Dostojnictvo

Avátar uživatele
Gordon
Místo/Bydliště: Sokolov
Kontaktovat uživatele:

Re: Dostojnictvo

Příspěvek od Gordon »

Tém..kde jsem tohle četl...Doporučoval také, aby se německá jízda naučila lépe používat karabin v boji, a důstojníkům pěchoty přikázal používat v bitvách brnění, protože jejich přítomnost na bojišti byla zárukou bojeschopnosti mužstva." jsem si jistej byl...to o tý šerpě je trochu jiný kafe.....sakra..kdybych si tak vzpoměl......JO ..jen tak na okraj...v tom "rozkaze' nejde tak ani o tu jízdu,..jako o ty důstojníky pěchoty.
Čistě jen můj názor...důstojník pěchoty je během bitvy poměrně exponovaná osoba,je na něm závislá jednotka ,který velí a bez něj,by to asi nefungovalo...tak z jakýho důvodu by lez do bitvy bez ochraný zbroje?...
Avátar uživatele
Rochrigez

Příspěvek od Rochrigez »

Saman napsal:To je sice pěkné, ale nějak se tam nepíše o šerpě :p
Myslel jsem, že se tady bavíme o tomto rozkazu:
Gordon napsal:Důstojníci,..a teď mám na mysli hlavně ty poměrně nižší kteří přímo veleli v bitvě protože plukovníci a podplupokovníci se často bitev ani neúčastnili,by měli být vybaveni,kromě partyzány a šerpy,aspoň nějakou ochranou zbrojí,přední plech,zadní plech,přílba,popř. poloviční a nebo tříčtvrteční pěší zbrojí.Že tomu tak vždycky nebylo,dosvědčuje výnos Albrechta z Valdštejna po bitvě u Lutzenu,kde přímo nařizuje nižším důstojníkům poviný nošení zbroje,zřejmě mu jich tam hodně zažvalo.....
Jestli ne - my bad, lads.
Butlers Dragonerregiment

"Well gentlemen, tak toho starýho syfla píchnem."
Plukovník Walter Butler, 24. února 1634, Cheb
Avátar uživatele
vechio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vechio »

Tak to zkusím ještě jednou..

A zajímalo by mě kam Gordone datuješ to jak se zpočátku nosila šerpa vzhledem k ochranné funkci šerpy? A to kde si naleznul to o té ochrané funkci šerpy..protože tohle jsem nevěděl a zajímalo by mě to - vrhá to totiž na šerpy jako takové uplně nové světlo. Zajímali by mě právě ty začátky a důvody proč šerpy a ne zmínky o souboji poručíka Burdy a barona Schorfa. Jinak si myslím, že je to stejné jako se lžící, dá se použít na další způsoby - třeba na vykopání tunelu.
Captain Mortaigne regimentu
Obrázek
Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Avátar uživatele
Gordon
Místo/Bydliště: Sokolov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gordon »

O tý šerpě....no je to poněkud starší historie,...kdesi jsem to četl....jen kdyby si ta má hlava stará vzpoměla kde....proštrachávám svý archívy...a jelikož toho mám za těch 34.let moc,..tak mi to chvilku bude trvat ale já to najdu
Odpovědět