Feldfrau z obdobia tridsatrocnej vojny

Odpovědět
Dretu

Re: Feldfrau z obdobia tridsatrocnej vojny

Příspěvek od Dretu »

Spakona: díky moc za nákresy :D :D :D Ten první kabátek tedy nemá nic u krku, límec nebo tak? Je to prostě jen průkrčník...?
A ten poslední kabátek..takový výstřih jsem právě myslela, že prostě není až ke krku....To se mi líbí, ale nevím, jak to teda řešit s tím, aby člověku "nefoukalo na krk"
A ještě malý dotaz na podšívku...co jsem tak vyčetla u pánských kostýmů...lněná?...s tím, že může být i barevná, když by na to dotyčná měla?
Avátar uživatele
Spakona
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spakona »

já taky postupně opravuju - oblíbené MAJÍ TO VŠICHNI TAK JE TO DOBŘE jsem zavrhla poměrně rychle, ale to už sem měla našito a prostě si to muselo svoje odsloužit - přece jen je to investice že :)
kabátek tak nějak dodělávám, podle přiloženého střihu :) - je to celkem jednoduché a dobře to sedí a vypadá
kolem krku si můžeš ale nemusíš udělat stojáček, a pokud by ti za něj foukalo - šátek to jistí.
ten spodní nákres bych viděla jako spíš lněnou (plátěnou) záležitost, vhodnou na běžné nošení, taková spíš svrchní halenka, pod tím jemnější spodní halena-košíle, každopádně by tam měl být velký plátěný šátek přes dekolt - takový kabátek z vlny by neměl smysl, navíc je tam znázorněné šněrování...
co se týká podšití - pokud budeš šít z vlny, tak určitě podšívej lnem - je to lepší - len je pevnější než bavlněné plátno, a hlavně vlastnosti vlny a lnu se doplňují.
Přílohy
kabátek1625-30.gif
kabátek1625-30.gif (52.64 KiB) Zobrazeno 10779 x
kabátek1610.GIF
kabátek1610.GIF (52.82 KiB) Zobrazeno 10780 x
bezprizorní a všudypřítomná
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Dretu

Příspěvek od Dretu »

Spakona: jaj, až takové suprové střihy s mírama, to je víc, než jsem si mohla přát :D :D Ušetří to spoustu dumání, díky moc za to :D
Já bych si i ráda udělala celý nový kostým...ale, bohužel, nezaměstaní mají víc času a elánu než peněz na materiály apod :( Takže musím postupně, pozvolna...a časem se snad za sebe nebudu muset stydět :oops:
Avátar uživatele
Olaff
Místo/Bydliště: Košice, SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Olaff »

Spakona: Nebude dufam vadit, ak tieto strihy posuniem aj nasim devcicam... Vyzeraju hodne, hodne zaujimavo... ;)
Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život, vojenské umění a řemesla v období první poloviny 17. století

https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie
Avátar uživatele
Spakona
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spakona »

Olafe proto je to tady - a jak jsem psala někde výše - původně jsou snad od Alistera
jinak malé upozornění - je to v palcích - doporučuju oboustranný metr - z jedné v cm a z druhé palce - je to pohodlnější a nemusíš to přepočítávat ;)
jo a tenhle střih vychází cca na velikost 38 :)
bezprizorní a všudypřítomná
Kdybychom byly muži, hovořily bychom teď o tom, jak za svou zem položíme své životy. Jako ženy můžeme mluvit jen o tom, že se položíme.
Avátar uživatele
AndreaM

Příspěvek od AndreaM »

Spaki, takhle rozhazujes strihy co sem Ti poslala :twisted: :lol:
Hanka

Příspěvek od Hanka »

Takže pokud jde o límce, šátky, košile, manžety, pokrývky hlavy atd. je úžasná kniha J. Arnold: Patterns of fashion 4 The cut and construction of linen shirts, smocks, neckwear, headwear and accessories for men and women c. 1540 - 1660, kde se dají najít střihy i fotky dochovaných kusů. Určitě stojí za investici. Střihy na límce a šátky raného baroka pak jsou i v Jean Hunnisett: Period costume for stage and screen Patterns for women's dress 1500-1800, ale Arnoldová je samozřejmě mnohem lepší. V Arnoldové je např. celkem zajímavý střih na lněnou náprsenku s límcem, která zakrývala výstřih (1630-40) - něco jako tady http://www.wga.hu/index1.html (úplně dole zadejte vyhledávat "Moillon" - do kolonky author)
Jinak ty poslední střihy, které sem umístila Spakona, jsou okopírované z knihy Norah Waugh: The cut of Women's clothes 1600-1930, která je skvělá, obsahuje řadu střihů a hlavně i slušnou textovou a obrazovou část, takže taky stojí za investici - takhle to máte poněkud bez kontextu. Oba kousky (mimochodem ten horní je z let 1625-30 a ten dolní z roku c. 1610) by měly být poměrně luxusní bohatě vyšívané záležitosti. Několik podobných je k vidění na stránkách Victoria and Albert Museum v oddělení Collections.

PS: Límce ani manžety už v této době nebývaly součástí košile a šátek býval přeložený čtverec, příp. mírně nepravidelný kruh
Atika

Příspěvek od Atika »

Dakujem vsetkym ktorí prispeli do debaty....
tie strihy su uzasne.... ;)
Avátar uživatele
Alistaire
Místo/Bydliště: okolí Prahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alistaire »

Hanka: - přesně...
K tomu prvnímu obrázku od Spakony, jestli se z hlavy nemýlím (obě knížky jsem půjčil), ten první je takový fujtajblhambárnačuňárna průhledný noční cosi, snad dokonce i háčkovaný, každopádně hrozně dírkatý :lol:

Nicméně střihově použitelný i pro jiné aplikace
https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život v období první poloviny 17. století

https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
Hanka

Příspěvek od Hanka »

Ten první živůtek z Norah Waugh (1625-30) není ani vyšívaný (mea culpa, ale slepě jsem věřila popisku :| ) ani háčkovaný, ale je vytvořený technikou vytahované nitě s našitými stříbrnými "flitry" (taková tak kolečka s dírkou uprostřed) a rozhodně není noční, ale jde o luxusnější záležitost na den. Tady je jeho moc pěkná rekonstrukce https://www.reconstructinghistory.com/1 ... &a=163&w=2
Originál je pak k vidění na stránkách Victoria and Albert Museum (oddíl Collections) mimochodem je tam datovaný do let 1630-39
Odpovědět