Vojáček Mahy

Odpovědět
Avátar uživatele
mahy

Re: Vojáček Mahy

Příspěvek od mahy »

Háčky se rozlejzají díky mému velkému bříšku které se objevilo-bude muset dolů :D Dírky- přiznám se o tom sem moc nešpekuloval. Šňůrky jsem našil do pasu ke kalhotům a jak to vyšlo na vestu a kabát tak jsem to udělal. :o
Omnis exceptio est ipsa quoque regula.
Desátník Moravského podhoráckého pěšího pluku
Kikina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kikina »

Týká se ta záležitost s křidélkama na rameni také Kabátec vs. plášť?
Byla, jsem a budu kritik.
Dorlas
Místo/Bydliště: žilina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dorlas »

Kikina napsal:Týká se ta záležitost s křidélkama na rameni také Kabátec vs. plášť?
to by som povedal že asi nie...
"Never trust another reenactor."
bruuk

Příspěvek od bruuk »

Myslím, že v Arnoldové jsou k vidění i kabátce, které mají přivazovací rukávy. Dírky jsou schované pod křidýlkem na rameni.
Takže z takového kabátu se dala udělat velmi snadno vesta. Měl jsem za to, že to právě je ten přechodový typ mezi renesancí a barokem, kdy kalhoty jsou přivázané na vestě, rukávy také a celé se to schová pod dlouhý kabát či plášť, když chci být čistě a teple oděn.
V hospodě pak odvazuju co mne začne otravovat a pak jdu domů v tom, co zbylo.
:)
Jinak jsem příjemně překvapenej, ten kostým se mi moc líbí. To břicho nech, dělá to dobrou siluetu, jako jsou vidět na dobových rytinách.
A já pořád co mi na těch Košičianech připadá divné - jsou hubení!!
:)
Avátar uživatele
Olaff
Místo/Bydliště: Košice, SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Olaff »

Bruuk: My sme atleticki, nie hubeni. A to inak preto, ze sme strasne tvrdi LH fasisti a predstavujeme vyhladovany regiment... 8-)
Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život, vojenské umění a řemesla v období první poloviny 17. století

https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie
Avátar uživatele
deCarabas

Příspěvek od deCarabas »

Bruuk: kosicania su idealni :) siroke ramena, uzky pas a naberana prdel :D Tucny vojak = nerealny vojak :D:D:D

Ano, v Arnoldovej je take sako, sam som mal podobne. Kazdopadne to nie je to iste ako "goticka" vesta na privazovanie nohavic ;)
Obrázek
Avátar uživatele
mahy

Příspěvek od mahy »

Počkať počkať milí bratia, to, že mám postavu topiaceho snehuliaka neznamená, že som tučný. Som chlap-to je to! ;) :D :lol:
Dorlas
Místo/Bydliště: žilina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dorlas »

mahy napsal:Počkať počkať milí bratia, to, že mám postavu topiaceho snehuliaka neznamená, že som tučný. Som chlap-to je to! ;) :D :lol:
zrazu rozprávaš po slovensky ? :lol: :lol: :lol:
"Never trust another reenactor."
Avátar uživatele
mahy

Příspěvek od mahy »

Však ja pamätám keď sme boli jedna republika. A zlé to nebolo. ;) :)
Avátar uživatele
Loudis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Loudis »

Několik postřehů.
1) Také se mi ty dírky zdají píliš vysoko, buď by měly být těsně nad místem přišití šůsků, nebo dokonce přímo na horním okraji šůsků. To, že podle kalhot vyšly tak vysoko, svědčí o jediném. Kabátec má pas příliš nízko na tento způsob připevnění nohavic.

2) Na vestu jako spodní vrstvu pod kabátec jsem na vyborazeních z třicetileté války v podstatě nenarazil. Pokud vrstvení, tak ve všech případech, které znám, je to kabátec na kabátec, nebo vesta (také jerkin) na kabátec (doublet) - to je mnohdy důvot toho, proč mají kabátce vyobrazených osob rukávy tak výrazě jiné, než tělo - jde právě totiž o tento způsob vrstvení. Nečiním si nárok na absolutní pravdu, ale abych toto své poznání změnil, potřebuji pádné argumenty postavené na dobových vyobrazeních či textových zmínkách - a to několik, protože pro to, co jsem napsal, je dobových dokladů přehršel. Co s týká gotiky, necítím se tak silný v kramflecích, ale vesta jako spodní část oděvy tak, jak ji u pánských obleků známe dnes (a jak se nosila i jako pracovní oděv sedláka ještě v 50. letech 20. století) se vyvinula později právě z kabátce (doubletu) tím, že přišel o rukávy, neboť se již stal jen spodní vrstvou pod kabátem, který se naopak stal pravidelnou součástí mužského oděvu (nikoli jen v případě nepřízně počasí) - viz vrcholně barokní často nezapínané kabáty (coat) s výraznými manžetami. Nepovažoval bych tedy současnou oblekovou vestu za potomka gotické vesty byť si jsou značně podobné - což potom vysvtluje tu mezeru z 16. a první půle 17. století.
Naposledy upravil(a) Loudis dne Po 14. Ún 2011 23:10:08, celkem upraveno 1 x.
"velitel šéf" Regimentu zemské hotovosti
DIMICANDUM

http://zemskahotovost.cz
Odpovědět