Dobrovolník při stráži zemských hranic
Re: Dobrovolník při stráži zemských hranic
No...myslím že vzhledem k majetnosti a možnosti lovu bych to viděl na kolečkové pušky menší ráže, bez furket. Máš radost?
Lepší mrtvej frajer než živej srab. MM
generál svobodník chorvatského hraničářského pluku 63. GIR Karlstädter-Szluiner,střelec a halapartník v pozdně gotických projektech.
http://sedmiletka.brodec.org/index.php
generál svobodník chorvatského hraničářského pluku 63. GIR Karlstädter-Szluiner,střelec a halapartník v pozdně gotických projektech.
http://sedmiletka.brodec.org/index.php
Viděl bych to spíše na schutzenröhr - čili rekněme ručnici. Wallhausen jim věnuje kapitolku, nicméně ještě není přeložená. Podstatné je, že podle Gheyna, Wallhausena a jiných existovaly spolu s mušketou vedle sebe a obě byly považovány za vojenskou zbraň. Docela mě zajímá autentická definice ručnice, resp. její rozdíly od muškety. U Vás bych to ale viděl jednoznačně na ty ručnice. A přečist si Grimmelshausena, Simplicius Simplicissimus. V padesátých a sedmdesátých letech vyšel v češtině. Je to taky velký zdroj, co se vojenského života týče. Konkrétně pro Vás je tam toho hodně. Naučíte se správně prdět a tak....
ručnice, někdy též arkebuza či caliver - prostě kratší zbraň s menším kalibrem a bez furkety. Fungovala mnohem dříve a je přímým následovníkem arkebuz lancknechtských střelců s tlačítkovím hubkovým zámkem. Objevuje se v sestavách španělské tercie v tzv. mangas neboli křídlech tj. střeli v těch utvarech na rožcích tercie. Později ve střední fázi války díky vylehčení muškety a také zavedení modernějších systémů palby jsou nahrazovány ručnice mušketami. A ke konci války kdy se objevují tak lehké muškety že není třeba mít furketu už jsou tyhle lehké kusy ve vyzbrojích jenom domobrany, měst, horalů.. mušketa se profiluje jako jediná vojenská zbraň pro pěchotu ..Šavlis napsal:Viděl bych to spíše na schutzenröhr - čili rekněme ručnici. Wallhausen jim věnuje kapitolku, nicméně ještě není přeložená. Podstatné je, že podle Gheyna, Wallhausena a jiných existovaly spolu s mušketou vedle sebe a obě byly považovány za vojenskou zbraň. Docela mě zajímá autentická definice ručnice, resp. její rozdíly od muškety. U Vás bych to ale viděl jednoznačně na ty ručnice. A přečist si Grimmelshausena, Simplicius Simplicissimus. V padesátých a sedmdesátých letech vyšel v češtině. Je to taky velký zdroj, co se vojenského života týče. Konkrétně pro Vás je tam toho hodně. Naučíte se správně prdět a tak....
samozžejmě jsou vyjímky..ale main stream je jasný.
Captain Mortaigne regimentu

Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války

Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
- Alistaire
- Místo/Bydliště: okolí Prahy
- Kontaktovat uživatele:
snad bych jen doplnil, že i krátké vojenské pušky pro specifické účely existují a používají se i nadále, ale pochopitelně v menším počtu než "muškety" (tedy zbraně řadové pěchoty) a to ať už jsou to pušky pro jezdectvo, nebo pro pěchotu ovšem neřadovou (např. dělostřelecké, pionýrské, a další zkrácené varianty).
Zajímavé je, že cca od třicátých let se tyto "ručnice" (myslím tedy s doutnákovým zámkem) vedle mušket začínají významně ztrácet, až zmizí téměř docela.
Osobně to přisuzuji většímu komfortu obsluhy mechanických zámků, ať už kolečkových, tak i ranných křesadlových. (tedy krátkou "doutnákovku" aby člověk pohledal, kolečkových nebo křesacích arkebuz je hafo)
S nástupem unifikovaného křesadlového zámku se ale, díky standardizaci vzorů zase "krátké pušky" na scénu vracejí.
Zajímavé je, že cca od třicátých let se tyto "ručnice" (myslím tedy s doutnákovým zámkem) vedle mušket začínají významně ztrácet, až zmizí téměř docela.
Osobně to přisuzuji většímu komfortu obsluhy mechanických zámků, ať už kolečkových, tak i ranných křesadlových. (tedy krátkou "doutnákovku" aby člověk pohledal, kolečkových nebo křesacích arkebuz je hafo)
S nástupem unifikovaného křesadlového zámku se ale, díky standardizaci vzorů zase "krátké pušky" na scénu vracejí.
https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život v období první poloviny 17. století
https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
x_sedlak
Na začátku tohoto tématu se řešil oděv sedláka. Přikládám tedy jeden obrázek z parergy mapy z r. 1630. Na rozdíl od Aretina vypadá docela uvěřitelně.
- Přílohy
-
- sedlak1630.jpg (112.75 KiB) Zobrazeno 6690 x
Prosím neměl by někdo vyobrazení sedláků(ne otrapů a nuzáků) z třicítky něco mám, ale je toho zoufale málo. Děkuji.
... rád bych Ti sem něco dal, ale nechce mi to povolit vložit obrázek, prý "Omlouváme se, ale bylo dosaženo maximální velikosti příloh." Přitom obrázek je velký (po několikerém zmenšení pouze 9,82 KB ... 
-
Algy
- Místo/Bydliště: Nymburk
- Kontaktovat uživatele:
Pošli mi ho mailem a já ho sem píchnu.
Má cep, on má cep.
To musí být český sedlák.!!
Jinak ten jeho kabát mi něco připomíná. Už jsem to na pár rytinách viděl. Byl to nějaký vozka s bičem.
Hezký úlovek

To musí být český sedlák.!!
Jinak ten jeho kabát mi něco připomíná. Už jsem to na pár rytinách viděl. Byl to nějaký vozka s bičem.
Hezký úlovek