Ps: Dobre se daji pouzit i hacky. Nemuzu ted zrovna najit odkaz kde byli sarapaticky k muskete a u toho i mosazne nebo medene hacky. Tusim, ze snad od Vichrice. Nevite nekdo kde hledat?

Není to nutné. Vnitřní pásek pro zavazování či háčky může být přišitý i pouze k podšívce a na líci se vůbec neprojeví. Mám však ještě jeden velký otazník. Předkládaný střih se mi jeví jako střih pro kolet či svrchní kabátek. Ani jedno ani druhé se ke kalhotám nijak nevázalo... Waughovou však nemám momentálně po ruce (až večer)...Koli napsal:Alistaire: původně jsem chtěl gatě ke kabátci přidělávat háčky zevnitř, ale tam by byl problém, že bych kabátec musel prošívat v místech, kde nemám žádné švy (jak vidno ze střihu, není dělený v pase), tudíž by to vypadalo čudně. Proto jsem pojal nápad s ozdobnými mašličkami, které se tomuto vyhýbají. Tvůj návrh s páskem všitým dovnitř je v podstatě obměnou mého původního záměru a naráží u mě na stejný problém.
Ty čoveče, možná se pletu, ale střih, který jsi použil, jeKoli napsal:Jak už jsem psal: WAUGH, Norah: The Cut of Men´s Clothes 1600-1900, s. 26.
Ha, než jsem to stihnul ověřit a dopsat, tak jsi mne předběhl.Loudis napsal: Mám však ještě jeden velký otazník. Předkládaný střih se mi jeví jako střih pro kolet či svrchní kabátek. Ani jedno ani druhé se ke kalhotám nijak nevázalo...
Fotku určitě pošli a nejlépe i s obrázky (maleb), kde něco podobného nosí i lidé ze 17.století.Koli napsal:Jejda, už vidím to slovíčko "buff leather". Je tudíž docela možné, že to je střih na kolet. Ale pořád je ten kabátec označen jako doublet. Mohl by mi někdo, prosím, objasnit, jak je to s tou anglickou terminologií?
ad šorc: nevím, jak se mi to podařilo, ale šorcy mi nepřijdou na hotovém kabátci nijak extra velké (možná je to tím použitým materiálem) a dosahují těsně pod rozkrok. Samotný kabátec je taky relativně vypasovaný (střih je trošku upravený, aby mi seděl) a až doteď jsem si říkal, jaký to mám pěkný oděv. Zkusím někde schrastit fotku, kde jsem v tom kabátci, ať mohou chytřejší posoudit, zda s ním mohu vyjet na další akce bez ostudy.
Ten obrázek XIII u Waughové je na rok 1654. Tím ovšem nepopírám, že během třicítky se nenosily podobné šorcy(např. III, IV, V).