Rajhrad - august 2010

Odpovědět
Avátar uživatele
vechio
Kontaktovat uživatele:

Re: Rajhrad - august 2010

Příspěvek od vechio »

Tak taky si něco řeknu.. ;)
Nejdřív kolem a kolem ne o bitvě: pro mě osobně to byla zase po době dobrá příležitost se vidět osobně s lidmi z jiných regimentů a pokecat, prohrát pár peněz v mariáši (rád si to zopakuju chlapi ;) ) prohlídnout fotky, pochlubit se..
No a o bitvě:
Bitva trvala přes 1,5h, což znamenalo pro účinkující 2,5 hodiny být v plné výbavě ve velkém vedru.. zkrátka drsné a myslím i zbytečné. Celé to bylo rozvleklé a tak se nedivím, že asi v půlce odešla půlka diváků a jakmile bitva skončila další odcházeli a na závěrečné defilé zbyli opravdu skalní či příbuzní učinkujících..což se ani tak nedivím..
Na tento rozsah počtu účinkujících byl zbytečný nácvik ve všech lidech.
A délka vyplývala také z toho že se do bitvy narvala snad všechna klišé co znám:
- vyjednávání v prostřed bitvy
- poprava zajatců
- přepad vesničanů či koho
- obrana tábora, aby se potom tábor opustil a proběhla polní bitva..
Potom jsem se střetnul s novinkou: rozdělit na švédské straně jednotky aby se utvořila jediná linie všech pikenýrů přes celé bojiště za kterou budou mušketýři aby se tohle vše rozestoupilo a do středu vjeli děla a vystřelili.. to je prostě něco co nechci snad ani pochopit..a vyvracet někomu názor o kterém je zřejmě hluboce přesvědčený nemá v tomto případě smysl. Splnil jsem to co organizátor chtěl, ale nerozumím tomu.

Pět zbytečných utoků, kde by stačili v pohodě tři.. na konci se jiným nedostávalo střeliva. Já se od začátku snažil šetřit výstřely mušketýrů a vyplatilo se to. Nicméně žádný pohyb po bojišti žádné větší manévrování v podstatě jenom dopředu dozadu..

Abych nebyl jenom kritikem..potěšilo mě jak dobře mě střílí moje nová hračka a hlavně jak fungovali kluci a holky pod mým velení..děkuju za to.Byli jste skvělí!
Tož asi tak..
Captain Mortaigne regimentu
Obrázek
Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Avátar uživatele
snekoun
Místo/Bydliště: Bílá Hora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od snekoun »

Pohled od diváků, kteří nikdy na ničem podobném nebyli ( rodina s dětma kterou jsem tam pozval ):

1, bitva dlouhá, po první hodině odešla tak 1/3 lidi
2, nikdo nechápal o čem bitva je a proč byla "hluchá" místa mezi jednotlivými útoky.
3, nezajištěno dostatečné občerstvení pro děti, celkově se tam děti nudili....

Můj pohled :

1, strašné místo pro tábor na straně císařských. Snaha o vybudování dobového tábora pro diváky byla zbytečná, protože stany byly tak hustě namačkány na sebe že jakékoliv procházení táborem bylo nemožné. Pokud by tam byla nějaká kontrola od hasičů asi by koulila očima ... ( nějaký průchod 3m nepřipadal v úvahu ).
2, celkově mě štvali skupiny které si neodvezli svoje auta na pořadateli určené místo ( bylo řečeno že v sobotu od 11:00 nebudou žádná auta v dobovém táboře ), to však dodrželo jenom pár skupin. Tábor byl tedy obehnaný zaparkovanými auty u cesty. a na kraji tábora.
3,bitva byla zmatená a zbytečně dlouhá. Pro diváky nepřehledná, pro vystupující vyčerpávající. Celkově to podle mne organizace nezvládla. Velitel na naší straně byl zmatený a nedokázal velet přímo velitelům, i když od našeho regimentu měl přidělenou rychlospojku, která měla našemu veliteli předávat rozkazy. O hluchých místech již psal Vechio. Pokud by pořadatel udělal dvě stejné bitvy po 1 hodině. Udělal by mnohem lépe.

Já osobně bych příští rok zvažoval jestli znovu jet. Jak už psali jiní. Pozitivní je vždy parta lidí, která se na této akci sejde.
Regiment zemské hotovosti
DIMICANDUM

http://zemskahotovost.cz/
Avátar uživatele
Loudis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Loudis »

Já bych to zas tak černě neviděl.
Tábor byl však opravdu nešťasný - u silnice, přehuštěný, atd. Člověk nezná všechny souvislosti, ale logicky se ptá - proč, když vedle u bitevního pole je takové obrovské místo... ?
Bitva mi moc zmatená nepřišla - možná proto, že jako velitel jsem měl dostatek informací. Po počátečním drobném nedorozumění jsem neměl s vrchním velením zásadní problémy - co se týká velitelské komunikace, tak lepší standart.

Samotný průběh bitvy: došlo k jedné paradoxní věci, a totiž k tomu, že "vsuvky" vložené mezi jednotlivé manévry (zřejmě s úmyslem akci oživit - zpestřit) v podstatě vůbec nevyzněly z toho prostého důvodu, že je divák vlastně ani nemohl dostatečně vidět a slyšet (nevím, zda to bylo dostatečně komentované, protože reproduktory byly jistě nastaveny k divákům a ti snad slyšeli lépe než mi - aspoň doufám). Velký prostor je vhodný pro manévry vojsk, nikoli drobné divadelní mezihry. Kombinovat to moc nejde. To není nic proti velkému prostoru, naopak, konečně jsme se nemuseli s nikým složitě přetlačovat o místo na formace, ale spíše upozornění, že scénář musí respektovat prostorové podmínky, v nichž se má odehrávat... Na druhou stranu, přiznejme si, že ty prostoje, které diváka zřejmě spíše nudily, nám poskytly čas k vydechnutí v tom úpalu. Já tedy skrz propotil i podšitou silnou koženou vestu na kabátě...
Myslím, že odchody diváků byly způsobeny nejen tím, že by je bitva nebavila, ale i právě tím dlouhým stáním na sluníčku. Od pořadatelů vím, že zdržení například pocházelo i z toho, že hasiči přijeli kropit pozdě... Vše se sčítá. Celkově bych to však tak tragicky nehodnotil. Chápu však, že můj osobní dojem je velmi subjektivní a je ovlivněn především tím, že jsme si úspěšně vyzkoušeli nové řazení a formace, s čímž jsem měl dost práce - tudíž se nenudil... Na císařské straně nás také nenutili do žádných nestandartních spartakiád. Prostor však dával příležitost k rozmáchlejším manévrům, čehož bohužel nebylo využito. Já tedy flintu do žitá neházím a na Rajhrad se zase příště rád vrátím.
Naposledy upravil(a) Loudis dne Po 23. Srp 2010 18:31:04, celkem upraveno 2 x.
"velitel šéf" Regimentu zemské hotovosti
DIMICANDUM

http://zemskahotovost.cz
Avátar uživatele
Zagloba

Příspěvek od Zagloba »

My jsme byli naopak s umístěním císařského tábora nadmíru spokojeni – pod stromy byl celý den příjemný stín – v tomhle ohledu si pobyt na švédské straně neumím moc představit.
Nácvik mi připadal taky poměrně zbytečný, bitva samotná příliš statická a dlouhá (v polovině už jsme neměli čím střílet).

Jelikož jsem byl na Rajhradě prvně, dost mě překvapila hudební produkce – páteční diskotéka (nebo co to bylo) a naprosto příšerná úroveň sobotního koncertu, který rozhodně dobové atmosféře nepřidal.

I přes vše výše uvedené je ale celkový dojem z akce kladný, přijedeme rádi znovu.

Nějaké fotky:
http://piechotawybraniecka.rajce.idnes.cz/Rajhrad_2010/
Algy
Místo/Bydliště: Nymburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Algy »

Také si dovolím malý komentář z pohledu jednoho ze střelců.
Já byl na Rajhradu poprvé a nevím, jestli ne naposled. :)

Co se týká bitvy, tak byla hodně a zbytečně dlouhá, jak už bylo řečeno. S pohledu účinkujícího jsem to ani moc nevnímal, ale s pohledu diváka bych byl více než nechucen. Délka vystoupení by neměla přesáhnout 45 minut, pak už je to nuda ...

Prostoj na začátku byl úplně zbytečný. Myslím, že pokropení jedním hasičkým vozem tak obrovské plochy stejně nemělo nejmenší smysl. Strniště stejně několikrát chytlo a bylo hašeno lidmi bez kostýmů kýbly s vodou, což se mi hodně nelíbilo a kazilo to dost dojem.
Myslím, že ty minipožáry vznikly zejména neukázněností účinkujících. Na nácviku bylo jasně řečeno, že se bude střílet bez ucpávky. Pro některé asi nepřekonatelný problém...

Jako účinkující jsem si to užil do sytosti. Vzhledem ke změnám ve formaci a zjednodušení manévrů jsem se mohl zaměřit na střílení a herecké etudy než na velení . Díky velkým úsporám prachu jsme vydrželi střílet téměř dokonce, ale ukázala se na příště nutnost mít zásobní prachovnici aspoň u kaprálů.
Škoda meziscén, které opravdu šly do ztracena. Hlavně díky chybějícímu (pozdnímu) komentáři. Některé navíc byly zkaženy přímo na poli.
1) Magna se měla dát na útěk... a mi ji měli zastavit. To jaksi pořádně nevyšlo. Jednak ji nic pořádně na útěk nezahnalo a jednak neměla kam utíkat, protože jim v zádech stála další jednotka (green regiment?), která si myslím že tam na na nácviku nebyla. Divák neměl šanci vidět ani útěk a ani jeho zastavení.
2) poprava dezertérů. Vymyšleno pěkně, zahráno pěkně, ale aby eskortující jednotku dělal ta samá osmice lidí, co popravčí četu, když všude okolo je spousta vojáků, mi přijde hloupé. Navíc tahle etuda vůbec nevyužila plac. Stříleli jsme na ty nebožáky z nějakých 7-mi metrů, až jsem se bál...
3) zatloukání děl. V určitém okamžiku jsme se měli otočit a pobít zatloukače děl. Opět zmatek a jednotky, které tam dle mne neměly co dělat, pobily zatloukače dřív, než chudáci stihli zatlouct děla.
4) padaní na střelbu. Moc jsem to pravda nesledoval, ale přišlo mi, že kromě altblau a nás nepadal na střelbu skoro nikdo... škoda. A přitom tam byly prostoje a prostor na bezva recyklaci.
5) dopady granátů - Vždy mne fascinuje, jak dokáže železná kule vybuchnout..., ale přiznávám, že jako pořadatel myslící na diváky bych to udělal stejně. :)

Toliko asi k bitvě.
Jo ještě dodám, že mne také udivoval velitel císařských, který, ač starý mazák, měl problémy s velením velitelům. Několikrát se snažil dávat rozkazy přímo mužstvu... marně. :D
Prostě jsme hrdá jednotka a tak i jednáme a reagujeme. Od dohádování se s cizími máme velitele.

Nácvik pro všechny. U podobné bitvy zbytečná to věc. Když mám jednotky, tak přeci stačí pro velitele, kaprály a max. individuální herce.
Proč tedy trápit dalších 100 lidí hodinu na sluníčku?

Rozložení tábora mi moc nevadilo, ikdyž si myslím, že na té velké louce by byl lepší, než u silnice. Co mi však vadilo byl hluk.
Páteční a sobotní koncerty mi přišly až zbytečně moc hlasité. Že by hlasitost měla nahradit kvalitu umělců? Inu dobrá, ale proč tak dlouho do noci.
Já si na akcích taky rád zapařím, ale po půlnoci (nebo po jedné hodině ranní) už se snažím druhé, co třeba ráno musejí jet stovky kiláků domů, nerušit.
Prostě mi ta diskotéka fakt nesedla.
Příště to asi bude hlavní důvod, proč se bude rozmýšlet, zda-li přijet.

Pitná voda. Netuším, proč by měla být pitná voda z hydrantu pitná až po převaření. To mají v Rajhradě dvojí vodovodní řád?

Pár pochval na závěr.
Pěkné prostředí, nápaditý scénář, fajn parta, splněno, co bylo přislíbeno (cesťáky etc.), atd.
feldvébl Regimentu zemské hotovosti
DIMICANDUM
http://zemskahotovost.cz/
Avátar uživatele
vechio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vechio »

Zagloba napsal: Jelikož jsem byl na Rajhradě prvně, dost mě překvapila hudební produkce – páteční diskotéka (nebo co to bylo) a naprosto příšerná úroveň sobotního koncertu, který rozhodně dobové atmosféře nepřidal.
Jo to mě na většině akcích poslední dobou strašně štve..jako by se člověk mohl bavit jenom když je puštěná nahlas nějaké muzika.. kde jsou ty časy kdy se valilo jenom na kajtry..kdy Pelech dovalil banjo.. někdo vyvalil buben a byla to paráda.. lidi byli rozumní a kdo chtěl spát ten spal protože to nebyl rachot a žádný tuc tuc.. kdo chtěl tak kecal u vohně a po půlnoci už jenom lidi polohlasně.. něco jako loni asi třicet zhulenejch vymaštenců votravuje zbylou pětistovku učastníků na bílendě..
Captain Mortaigne regimentu
Obrázek
Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Avátar uživatele
Poceto

Příspěvek od Poceto »

Ahoj všem,
chtěla bych uvést na pravou míru některé organizační záležitosti týkající se letošní bitvy. Co se týče scénáře, tak to není v mojí kompetenci, na vojenskou taktiku a další věci z ní vyplývající máme ve skupině jiné lidi, takže k tomu se nebudu vyjadřovat.
Co se mne týče, nechci tu být ikognito, takže já jsem ta, se kterou jste se setkali při registraci a pak při vyplácení žoldu.
Teď k věci:
přesunutí termínu - jak píše Loudis (a ten ví mooc dobře o čem píše ;) ), i původní termín byl vybírán dlouho a složitě, tak aby vyhovoval co nejvíce potencionálních účastníků. Bohužel se původní termín kryl se spoustou jiných věcí, ať dobově či regionálně. Proto, když se posralo co se mohlo s akcí, která měla být původně toho 21.8., tak jsme obeslali všechny účinkující znovu, zda by jim vyhovovalo toto datum spíš (dalo se od něj čekat, a taky se potvrdilo, více účinkujících a patrně více návštěvníků). Nikdy ovšem nevyhovíme všem.
Co se týče pitné vody - byla tam cisterna s nepitnou vodou, dostávali jste i pitnou balenou. Původně jsme měli mít (a byla objednána) i voda pitná přistavená, ale prostě nedojela. V den akce - sobotu, se blbě shání náhrada, takže jsme skočili do auta a jeli pro další zásoby balené vody. Kdo za mnou přišel se zeptat, většinou i dostal další balení (do vyčerpání momentálních zásob).
Co se týče tábora - ano, pole vedle veliký plac, ale jiný majitel - ale to je od věci. Pole naše taky veliký plac, ale bez použití ohně. Možná jsme si všimli, že vy jste vařili v táboře na trávě a my (Švédi) vedle mlýna taky na trávě. Kdyby se tábořilo na poli, všichni by jste tedy papali chleba s máslem tak možná :D, protože by jste byli bez ohně. Majitel prostě víc nedovolil, stačila mu ta bitva. A fakt je, že jsme vám ten stín na aleji dost záviděli :) .
Co se týče parkování na aleji - bohužel jsem se do tábora císařských nedostala, ale skupiny parkující na trávě byly několikrát důrazně upozorněni že mají přeparkovat. Když se to stane příště a dostanu se do císařského tábora, tak auta všech kteří jsou hluší a nerozumí tomu o co jsou žádání, asi objedu klíčem, třeba to zabere :).
Co se týče občerstvení pro děti jak někdo psal - stánek s mateřským mlékem jsme pravda nepořídili :D. Jinak zde byl klasický masný stánek, zmrzlina, žužustánek a pak taky Taverna, kam se mohlo zajít na oběd. Krom toho Rajhrad není uplně malé město a není v něm jedna restaurace, takže se mohlo jít i jinam. Co mělo přesně být další občerstvení pro děti?
Co se týče prodlení na začátku bitvy - psal Loudis - hasiči dojeli pozdě (neovlivníme) a bez kropení pole prostě bitva nemohla začít.
Co se týče hudební produkce v pátek - nevšiml sis, že to bylo úplně mimo areál bitvy? To nebylo zajištěné od nás, dokonce (a to je můj vlastní názor) šlo o trucpodnik někoho místního, my na tom neměli vůbec žádný podíl, vliv atd..
Co se týče hudební produkce v sobotu - nikdo jiný si nestěžoval a neslibovali jsme Gothien, Krleš ani nic takového, ale rockový minifestival (viz plakát), což vystupující kapely splnili. Po skončení hrála hudba reprodukovaná hudba k tanci a poslechu pro těch pár přeživších :), systémem kdo co přinesl zvukařovi (dýdžejovi), to se pustilo.
Co se týče počasí - sorry, měli jsme objednáno polojasno a mírný vánek s teplotou do 25 °C, ale nedodali co měli :D .
Tak a teď do mne ....
Avátar uživatele
Poceto

Příspěvek od Poceto »

tak ještě tedy k pár věcem, které jsem odpověděla, zdá se, nedostatečně.
Pitná voda - když jste nám tu informaci nevěřili, mohli jste jí pít nepřevařenou. My jsme byli upozornění že voda pitná není a tak jsme jí předali dál.
Je to myslím lepší než řikat ať jí pijete a vy nás pak ukamenujete za to, že máme málo TOIek, protože se všichni víte co...
Kropení pole - je potřeba, bez debat. Pole bylo vyschlé na troud a není naše. Nechcem dělat problémy. A taky máme ve skupině pár hasičů, kteří vědí co udělá podobné pole když fakt blafne. Myslíme že nechcem proslavit Rajhrad místní specialitou Smažený mušketýr ;) .
Hudba - páteční produkci jsme neovlivnili, boužel, sobotní ano. ALE - Kabáti, Metallica a podobní nám nechtěli přijet hrát za pivo a za párek, takže jsme sehnali jiné kapely. Rockový minifestival byl slíben dopředu, taky místním, kteří se na něj těšili. A byl avizován dopředu. Takže ti, kteří byli nespokojeni s tím že to tam bylo, těm asi nezbývá po akci odjet jinam (domů, penzion, kemp v sousední vesnici...), těm ostatním slibujeme že ta jednání s výše uvedenými kapelami (a jinými podobnými) nevzdáme a třeba to napříště vyjde. Nicméně za sebe můžu říct, že jsem zažila pár akcí, kde hrál Michal David z CDček, takže v tomto ohledu jsme na vás byli hodní :D . Nikdy se nezavděčíme všem, ovšem pro příští ročník máme také rozjednán smyčcový kvartet, který vám večer k tanci poslechu zahraje Mozarta a Vivaldiho :).
Naposledy upravil(a) Poceto dne Čt 02. Zář 2010 12:25:17, celkem upraveno 2 x.
Avátar uživatele
Saman
Místo/Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saman »

No, nebudu opakovat co již bylo řečeno, pocity z bitvy mám spíše rozpačité. Z mého pohledu to byla nejnudnější bitva za poslední dvě sezóny.
Co se mi líbilo bylo počasí, pěkné fotky které nekazí moderní stavby/předměty/vedení apod. A když hořel mlýn, tak to vypadalo pěkně vostře, žádná hořící hrstička slámy.
Co se mi (kromě hudby a nepitné(?) vody) nezdálo, byly stánky s airoftovýma pistolkama hned vedle dobového tábora. Kdyby to byl jen doplňkový prodej, tak neřeknu, ale ten stánek co myslím, byl jak vystřižený z vietnamské tržnice (pistole, brokovnice, AKčka a gumový hadi), dobový nebyl ani náznakem.

Podle mě by to potřebovalo:
a) zkrátit do hodiny
b) jednoduchý a úderný scénář (který pokud možno nepotřebuje komentář)
c) klíčové scény provádět blízko u diváků
d) více umírat

---edit---
Poceto: Sorry za ty komentáře, ale prostě tak to bojující mužstvo vnímalo. Neber(te) to osobně, ale jako sice nepříjemnou, ale přeci jen v dobrém myšlenou kritiku. Organizační věci se holt jednoduše ovlivnit nedají, voda byla asi smůla, nahuštěný tábor byl v Belgii taky, ale ten scénář a úplně zbytečný ranní "nácvik", ten se ovlivnit dá. A ta bitva je gró celé akce.
Naposledy upravil(a) Saman dne Po 23. Srp 2010 17:12:36, celkem upraveno 1 x.
mušketýr Regimentu zemské hotovosti

Arte et marte dimicandum!
~ Je nutné bojovat moudře a tvrdě!
Avátar uživatele
Poceto

Příspěvek od Poceto »

stánky co byly vedle dobovýho tábora císařských povolovala radnice (a taky vybírala poplatek). Ne my. Bohužel.... I když - asi jsme měli štěstí že nepřijelo eště něco horšího :D.
Odpovědět