Feldfrau z obdobia tridsatrocnej vojny

Odpovědět
Avátar uživatele
Spakona
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Feldfrau z obdobia tridsatrocnej vojny

Příspěvek od Spakona »

další z možností jsou náprsenky - někde už tu jejich obrázek je :)
bezprizorní a všudypřítomná
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Avátar uživatele
Spakona
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spakona »

tohle je to co jsem myslela :)
cituji Hanku:
Hanka napsal:Takže pokud jde o límce, šátky, košile, manžety, pokrývky hlavy atd. je úžasná kniha J. Arnold: Patterns of fashion 4 The cut and construction of linen shirts, smocks, neckwear, headwear and accessories for men and women c. 1540 - 1660, kde se dají najít střihy i fotky dochovaných kusů. Určitě stojí za investici. Střihy na límce a šátky raného baroka pak jsou i v Jean Hunnisett: Period costume for stage and screen Patterns for women's dress 1500-1800, ale Arnoldová je samozřejmě mnohem lepší. V Arnoldové je např. celkem zajímavý střih na lněnou náprsenku s límcem, která zakrývala výstřih (1630-40) - něco jako tady http://www.wga.hu/index1.html (úplně dole zadejte vyhledávat "Moillon" - do kolonky author)
bezprizorní a všudypřítomná
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Atika

Příspěvek od Atika »

výýýýýýborne.....to je niekde na ceste....tesime sa.....:)
Hanka

Příspěvek od Hanka »

Jé, tak než jsem se k tomu dostala, Spakona odpověděla za mě :) Takže jen několik poznámek: Ve výstřihu může být určitě i košile, šátky mohou být i oválné a rozhodně bych se nevyhýbala ani kabátku až ke krku, na str. 4 téhle diskuze je jeden střih na takový z knihy Norah Waugh. Pokud ale jde o ten poslední obrázek, který vkládala Atika, dala bych si trošku pozor, protože to je Vermeer, tedy cca 60. léta 17. stol., takže poněkud po třicítce, nicméně ty oděvy nižších vrstev se zase až tak neměnily.

PS: No a pokud jde o korzet, tak pohyb určitě omezuje (podle mě to tak nějak patří k věci), ale záleží i na tvaru korzetu a typu výztuhy. V mém korzetu vyztuženém loupaným rákosem se sice více měně ohnu, ale pohyb samozřejmě není tak volný, no a na špičky bot si samozřejmě nedosáhnu. Jde to ale řešit dřepem ;) Na druhou stranu se člověk naučí držet zpříma, protože nahrbením ramen si zmenší prostor pro dýchání ;)
Atika

Příspěvek od Atika »

Myslim ze pre moju spolocensku vrstvu sa korzet moc nehodi, fnuk....

Premyslala som nad tym, co vsetko teda mala zena nizsej vrstvy na sebe.....nejaku kosielku, na tom koselu a potom zivotik a sako? alebo tam bola nejaka lacna nahrazka snurovacky?chcela by som aspon z barokovych kostymov vyradit podprsenku a neviem ako to urobit aby mi pri predklone nebolo daleko vidiet... ;)

Ohladom saka....chcem nejaky strih s vystrihom, pretoze ku krku maju u nas vsetky dievcata a nechcem aby sme boli rovnake....a kedze si cenim aj svoje zdravie, zaujima ma ako si zeny chranili krk a dekolt....

A ked vymyslim nejaku pokryvku hlavy, s pod ktorej mi nebudu trcat moje kratke nafarbene vlasy, budem robit cest svojej postavicke,...:)

taaaakze aby uz dorazila knizocka od arnoldovej....
Avátar uživatele
vechio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vechio »

Atika napsal:

A ked vymyslim nejaku pokryvku hlavy, s pod ktorej mi nebudu trcat moje kratke nafarbene vlasy, budem robit cest svojej postavicke,...:)
třeba ti pomůže tohle.. http://mortaigne.com/jak-usit-barokni-cepec.a40.html
Captain Mortaigne regimentu
Obrázek
Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Avátar uživatele
Olaff
Místo/Bydliště: Košice, SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Olaff »

Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život, vojenské umění a řemesla v období první poloviny 17. století

https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie
Avátar uživatele
AndreaM

Příspěvek od AndreaM »

Nemate nekdo neco k zpusobu prichyceni damskych puncoch? Odkaz na literaturu, rada z praxe....

Videla jsem neco na zpusob podvazku, ale uz nevim kde a zda je to tak.... :?:
Hanka

Příspěvek od Hanka »

Takže přivazovaly se podvazky pod kolenem (aspoň o jiném způsobu připevňování jsem zatím nic nenašla) - podvazek mohla být třeba stuha nebo i pruh látky, jako v případě pohřebního oděvu Markéty Františky z Lobkowicz (zemřela 1617). Mohly být zdoběné třeba třásněmi, krajkami a dokonce i růžičkami.
Pokud jde o literaturu, tak o tom píše Zikmund Winter a taky je to zmíněné v tomhle článku http://www.rmm.cz/regiom/2006/Marketa_Otavska.pdf a tomhle článku http://www.rmm.cz/regiom/2006/Marketa_Pietsch.pdf (oba jsou o pohřebním oděvu Markéty Františky z Lobkowicz). Něco málo jsem o podvazcích zmiňovala v článku o svém raně barokním oděvu ve Sborníku ze Semináře historie odívání 2009/2 (v podstatě, co píšu výše), kde jsou ale i přesné odkazy na literuturu (možná ještě půjde objednat u pořadatelů).
No a pokud jde o tu praktickou radu, tak podvazky rozhodně uvazovat vždy pod kolenem, ne nad, jak je třeba vidět na některých rokokových obrazech - při uvázání nad kolenem totiž podvazek po pár krocích sjíždí (tedy aspoň mně), pokud si ovšem nechcete přiškrtit krevní oběh v noze ;)
Avátar uživatele
Loudis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Loudis »

Zajímavý článek. Jen při čtení o vyřezávaném vzoru do sametu se mi vybavila zmínka (myslím ze Zíbrta) o vypalovaném sametu. Vyřezávat vzor krácením smyček sametu by byla dost zoufalá práce. Častější bylo zkracování smyček pálením nahřátým kolkem, které vytvářelo žádaný dekor. Domnívám se, že na šatě M.F. z L. jde právě o tento druh dodatečné úpravy sametu. Po vykartáčování, případně vyprání by totiž pálený samet měl vypadat, právě jako byly smyčky v daném místě byly skutečně seříznuté. K dámským podvazkům jen potvrzuji, co Hanka napsala. Vázání pod kolenem je v dotčeném období u dam základní. O vázání nad kolenem mluvila Hanka a o podvazcích svislých (tedy o tom, čemu my dnes říkáme podvazek), tedy vázání k pásku (v podstatě předchůdci pozdějšího podvazkového pásu) mám povědomí paradoxně jen u pánské módy, kde tento způsob sloužil i k uchycení vysokým měkkých bot (tedy dříve než převládla móda nošení bot dekorativně shrnutých). Může to vyplývat z toho, že dámy díky dlouhým sukním nepotřebovaly nosit punčochy sahající o moc výše, než nad koleno (na rozdíl od pánské módy gotické a renesanční).
"velitel šéf" Regimentu zemské hotovosti
DIMICANDUM

http://zemskahotovost.cz
Odpovědět