Bila hora - 18.-19. september 2010

Odpovědět
Avátar uživatele
Alistaire
Místo/Bydliště: okolí Prahy
Kontaktovat uživatele:

Re: Bila hora - 18.-19. september 2010

Příspěvek od Alistaire »

Mathy napsal:No jestli to myslíš z pohledu ženské účasti v bitvě, tak určitě : o). Ale to by mi nijak zvlášť žíly netrhalo (ať je to dobový, či né). Mě spíš lezl na nervy záběr dobového tábora s kočárkem :D. Ten máme mimojné i na několika fotkách tábora z Jičína :D. Brrrr
Mathy napsal:Ale tak to sou už věci, který na člověka tolik neječej a který se podle mě časem srovnaj, těm myslim že sekcí "Jak to nedělat" moc nepomůžeš... Ale jsou věci, který si všimne i naprostej laik hned a na první pohled a ty by se eliminovat vážně měly (kočárky, kelímky a tak podobně)

No vidíš to, já mám třeba na některé věci diametrálně jiný pohled...

Konkrétně třeba v určitém nezanedbatelném pohledu mě moderní kočárek v táboře "uráží" a vadí mi daleko míň, než na první pohled pro diváka neviditelné věci. Jako třeba podivohodná ustrojení, univerzálně všedobová výzbroj a výstroj, nebo opravdu zvláštní přítomnost a chování některých modelů v bitvě.

Proč? Protože ten moderní kočárek každý normální svéprávný a očkovaný divák chápe jako samozřejmě dobově a atmosféře nepatřičný předmět, který je tam aplikován z nezbytnosti, blbosti nebo náhodou... a ani jej nenapadne uvažovat : "takto to bylo, a héle, jak nám pěkně tu históriju tý paňácové ukazujou, matko..."
a i já dokážu takovou věc jaksi odfiltrovat, stejně jako sloupy vysokého napětí, a šaliny jezdící okolo.

Gotický meč za opaskem, bagančata, "vesničany" v gotice, a nebo třeba i jednotky halapartníků, a nesmyslně se po place pohybující jednotky opěšalých důstojníků s různorodou národností a výbavou "běžný divák" jako nepatřičné, a trochu znalému člověku do očí bijící prostě nevnímá... A bere to jakože to "takto bylo".

A to je manipulace hrubého zrna...

PS: já neříkám, že moderní kočárek v táboře je něco supr, naopak, atmosféru to kazí... ale zas na druhou stranu, atmosféra na "bitvách" je soudruzi, poslední dobou skoro bych řekl čímdálvíc k prdu, a ani řádově se nemůže srovnávat s atmoškou privátních akcí, kde se dají detaily vychytat, a doslova vymazlit, a... je to prostě prožitek úplně jinde.
https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život v období první poloviny 17. století

https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
Královák
Místo/Bydliště: Šumava

Příspěvek od Královák »

Jako divák(zatím) musím dát zapravdu Alistairovi. Kočárek vnímám skoro jako nutnost, když někdo jede s dítětem na akci. Ano šlo by to určitě nějak ošetřit, ale diváci to většinou vnímají jak psal Alistaire a popravdě když začne dítě(1. rok) řvát a je zvyklé při spaní na svůj kočár a nemá ho, tak to je docela peklo. Kdo má malé děti ví. Ohledně vybavení skupin a vystupování skupin u nás v Pošumaví, tak jak jezdím po akcích se svými syny, mám takový dojem, že to začíná poslední dobou velmi upadat. Proto si většinou vybírám pár akcí a na noční prohlídky a šermířská vystoupení o dvou mužích a jedné ženě kašlu.
Avátar uživatele
snekoun
Místo/Bydliště: Bílá Hora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od snekoun »

Jinak vtipne na BH je ze vetsina tech strasaku s prapodivnym vybavenim jsou vetsinou dosazeny od organizatoru.
Ale to se uz tady jednou resilo.
Regiment zemské hotovosti
DIMICANDUM

http://zemskahotovost.cz/
Avátar uživatele
Fortune
Místo/Bydliště: Košice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fortune »

a celkom vtipne je ked ti pride panak v divnej handre (org) a zacne ti rozkazovat pohyb a strelbu a mancaft sa na neho diva, ze co opruzuje, ved velitela mame :D

dokonca neviem, ci to nebol nahodou panak zobrazujuci uja z Anhaltu :mrgreen:
Bol som v regimente zloženom zo 162 ľudí !!!
Odpovědět