Komorovka

Odpovědět
Avátar uživatele
vechio
Kontaktovat uživatele:

Re: Komorovka

Příspěvek od vechio »

Šavlis napsal:Ne že by vaše kritika na Gordonův kanon nebyla objektivní, nicméně tímto by jste z toho mohli navíc udělat kritiku konstruktivní. Což já osobně vnímám jako jeden z hlavních účelů existence tohoto fóra a prakticky jediný důvod proč na něm působím. Na zbytek je ceskyserm.

Ale je to na vás....

Toliko obecně a teď přímá odpověď na přímou Vechiovu otázku: Protože jinak je tu celý vlákno s komorovkou úplně nahovno!
:mrgreen:
Ty děláš jako bys nikdy neviděl dělo.. :lol:
Captain Mortaigne regimentu
Obrázek
Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šavlis »

To je zajímavý názor. Předpokládám ze z nějakého takového vycházeli kluci od Gordyho při rekonstrukci své komorovky.

Má někdo vůbec dokladovanou takovouto lafetovanou "polní" věc?
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
http://www.olomouckypluk.cz
Avátar uživatele
vechio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vechio »

Šavlis napsal:To je zajímavý názor. Předpokládám ze z nějakého takového vycházeli kluci od Gordyho při rekonstrukci své komorovky.

Má někdo vůbec dokladovanou takovouto lafetovanou "polní" věc?
No vidíš..tohle je správná otázka. :idea:
Obrázek
Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šavlis »

Aha, tak jsme se po X příspěvcíh dobrali k tomu, jak správně formulovat otázku... :)

Tak já bych teda přispěl

Německo, rok 1619, hlaveň 244 cm, délka s lafetou 334 cm, ráže 33,5 mm

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
Avátar uživatele
vechio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vechio »

a je tohle polní kus?
Obrázek
Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šavlis »

Otázka je co je to polní kus, proto jsem to psal v uvozovkách. Takže nevím kam svou otázkou směřuješ. Podstatné pro mě je to, že to má mobilní lafetu, a není to tedy vysloveně lodní falkonet. Námořní děla sice měla také lafetu s kolečky, ale měla ji proto, že byla nabíjena zepředu, zákluz děla umožnil ve střílně přístup k ústí. Toto je zadovka, kola teda má jen kvůli mobilitě. Jsou malá, převoz této věci si dovedu představit jen na voze, ale na krátké taktické pohyby ve městě, na hradbách, v poli postačí.

Ale to už jsou jen teze. Proto jsem si dovolil se zeptat fóra, zdali ty věci má někdo dokladované. Já mám dochovaný kus ale o jeho účelu už dále nic.
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
Avátar uživatele
vechio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vechio »

Šavlis napsal:Otázka je co je to polní kus, proto jsem to psal v uvozovkách. Takže nevím kam svou otázkou směřuješ. Podstatné pro mě je to, že to má mobilní lafetu, a není to tedy vysloveně lodní falkonet. Námořní děla sice měla také lafetu s kolečky, ale měla ji proto, že byla nabíjena zepředu, zákluz děla umožnil ve střílně přístup k ústí. Toto je zadovka, kola teda má jen kvůli mobilitě. Jsou malá, převoz této věci si dovedu představit jen na voze, ale na krátké taktické pohyby ve městě, na hradbách, v poli postačí.

Ale to už jsou jen teze. Proto jsem si dovolil se zeptat fóra, zdali ty věci má někdo dokladované. Já mám dochovaný kus ale o jeho účelu už dále nic.
Tak když se na to co si poslal znovu podíváš a odpovíš si na tyhle otázky tak budeš mít brzo jasno jestli se jedná o polní kus nebo ne:

Potřebuje polní dělo mít tak vysokou lafetu?
Stačí tak malá kolečka na průjezd těžkým terénem?
Potřebuje polní dělo tak velkou možnost náměru a možnost střelby pod nulový náměr?
Potřebuje polní dělo mít nabíjení zezadu?
Je pro polní dělo nutný tak vysoký poměr mezi ráží a délkou děla - tj. mít větší přesnost?
Obrázek
Avátar uživatele
raia

Příspěvek od raia »

pěchotní dělo z období třicetileté války - ArmeeMuseum Stockholm
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Omlouvám se za kvalitu.

Jinak spousta nákresů děl je v "literatuře"
Naposledy upravil(a) raia dne Po 01. Bře 2010 15:01:23, celkem upraveno 1 x.
Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šavlis »

Všechny tvé otázky vechio jsou naprosto zavádějící, ale připouštím že i já jsem se na začátku asi nejasně vyjádřil.

Šlo mi v zásadě o tyto lehké lafetované falkonety a fakt, zdali se využívaly u pěších vojsk.
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
Avátar uživatele
vechio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vechio »

Raia:
Jo jo pěkný kousek.. ;)
Šavlis napsal:všechny tvé otázky vechio jsou naprosto zavádějící.
V čem? :roll:
Obrázek
Odpovědět