Loudis napsal:Fähnrich je v literatuře uváděn jako nejnižší důstojník pěší setniny... Zdroj: Uhlíř, L.: Hodnosti rakouské armády za koaličních válek.
Musím souhlasit, takto to píše i A. Romaňák, z obou pojednání jsem vycházel při psaní článku
Význam slova Regiment
Vyskytují se i souhlasné zmínky v literatuře. Jednak že na Fahnrichy byli dáváni mladí šlechtičtí synci, jako na jejich první důstojnický post, a přitom že se na tento post třásli zasloužilí poddůstojníci (ovšem bez valného majetku), jako na další stupeň v kariéře.
raia napsal:. Kdy v roce 1639 maloval A.Dyck v Anglii/pro Anglické významné osobnosti, a dokonce v roce 1639 se Philip Wharton stává členem parlamentu (a zůstává skoro 40 let!). Takže je to velmi velmi zámožný člověk.
Člen anglického parlamentu ze svého titulu nemusí být zdaleka zámožný člověk.
Nicméně odbočka, konkrétně v anglii (a v jejich ECW) je buffcoatů pro jezdectvo dokladováno hafomoc. Pro pěší, pravda, spíše nic....
Tedy co se týče koletu ANO/NE, já bych nebyl extra kategorický. zejména pokud by bylo založené na ceně. Ono naše vnímání toho co je "drahé" je dost jiné než měli asi oni. Tehdejší sociální nůžky byly evidentně mnohem víc otevřené, a schody mezi jednotlivými skupinami zřejmě byly mnohem propastnější než dnes.
Pro velitele Košické městské hotovosti (jak jsem pochopil Olafův post) si myslím že je to dosažitelný prvek, to nemohl být nějaký pohůnek, ale buď zkušený válečník, nebo vážený občan.
BTW, nevíte odkud mám tu poznámku, že švédští kavaleristé naverbovaní tuším 1632 nafasovali místo koletů z kůže pouze hnědé plátěné?
UPPPPS: než jsem rozepsaný příspěvek z odpoledne večer dopsal, proběhlo několik postů... Halt kdo pozdě chodí...