Také si dovolím malý komentář z pohledu jednoho ze střelců.
Já byl na Rajhradu poprvé a nevím, jestli ne naposled.
Co se týká bitvy, tak byla hodně a zbytečně dlouhá, jak už bylo řečeno. S pohledu účinkujícího jsem to ani moc nevnímal, ale s pohledu diváka bych byl více než nechucen. Délka vystoupení by neměla přesáhnout 45 minut, pak už je to nuda ...
Prostoj na začátku byl úplně zbytečný. Myslím, že pokropení jedním hasičkým vozem tak obrovské plochy stejně nemělo nejmenší smysl. Strniště stejně několikrát chytlo a bylo hašeno lidmi bez kostýmů kýbly s vodou, což se mi hodně nelíbilo a kazilo to dost dojem.
Myslím, že ty minipožáry vznikly zejména neukázněností účinkujících. Na nácviku bylo jasně řečeno, že se bude střílet bez ucpávky. Pro některé asi nepřekonatelný problém...
Jako účinkující jsem si to užil do sytosti. Vzhledem ke změnám ve formaci a zjednodušení manévrů jsem se mohl zaměřit na střílení a herecké etudy než na velení . Díky velkým úsporám prachu jsme vydrželi střílet téměř dokonce, ale ukázala se na příště nutnost mít zásobní prachovnici aspoň u kaprálů.
Škoda meziscén, které opravdu šly do ztracena. Hlavně díky chybějícímu (pozdnímu) komentáři. Některé navíc byly zkaženy přímo na poli.
1) Magna se měla dát na útěk... a mi ji měli zastavit. To jaksi pořádně nevyšlo. Jednak ji nic pořádně na útěk nezahnalo a jednak neměla kam utíkat, protože jim v zádech stála další jednotka (green regiment?), která si myslím že tam na na nácviku nebyla. Divák neměl šanci vidět ani útěk a ani jeho zastavení.
2) poprava dezertérů. Vymyšleno pěkně, zahráno pěkně, ale aby eskortující jednotku dělal ta samá osmice lidí, co popravčí četu, když všude okolo je spousta vojáků, mi přijde hloupé. Navíc tahle etuda vůbec nevyužila plac. Stříleli jsme na ty nebožáky z nějakých 7-mi metrů, až jsem se bál...
3) zatloukání děl. V určitém okamžiku jsme se měli otočit a pobít zatloukače děl. Opět zmatek a jednotky, které tam dle mne neměly co dělat, pobily zatloukače dřív, než chudáci stihli zatlouct děla.
4) padaní na střelbu. Moc jsem to pravda nesledoval, ale přišlo mi, že kromě altblau a nás nepadal na střelbu skoro nikdo... škoda. A přitom tam byly prostoje a prostor na bezva recyklaci.
5) dopady granátů - Vždy mne fascinuje, jak dokáže železná kule vybuchnout..., ale přiznávám, že jako pořadatel myslící na diváky bych to udělal stejně.
Toliko asi k bitvě.
Jo ještě dodám, že mne také udivoval velitel císařských, který, ač starý mazák, měl problémy s velením velitelům. Několikrát se snažil dávat rozkazy přímo mužstvu... marně.
Prostě jsme hrdá jednotka a tak i jednáme a reagujeme. Od dohádování se s cizími máme velitele.
Nácvik pro všechny. U podobné bitvy zbytečná to věc. Když mám jednotky, tak přeci stačí pro velitele, kaprály a max. individuální herce.
Proč tedy trápit dalších 100 lidí hodinu na sluníčku?
Rozložení tábora mi moc nevadilo, ikdyž si myslím, že na té velké louce by byl lepší, než u silnice. Co mi však vadilo byl hluk.
Páteční a sobotní koncerty mi přišly až zbytečně moc hlasité. Že by hlasitost měla nahradit kvalitu umělců? Inu dobrá, ale proč tak dlouho do noci.
Já si na akcích taky rád zapařím, ale po půlnoci (nebo po jedné hodině ranní) už se snažím druhé, co třeba ráno musejí jet stovky kiláků domů, nerušit.
Prostě mi ta diskotéka fakt nesedla.
Příště to asi bude hlavní důvod, proč se bude rozmýšlet, zda-li přijet.
Pitná voda. Netuším, proč by měla být pitná voda z hydrantu pitná až po převaření. To mají v Rajhradě dvojí vodovodní řád?
Pár pochval na závěr.
Pěkné prostředí, nápaditý scénář, fajn parta, splněno, co bylo přislíbeno (cesťáky etc.), atd.