Budem reagovat na Samana primarne, s trochou stastia tak odpoviem aj na vacsinu Mahyho a este cichsi dotazov, snad to bude okej...
Saman napsal:Curia Vítkov super projekt, ale není to celé práce jedné skupiny lidí - na stavbě tohoto dvorce se podílela spousta lidí, co s historií nemá nic společného.
Viem o tom. Mne tiez nejde o projekt ako o ten dvorec samotny, bez ohladu na to, ake paradne dielo to je (o co zvlastnejsie mi pride, ze prave Curiu nikto nenapada ako "nie-LH", aj ked kopa materialu bola pilena motorovkou a prevezena nakladakmi). Mne ide o tu myslienku, o rozhodnutie sa zatat a povedat "ideme do toho" a to tych par fanatikov, ktori tomu co-to obetuju. A co viem, tak aj oni maju rodiny, pracu, starosti vsedneho dna a dalsie limity. Preto tiez Curia mozno nie je stale hotova. Ale pracuju na tom, maju vyhliadnuty svoj smer a tomu prisposobuju kopu veci v ramci toho "hrania sa na niekoho". Mna zaujima logika a koncepcia toho vsetkeho, rovnako ako napriklad u Dvora a dalsich tych projektov. Uvedomujete si ten rozdiel medzi nimi a koncepciou tridsiatkovych partii, jednotiek, jednotlivcov?
Saman napsal:Ve třicítce ti, kteří se chtějí přibližovat LH pořádají dobové výlety, Kurovice, Velký regiment na BH apod. Těžko postavit dobové ležení, nebo bastilionovou pevnost
To su vsetko len lastovicky, navyse casto sa to zasekne prave na tej nedomyslenej koncepcii spominanej vyssie. Bol som jednym z tych, co mali velky regiment na svedomi, kazdy jeden, aj ten prvy v Kosiciach, aj dva bielohorske a dovolim si tvrdit, snad mi Vechio za to jednu netresne, ze aj ked sme sa napriklad uz pri druhom poucili z chyb predchadzajuceho, nedostali sme sa cez bod "experiment", akoby nam chybal jasne definovany ciel, ku ktoremu tych ludi, ktori s nami do toho mali odvahu ist, sli. My sme si to skusili, zalostne nahrali a nafotili par zaberov, ale nejaky trvacnejsi a v buducnosti hodnotnejsi vystup z toho asi nebol az taky velky, aky byt mohol. A to je len priklad. Na druhej strane, nejako zacat samozrejme treba. Len osobne si myslim, ze je zvlastne zacinat prakticky od nuly, ked je mozne sa okolo seba poobzerat a nacerpat motivaciu a napady inde. A ak ta nezazaluje nikto za porusovanie autorskych prav, tak preco nie?
Saman napsal:Libušín možná ukazuje lepší časy v gotice, ale s LH nic společného nemá.
Opat podotykam, mne nejde ani tak o to "LH", ktoreho presnu definiciu nikto nepozna a kazdy si ho vysklonuje podla vlastnej potreby. Mne v pripade Libusina ide prave o ten obrovsky kvalitativny skok a ci sa niekomu paci, alebo nie, tak ten skok bol z roka na na rok neskutocny. A ak si porovname goticky Libusin, jedina tridsiatkova alternativa k nemu je Bilenda, resp. Frydlant. Mam za sebou niekolko tychto bitiek, ale nejaky rozsiahlejsi kvalitativny rozdiel porovnatelny s prikladom Libusina som zatial nezaznamenal, a to aj napriek tomu, ze ak to porovnam s mojou prvou, tak ten posun tu je a nie je tiez maly. Ale na to, ake su dnes moznosti ohladom informacii, je to pre mna stale priserne pomale. Vacsina z vas tu spomina rozne problemy Bilendy, z ktorych najvacsim nedostatkom zrejme je, ze partia organizatorov nie je ortodoxna tridsiatkova partia, a teda kopa nedostatkov sa od toho odvija. Za seba vsak mozem povedat, ze kopa dohodnutych napadov v spolupraci VC a MR jednoducho presla. Stalo to hodne casu, hodne vyjednavania, ale rozhodne ti ludia nie su neustretovi az tak, ako sa tvrdi. Problem je, ze sa na nich tlaci "solovo". Vacsina z nas tu vie, ze napriklad rondasirov tam je plna rit, doslova privela. Okej, co tak sa dohodnut a zacat na nich tlacit, nech ich zakazu a rondasirov pouziju ako pikanierov pre ine, samostatne strelecke jednotky. Ak to povie partia piatich ludi, okej, vypocujeme si, ale to je tak vsetko. Ale ak tch brblajucich bude odrazu sto, uz to je na zamyslenie sa podla mna. Predsa len, napriklad vlani zoskupeniu MR+VC+Cisarsky regiment poskytli dostatok priestoru na vystavanie polneho jednorazoveho tabora podla manualu Henryho Hexhama. Idealny teda moc nebol, ale dal sa vidiet. Nanestastie sa nedal odfotit vdaka svojmu rozmeru. Podstatne je, ze vdaka svojej koncepcii a pravidlam je mozne ho postavit v pocte viacero kusov a napriklad cast lezenia moze vyzerat na Bilende dost zaujimavo, co moze opat prisipiet k zazitku pre ludi, ktori maju radi "malickosti"...
V kazdom pripade sa zda, ze najvacsim problemom tridsiatky je absencia poriadnej tridsiatkovej akcie, ktora by bola dobra tym, ze ju zorganizuju tridsiatkari? Tridsiatkarov je predsa dost, neverim, ze to je problem polatat. Ked sa to ako-tak podarilo aj v Kosiciach (co inak tiez nie je sileny zazrak a kvalita sa posuva dopredu len zalostne pomaly, a preto sa neoplati si tuto akciu idealizovat...

), ked na SVK prakticky neexistuje tridsiatkove vojenstvo, musi sa to dat aj v Ceskej republike. A osobne si nemyslim, ze musi mat takato akcia nutne 700 ucastnikov, hoci si viem predstavit bitku, kde proti sebe stoja na kazdej strane po tri 90-clenne zoskupenia...
"- IMHO jsi přerostl kvalitou dobovosti naprostou většinu ostatních a teď očekáváš stejnou úroveň od ostatních. S tím se budeš muset bohužel nějak smířit, protože ta většina bude proti tobě vždycky pozadu.
- Kvalitni akce je potřeba dokumentovat a publikovat. Jestli tě to potěší, tak stránky Via Cassa jsou inspirací i na severu Čech."
To len tak bokom a velmi strucne odpoviem - neprerastol ani nahodou, je to len moje zbozne prianie. Ale suhlasim s tym, ze ked som to zmakol ja, tak to nemoze byt az taky problem. Takze ano, mam ocakavania, mam napady, mam predstavy, len tak trochu ma zaujimaju aj tie vase, ked uz je to tu diskusne forum. Predsa len, netreba sa furt len vadit a ked ano, tak nie kvoli tomu, aby sa tu dokazovala niecia pravda, ale kvoli tomu, aby sme sa dopracovali k nejakemu vysledku...
Takze este raz, na ozrejmenie - nejde mi momentalne primarne o postup, akym sa daju niektore veci dosiahnut, ten je podla mna len dosledkom pristupu. A ten ma zaujima. Nie som LH fasista, bez ohladu na to, co sa hovori, tiez nemam veci zdaleka take kvalitne, ako by som mohol uz davno mat, ale mam aku-taku predstavu o tom, kam sa daju posuvat hranice "dobovosti" v ramci akcii, najlepsie ich nacrtol vo svojom prispevku Piskot, s ktorym sa stotoznujem, kedze sa tejto teme venujeme naplno uz cca od zimy...
A ano, je to hobby a su pre nas dolezite ine veci, ale ked mam nieco rad, tak je pre mna prirodzene, ze to robim lepsie ako to, co moc v laske nemam, bez ohladu na to, ze ma to zivi, ako napriklad praca. Sefom to samozrejme nepriznam...
Na SVK vdaka Marianovi Cekovskemu teraz frci taka hlaska: "Ked nieco naozaj chces... Tak si to kup." Je to sice myslene ako vtip, ale skryva sa v nej celkom dost pravdy. Ked nieco naozaj v tej tridsiatke chceme, "kupme" si to. Otazka je, co vlastne chceme...