Mno jo, to je prave to, co ma trapi... To pomerne pestre datovanie... Napriklad tiez vo Viedni su tieto mece v dvoch rozmeroch a hoci su popisovane ako jazdecke, tak model vo vitrine mi pride na jazdecky mec, hlavne v porovnani s tymi na figurinach, o dost kratsi. Maju tam dokonca jeden moc nobl kus vysokeho dostojnika, ktoreho meno si z hlavy nepamatam. Samozrejme, cast expozicie tam je venovana obliehaniu Viedne v 1683 a tento typ mecov maju hodeny ako v tejto expozicii, tak i tridsiatkovej...
Rovnako tak na moje obrovske prekvapenie v bratislavskej Michalskej brane maju dva exponaty, jeden so sablovou cepelou, jeden s priamou (u toho vsak nie je cepel uz komplet, dlzku nie je mozne moc presne odhadnut), oba datovane na prvu polovicu 17. storocia...
Ako si mozete vsimnut vo Vlkodlakom nalinkovanej diskusii (kde vacsinu prispevkov ich autor sam po dvoch rokoch vsetky upravil, ehm, ehm, a teda "sa stratili obrazky"), je tam prave mnou postnuty mec datovany na 1620, o com som vedel, ale zamerne tuto informaciu zatajil kvoli smerovaniu diskusie. Rovnako tak mam v archive podobne mece datovane na 1630 aj 1640 (lokalizovane na Nemecko, Rakusko), u niektorych sa mi podarilo ziskat aj ich rozmery, ktore opat nepotvrdzuju zastupenie tychto mecov prave len u jazdy.
Par prikladov:
Svedsko, datovanie 1600-1650, celkova dlzka 920 mm.
Datovanie 1640-1660, vyzera to byt kusok macek na jazdecky mec.
Datovanie 1640, dlzka cepele 880 mm.
Nemecko, 1640, celkova dlzka 985 m.
Prave vyskyt tychto mecov u Poliakov a ich datovanie nie je prekvapujuce, kedze tam mali Svedov pocas prvej severskej vojny, nemecke datovanie mozno vychadza alebo je ovplyvnene z datovania vallonskych mecov, kde je urcita podobnost. Inak okrem hesiel haudegen a feldegen som pouzil este aj ine "kody" (napriklad schwedendegen), cim som to cele sam sebe este o cosi viac zamotal...
A teraz by som to cele celkom rad rozmotal, navyse o to viac, ze som tychto kosov niekolko v ramci reenactmentu videl pouzivat...