vojenských" pramenů (neberte mě za slovo) totiž neukazuje běžný a praktický stav věci, přesto všechny mají pravdu, a po seznámení se s fakty se navzájem nevylučují. Zdroje typu Wallhausen nabádají k nakupování všeho v té nejvyší možné kvalitě, mustrovací záznamy zase vykazují na řádné osekání výdajů. Ani jeden pramen však nelze brát jako obraz toho, co se na bojištích opravdu vyskytovalo, a v jaké míře hojnosti. U velmi dobrých regimentů se dá předpokládat vše, u velmi špatných zase ani to, co bylo jinak standardem.
Základní fakt, který je potřeba mít neustále na mysli je ten, že vojna byla řemeslo a voják řemeslník. Tu ve službách toho, zítra onoho, za rok klidně ve službách někoho úplně jiného o desítky či stovky kilometrů dále. Katolík nekatolík, němec neněmec, švéd nešvéd. A stejně jako dnes, jeden elektrikář jezdí pro soukromníka zánovním pick-upem ve firemních barvách, v autě má čtyři kufry od Hilti a měřák s pamětí, zatímco druhý má jednu 20 let starou narexku, starou koženou brašnu s jedním, a to vlastním, šroubovákem a po práci jezdí vlakem spolu s ostatními cestujícími, v montérkách, špinavej - viz. údržba SŽDC....
To platí u všeho a všech, a co se týče elementárních doplňků jako jsou rukavice, luntschrány, olejničky a podobné drobnosti, byl bych v tomto ohledu velice benevolentní. Šíře kvality a míry sortimentu vybavení je neskutečně veliká. Samozřejmě je nesmysl vybavovat pikoše pistolemi, přestože by to bylo nepochybně praktické, ovšem u těchto laciných doplňků bych si s tím nelámal hlavu.
Míra a kvalita vybavení totiž dle pramenů závisela především ta tom, jak se voják staral, a měl-li vůbec vůli a potřebu se starat (viz. osoba Simplicia v Grimmelshausenovi), popřípadě zdali na to jebal, a celé roky, jakožto pikenýr, na píku nesáhl (viz. předmluva ke Kriegkunst zu Fuss od Wallhausena).
Spíš bych se zaměřil na to, jak má taková rukavice vypadat. Použití vojenské motocyklistické či výsadkářské rukavice s gumovým stažením a páskem se cvočkem na zápěstí, kterých se v třicítkových kruzích vyskytuje bezpočet je netolerovatelný humus.
Ani jeden typ "oficiáních vojenských" pramenů (neberte mě za slovo) totiž neukazuje běžný a praktický stav věci, přesto všechny mají pravdu, a po seznámení se s fakty se navzájem nevylučují. Zdroje typu Wallhausen nabádají k nakupování všeho v té nejvyší možné kvalitě, mustrovací záznamy zase vykazují na řádné osekání výdajů. Ani jeden pramen však nelze brát jako obraz toho, co se na bojištích opravdu vyskytovalo, a v jaké míře hojnosti. U velmi dobrých regimentů se dá předpokládat vše, u velmi špatných zase ani to, co bylo jinak standardem.
Základní fakt, který je potřeba mít neustále na mysli je ten, že vojna byla řemeslo a voják řemeslník. Tu ve službách toho, zítra onoho, za rok klidně ve službách někoho úplně jiného o desítky či stovky kilometrů dále. Katolík nekatolík, němec neněmec, švéd nešvéd. A stejně jako dnes, jeden elektrikář jezdí pro soukromníka zánovním pick-upem ve firemních barvách, v autě má čtyři kufry od Hilti a měřák s pamětí, zatímco druhý má jednu 20 let starou narexku, starou koženou brašnu s jedním, a to vlastním, šroubovákem a po práci jezdí vlakem spolu s ostatními cestujícími, v montérkách, špinavej - viz. údržba SŽDC....
Výstižně řečeno, díky.Šavlis napsal:To že rukavice ....
Teď jsem si až všiml, že se "malej" trochu zapletl do dojmů a pojmů. Upozorňoval jsem na to, že rukavice nebyly při munstruňku běžné, v normálním životě je měl každý řemeslník, který je potřeboval, a podle toho vypadaly - viz můj příspěvek. Prstové rukavice byly zbytečně složité na ušití, takže nebývaly tak běžné, jako tříprsťáky, či palčáky.
- snekoun
- Místo/Bydliště: Bílá Hora
- Kontaktovat uživatele:
Rukavice doporučoval každému. Jakékoliv kožené co nebijou do očí.
Dají se sehnat pracovní prostého střihu z kozenky ( pak jen nabarvit ). Kupovali jsme je do 100 Kč.
Pokud budete dělat pikoše v bitvě, asi budete vědět proč. Každý si totiž myslí že do píky může sekat a skákat na ní jak chce. Nikdo vás šetřit nebude a já osobně nebudu riskovat to že si za prvé : vrazím třísku do ruky ( protože mam píku osekanou od proti strany, nebo mi ji přelomý v ruce ) a že mě někdo majzne přes prsty rezavým párátkem.
Jinak bych chtěl vidět jak budete držet poboční zbraň v palčákách
Dají se sehnat pracovní prostého střihu z kozenky ( pak jen nabarvit ). Kupovali jsme je do 100 Kč.
Pokud budete dělat pikoše v bitvě, asi budete vědět proč. Každý si totiž myslí že do píky může sekat a skákat na ní jak chce. Nikdo vás šetřit nebude a já osobně nebudu riskovat to že si za prvé : vrazím třísku do ruky ( protože mam píku osekanou od proti strany, nebo mi ji přelomý v ruce ) a že mě někdo majzne přes prsty rezavým párátkem.
Jinak bych chtěl vidět jak budete držet poboční zbraň v palčákách