Takze poriadne zvazit...
Mušketýr (Čechy 1625 - 1630, výzbroj a výstroj)
- Olaff
- Místo/Bydliště: Košice, SR
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mušketýr (Čechy 1625 - 1630, výzbroj a výstroj)
No, tie druhe, co spomina Alistaire, tie sa uz teda tiez oplatia, hlavne ak nesermujete na podiach ci v interieroch... LH boticky na tridsiatku za 2700 ceskych, ak to este teda plati, a v tej kvalite, co ma par chlapcov z Mortaigne, to uz je aj ten Babor potom za zamyslenie...
Takze poriadne zvazit...
Takze poriadne zvazit...
Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život, vojenské umění a řemesla v období první poloviny 17. století
https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie
-
Algy
- Místo/Bydliště: Nymburk
- Kontaktovat uživatele:

Zvažujeme konečnou podobu podobnokroje. Shodli jsme se na několika detailech, které budou společné pro všechny mundůry.
1) rukávy budou přednostně v jednom kuse, vyjímečně pak s rozepínacími rukávy na knoflíky.
2) kalhoty budou v jednom kuse
3) počet knoflíků na mundůr je libovolný a závisí na movitosti majitele.
4) kabátce budou podšité. barva podšívky je volitelná, přednostně přírodně bílá.
5) mundůry by měly být převážně jednobarevné s barevným doplněním. Aby druhá barva dosahovala 50% je témeř nepřípustné.
6) kalhoty by mely byt zdobeny dvěma lampasy a žebříkem dle libovůle majitele
7) rukávy by měly mít příčné užší pruhy
8) dolní a přední lemy kabátce a by měl být také zdobeny druhou barvou.
9) barva punčoch je volitelná, ale nejlépe přírodní
10) pokrývka hlavy - ideálně klobouk (hnědý), s rovnou krempou, bez přilišných ozdob (peří), popřípadě dobově vhodnou čapku
Takže prosím o názory, která z výše uvedených pravidel jsou úplná blbost a která můžeme ponechat.
Dále váháme nad konkrétní barevnou kombinací mundůrů. (viz. obr.) (Ikdyž stále bohužel nemáme adekvátní střih)
Našim cílem je vytvořit střeleckou jednotku, která bude viditelně sladitelná s většinou současných významných formací (Z.Hotovost, Mortaigne R., Olomoucký P., Sentiment, aj.) a přitom bude originální.
Hodláme proto mít mundůry spíše tmavších barev.
Var A - tm.šedá-červená Letošní sezónu hodláme absolvovat jako součást Zemské Hotovostí, která má dostatek pikenýrů, ale žádné střelce. Nicméně jsme odhodláni startovat na vyšším levelu, než je současný stav Hotovosti. Máme kladné ohlasy na zvednutí úrovně,ale uvidíme, co bude za rok. Proto by naše základní barevné schéma mělo korespondovat se současnými mundůry Hotovosti,ale není to podmínkou. (tm.šedá až modrá v kombinaci s červenou)
Var B - tm.modra - červená Tato kombinace ase nám zamlouvá, leč při hodně tm.modré, až černé budeme podobní Valdštejnům (arkebuzíři), což moc necheme.
Var C - tm.modra-tm.zelena Kombinace na kterou jsme na akcích moc nenarazili.
var D - modrá-červená Při špatně zvolených odstínech a zdobení odpovídá zbarvení Olomouckého pluku.
var E - tm.šedá-tm.zelená
var F - tm.modrá - zelená
var G - tm.šedá- zelená
var H - Založíme Pink Regiment a budeme sdružovat 4% veškeré mušketýrské populace na našich bojištích. Základní barva mundůru je růžová, doplněná broskvičkově oranžovoučkými doplňky. Apoštoly budou v provedení s kytičkami a parfémované.
Případně další varianty, které si myslíte, že na našich bojištích nejsou a přitom by se objevit mohou (mají)....
Jak provádíte druhou barvu na můndůrech? Jedná se o kombinaci dvou látek (vlny) rovnou při stříhání mundůru (třeba na rukávech) a nebo našívání jinobarevných pruhů na základní látku? (asi z lněné látky). Nebo používáte jinou technologii? (našívání tkalounů apod.)
- Spakona
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
mnooo, tak kluci ti k tomu řeknou svoje, ale jednu věc ti můžu říct i já - nepoužívejte kalouny - používejte pruhy vlny, pruhy lnu, našité přímo do střihu, nebo pruhy plstěné vlny našité na, ale ne bavlněnej ani lněnej kaloun - strašně rychle se to likviduje, třapí, trhá a prostě ti to brzo odejde.
jo a pink regiment - takovej božinku univerzální co? už vidím ty zástupy šílejících pravých blondýnek - ty vás budou milovat božinku
jo a pink regiment - takovej božinku univerzální co? už vidím ty zástupy šílejících pravých blondýnek - ty vás budou milovat božinku
bezprizorní a všudypřítomná
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
- Olaff
- Místo/Bydliště: Košice, SR
- Kontaktovat uživatele:
Mozete mi vysvetlit, co to je kaloun aspon cca v slovencine? Zaznamenal som tento termin prvykrat...
Vdaka.
Inak, mne osobne sa najviac okrem Pink Regimentu pozdava A-cko, ale ja mam slabost pre nadherne hnusne "armadne" farby ako siva ci hneda v roznych odtienoch. A ak by ta cervena bola pekna, syta a jasna, parada... Len to zase neviem, ci mate tie moznosti aj nejako zdovodnene ci podlozene /Svedi su modro-zlti, cisarski cerveni, 4-percentni ruzovi a tak/...
Vdaka.
Inak, mne osobne sa najviac okrem Pink Regimentu pozdava A-cko, ale ja mam slabost pre nadherne hnusne "armadne" farby ako siva ci hneda v roznych odtienoch. A ak by ta cervena bola pekna, syta a jasna, parada... Len to zase neviem, ci mate tie moznosti aj nejako zdovodnene ci podlozene /Svedi su modro-zlti, cisarski cerveni, 4-percentni ruzovi a tak/...
Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život, vojenské umění a řemesla v období první poloviny 17. století
- Spakona
- Kontaktovat uživatele:
kaloun - tkaloun - je takový ten proužek, s keprovou nebo podobnou vazbou, v šíři od půl centimetru do cca sedmi - používal se třeba do monterek na zatahování do pasu (tam se používal většinou černý
, případně se používá na začištění místo šikmého proužku, bílý často nahrazuje šněrování u košile, z toho širokého se dělává takové to lehce ovadlé okruží (je to měkké a špatně to drží a škrobit se to nikomu nechce) 
prostě naprosto univerzální použití
prostě naprosto univerzální použití
- Alistaire
- Místo/Bydliště: okolí Prahy
- Kontaktovat uživatele:
jejdanánku, no ta růžovoučká je ale šmakózní... Božíčku!!!
No nic, teď vážně...
Myslím že varianta A není nic proti ničemu... A jestli se vám hodí nějak pasovat k současnému regimentu, tak myslím že s touto kombinací problém ani jinde a v budoucnu nebude... Klidně bych šel do této...
Co se týče rukávů, klidně můžou být sešitý ze střídajících se pruhů (nebo z proužkové vlny).
Zrovna my máme našitý tkalouny (já sám mám mundůr 8 let, a s tkalounama nejni sebemenší problém, kromě toho, že z nich nepouští krev - ani umělá, ani origo...). Holky už mají proužky vyšívaný, ale našívat pruhy látky taky jde (ovšem kdo se s tím bude drbat, že...)
PS: tenhle model, resp. obrázek podle kterého jste to kolorovali je přelom století, tzn. model tak do 1620...
No nic, teď vážně...
Myslím že varianta A není nic proti ničemu... A jestli se vám hodí nějak pasovat k současnému regimentu, tak myslím že s touto kombinací problém ani jinde a v budoucnu nebude... Klidně bych šel do této...
Co se týče rukávů, klidně můžou být sešitý ze střídajících se pruhů (nebo z proužkové vlny).
Zrovna my máme našitý tkalouny (já sám mám mundůr 8 let, a s tkalounama nejni sebemenší problém, kromě toho, že z nich nepouští krev - ani umělá, ani origo...). Holky už mají proužky vyšívaný, ale našívat pruhy látky taky jde (ovšem kdo se s tím bude drbat, že...)
PS: tenhle model, resp. obrázek podle kterého jste to kolorovali je přelom století, tzn. model tak do 1620...
https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život v období první poloviny 17. století
https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
- Spakona
- Kontaktovat uživatele:
heh tak to jsi měl ještě nějaké betelné komunistické zásoby ne? protože to co prodávaj dnes je naprosto k ničemu - křehké, trhá se to, zatrhává, prostě to po dvojím použití můžeš vypárat (pokud se ti to podaří) a dát tam nové 
No myslím že na barvách moc nezáleží (kromě evidentních hloupostí) ale nejdůležitější je celkový vzhled - silueta či linie..a tak se právě v těchto letech změnila. Jak říká alistaire ty obrázky jsou starší doby a těch 1620 je fakt skoro hraničních pro takovou siluetu.
Pokud chcete dělat řadový vojáky tak je třeba si odpustit peří..-neprqktické a pro obyčejného vojaka drahé. Dál klidně udělejte oblečení bez našitejch pruhů, prýmků atd.. tohle se v průběhu války taky vytrácelo..na parádu prostě prachy nejsou..
Důležitý ale opravdu důležitý je střih - najít si obrázek a potom se dá dohledat podle toho střih jsou tu lidi kteří vám poradí a možná i za nějaký ten bakšiš poskytnou střih. Důležité jsou samozřejmě detaily..to je to co je jednotlivý vojáky odlišuje..kloubouky bych nestandartizoval..- byla jich velká spotřeba a je jedno jestli bude hnědej, černej nebo jakej..
Taky se zapomíná na různé vaky, pytle na osobní věci které si každý voják nesl sebou..kromě majetku větších rozměrů které nechával na trénu.
Prostě obraz našich bitev je mnohdy jásavý oproti bitevním výjevům na obrazech či rytinách. Radši kouknu na zaprášeného vojáka který má něco utrženého nebo je vidět že je to prostě veterán..ale musí mít věci tip top..i nový věci dohromady se starýma mě nevadí..taktéž pokud se v jednotce objevují nováčci s nově zářícíma věcma mezi staršíma veteránama..to je pěkné. Je třeba nad vším i detailem přemýšlet než si to vezmu..není nic horšího než zjevně moderní a hlavně nefunkční věci vyblejskané až se to bliščí..
Pokud chcete dělat řadový vojáky tak je třeba si odpustit peří..-neprqktické a pro obyčejného vojaka drahé. Dál klidně udělejte oblečení bez našitejch pruhů, prýmků atd.. tohle se v průběhu války taky vytrácelo..na parádu prostě prachy nejsou..
Důležitý ale opravdu důležitý je střih - najít si obrázek a potom se dá dohledat podle toho střih jsou tu lidi kteří vám poradí a možná i za nějaký ten bakšiš poskytnou střih. Důležité jsou samozřejmě detaily..to je to co je jednotlivý vojáky odlišuje..kloubouky bych nestandartizoval..- byla jich velká spotřeba a je jedno jestli bude hnědej, černej nebo jakej..
Taky se zapomíná na různé vaky, pytle na osobní věci které si každý voják nesl sebou..kromě majetku větších rozměrů které nechával na trénu.
Prostě obraz našich bitev je mnohdy jásavý oproti bitevním výjevům na obrazech či rytinách. Radši kouknu na zaprášeného vojáka který má něco utrženého nebo je vidět že je to prostě veterán..ale musí mít věci tip top..i nový věci dohromady se starýma mě nevadí..taktéž pokud se v jednotce objevují nováčci s nově zářícíma věcma mezi staršíma veteránama..to je pěkné. Je třeba nad vším i detailem přemýšlet než si to vezmu..není nic horšího než zjevně moderní a hlavně nefunkční věci vyblejskané až se to bliščí..
Captain Mortaigne regimentu

Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války

Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
1) rukávy budou přednostně v jednom kuse, vyjímečně pak s rozepínacími rukávy na knoflíky. OK
2) kalhoty budou v jednom kuse OK
3) počet knoflíků na mundůr je libovolný a závisí na movitosti majitele. ale rozhodně bych nedával míň jak 12 knoflíků na předek a to už je docela málo
4) kabátce budou podšité. barva podšívky je volitelná, přednostně přírodně bílá. podšívku bych volil spíše nebělenou, přírodní, počítejte s tím, že lněná bude chladit a podstatně změní funkci vlny jako takové
5) mundůry by měly být převážně jednobarevné s barevným doplněním. Aby druhá barva dosahovala 50% je témeř nepřípustné. obecně se tomu říká hlavní a doplňková barva, aby se příliš nezměnil vizuální charakter, doplňková by neměla přesahovat 30%
7) rukávy by měly mít příčné užší pruhy když už, tak hodně nahusto
8) dolní a přední lemy kabátce a by měl být také zdobeny druhou barvou. ok
9) barva punčoch je volitelná, ale nejlépe přírodní ok
10) pokrývka hlavy - ideálně klobouk (hnědý), s rovnou krempou, bez přilišných ozdob (peří), popřípadě dobově vhodnou čapku klobouk libovolné (běžné) barvy
2) kalhoty budou v jednom kuse OK
3) počet knoflíků na mundůr je libovolný a závisí na movitosti majitele. ale rozhodně bych nedával míň jak 12 knoflíků na předek a to už je docela málo
4) kabátce budou podšité. barva podšívky je volitelná, přednostně přírodně bílá. podšívku bych volil spíše nebělenou, přírodní, počítejte s tím, že lněná bude chladit a podstatně změní funkci vlny jako takové
5) mundůry by měly být převážně jednobarevné s barevným doplněním. Aby druhá barva dosahovala 50% je témeř nepřípustné. obecně se tomu říká hlavní a doplňková barva, aby se příliš nezměnil vizuální charakter, doplňková by neměla přesahovat 30%
7) rukávy by měly mít příčné užší pruhy když už, tak hodně nahusto
8) dolní a přední lemy kabátce a by měl být také zdobeny druhou barvou. ok
9) barva punčoch je volitelná, ale nejlépe přírodní ok
10) pokrývka hlavy - ideálně klobouk (hnědý), s rovnou krempou, bez přilišných ozdob (peří), popřípadě dobově vhodnou čapku klobouk libovolné (běžné) barvy
-
Algy
- Místo/Bydliště: Nymburk
- Kontaktovat uživatele:
ad barvy: Na tom, že linie a celkový vzhled je nejdůležitější se shodneme. Obrázek byl vybrán jen pro načrtnutí schématu barev a po pravdě jsem šáhnul po prvním, který mi vyhovoval a moje chabé znalosti PShopu na něj stačily.
Nemáte někdo k dispozici obrázky poplatné naší době, zaměření a lokalizaci?
ad tkalouny: Mně osobně se moc používání tklalounů nelíbí. Ale není důležité, co se líbí mně, ale jak to bylo.
Bylo zdobení tkalouny běžné a nebo je to moderní berlička?
ad Šavlis: Díky za konstruktívní připomínky. Upravíme dle nich výstrojní nařízení.
(jasně že přírodní bílou jsem myslel nebělený len, ale klávesy jsou občas rychlejší myšlenky... )
Ale ještě se tedy raději znovu pozeptám na podšívku. Doporučujete ji? jaké s ní máte kdo zkušenosti?
Já mám třeba 15-tkový doublet podšitý lnem a je mi v něm pohodlně, až vedro, a to i v zimě.
Nemáte někdo k dispozici obrázky poplatné naší době, zaměření a lokalizaci?
ad tkalouny: Mně osobně se moc používání tklalounů nelíbí. Ale není důležité, co se líbí mně, ale jak to bylo.
Bylo zdobení tkalouny běžné a nebo je to moderní berlička?
ad Šavlis: Díky za konstruktívní připomínky. Upravíme dle nich výstrojní nařízení.
Ale ještě se tedy raději znovu pozeptám na podšívku. Doporučujete ji? jaké s ní máte kdo zkušenosti?
Já mám třeba 15-tkový doublet podšitý lnem a je mi v něm pohodlně, až vedro, a to i v zimě.