Ako na to?

Aneb kritika všeho a všech :-D
Odpovědět
Avátar uživatele
mahy

Re: Ako na to?

Příspěvek od mahy »

Já se přiznám, že moc nerozumím o čem je dotaz.

Jde ti Olaffe o to, že tu lidé nespolupracují?
Když ono to jde těžko. Kde? Kurovice jsou na pozvání, a o jiné akci kde by se potkaly celky jenom třeba na společný secvik(pominu-li velký regiment na BH což je záležitost cca hodinová) nevím. Navíc s některými lidmi se prostě nedomluvíš čímž padá jakákoliv spolupráce.

Přístup k LH?
Co to je? Já když si představím LH, tak vidím lidi co napodobují tehdejší dobu se vším všudy. To v našich podmínkách, kdy se potkáme na ,,bitvách'' moc aplikovat nelze. Prostor na ,,hraní si ''na tehdejší dobu moc není. Piškot tu zmínil své spaní pod dekami na slamníku- já si také rád vezmu slamník, ale většinou do něj není co dát! Málo místa, absence dřeva, slámy atd. Prostě jsi limitován místem. Ono je pěkné si hrát na tehdejší dobu. To se nám to hraje s čistými košilemi, náhradním oblečením atd. Tehdejší blátošlap z toho všeho neměl patrně nic moc, byl rád, že je navlečen v hadry co ukradl. My si hrajeme, ale se vším luxusem.

Bohužel já nemám k dispozici koněm tažený povoz, aby my odvezl vše potřebné. Jsem omezen autem a místem v něm. Pokud mám na akci dovézt lidi s výbavou, pak jen s tou nejnutnější abychom se vlezli.

Máš pravdu v tom, že by to chtělo nějakou akci, kde by se celky co mají podobný zájem potkaly a společně něco vymyslely, ale je tu problém. Kde? Kdo to zorganituje, Kdy, aby se to hodilo většině lidí? Atd. atd.

Ono je to všeobecně problém snažit se o nějaké všemasové akce protože každého zajímá a baví dělat něco jiného.

Jinak abych jenom nebrečel- je vidět, že stále víc lidí začíná přemýšlet při tvorbě oděvu a objevují se slušně vypadající celky, některé i dobře secvičené. A to je dobře.
Chtělo by to někoho, kdo kousne do toho kyselého jablka a zhostí se nevděčného úkolu uspořádat pro dobu třicetileté války akci typu Slavkov. Pokud by se našel někdo odvážný, s dobrou finanční podporou, pak bude jistě radost na takovou akci zajet a udělat z ní tradici.

BH se o toto snaží, ale bohužel páni pořadatelé jsou na můj vkus moc ,,vyčůraní'¨a malinko jim chybí cosi. Snad pokora a trochu respektu a vděku pro ty co jim tam jezdí na jejich akci udělat to hlavní- celou kulisu a bitvu. ;)
Omnis exceptio est ipsa quoque regula.
Desátník Moravského podhoráckého pěšího pluku
Buntz

Příspěvek od Buntz »

Souhlasím.

Na vystoupeních jsi limitovaný pořadatelem (2 pochody + 2 vystoupení za jeden den) přepravou (v autě jsou další 3 lidé + vozík krámů) a hlavně diváky (věc, kvůli které jsem seděl půl roku v rytinách komentovali: tam už nechoďte, nic tam nemají). Tudy cesta navede.
Druhým problémem jsou skupiny: - část lidí si jede odpočinout od rodiny
- někdo se těší, že bude pít do dvou v noci a dopoledne
střízlivět
- jiný miluje, že je na všech fotkách
- najdu i jedince, kteří odmítají na spáteční cestě zastavit
u muzea a to i když je na cestě... Na co????
Nic, proti nim nemám, patřím mezi ně. Jen se mi v tomhle prostředí špatně zkouší cokoli dobového, nezavedeného. Abych vysvětlil, věci, byť podložené, je potřeba odzkoušet a ve fázi prototypu jsou velmi napadnutelné. Divák nechápe a pro skupinu jsem za pidomce.

Rád bych se s vámi potkal někde naživo, bez diváka a skupiny. Probral, co je v prototypu (včetně zdrojů) nebo čím jsem si jistý. Jinak líbí se mi, že na Curii Vítkov jezdili i lidé, kteří nejsou na 100%.
Uzavřené akce nemusí být řešením...

Živím dítko a opravuju dům, což přináší limity. Bohužel jsi opravdu o kus vepředu. Přesto by bylo potřeba předvést a sdílet nápady osobně.
Avátar uživatele
Zagloba

Příspěvek od Zagloba »

Saman píše:...Libušín možná ukazuje lepší časy v gotice, ale s LH nic společného nemá. Už jenom tím, že se tam sejdou lidi od ranné po vrcholnou gotiku. Od seveřanů po templáře. Pivo ve stanu je základ. Kdo nepije s námi, pije proti nám. V čem je to lepší než Brandýs, kde poslali kozáky dělat základ turecké armády, protože laik to nepozná..? (Toto se mi taky nelíbí, ale nevypovídá to nic o skupinách, to je věc pořadatelů.)...

Je to sice mírně off topic, ale:
My nejsme kozáci! Přestože máme chlupaté čepice, přestože máme dlouhé kabáty, přestože máme šavle, nejsme kozáci.

Na Brandýse nás v odpolední bitvě bylo přibližně 11 Poláků (dragouni, lisovčík, moje hajducká maličkost apod.) a kozáci všeho všudy jen tři (a to ještě mimo naší páteř tureckého vojska).

Chápu, že pro diváky budeme už navždy v lepším případě kozáci, častěji však Rusové, v našich kruzích bychom se ale rádi prezentovali jako Poláci, na čemž letos usilovně pracujeme.
Avátar uživatele
Olaff
Místo/Bydliště: Košice, SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Olaff »

Budem reagovat na Samana primarne, s trochou stastia tak odpoviem aj na vacsinu Mahyho a este cichsi dotazov, snad to bude okej...;)
Saman napsal:Curia Vítkov super projekt, ale není to celé práce jedné skupiny lidí - na stavbě tohoto dvorce se podílela spousta lidí, co s historií nemá nic společného.
Viem o tom. Mne tiez nejde o projekt ako o ten dvorec samotny, bez ohladu na to, ake paradne dielo to je (o co zvlastnejsie mi pride, ze prave Curiu nikto nenapada ako "nie-LH", aj ked kopa materialu bola pilena motorovkou a prevezena nakladakmi). Mne ide o tu myslienku, o rozhodnutie sa zatat a povedat "ideme do toho" a to tych par fanatikov, ktori tomu co-to obetuju. A co viem, tak aj oni maju rodiny, pracu, starosti vsedneho dna a dalsie limity. Preto tiez Curia mozno nie je stale hotova. Ale pracuju na tom, maju vyhliadnuty svoj smer a tomu prisposobuju kopu veci v ramci toho "hrania sa na niekoho". Mna zaujima logika a koncepcia toho vsetkeho, rovnako ako napriklad u Dvora a dalsich tych projektov. Uvedomujete si ten rozdiel medzi nimi a koncepciou tridsiatkovych partii, jednotiek, jednotlivcov? ;)

Saman napsal:Ve třicítce ti, kteří se chtějí přibližovat LH pořádají dobové výlety, Kurovice, Velký regiment na BH apod. Těžko postavit dobové ležení, nebo bastilionovou pevnost
To su vsetko len lastovicky, navyse casto sa to zasekne prave na tej nedomyslenej koncepcii spominanej vyssie. Bol som jednym z tych, co mali velky regiment na svedomi, kazdy jeden, aj ten prvy v Kosiciach, aj dva bielohorske a dovolim si tvrdit, snad mi Vechio za to jednu netresne, ze aj ked sme sa napriklad uz pri druhom poucili z chyb predchadzajuceho, nedostali sme sa cez bod "experiment", akoby nam chybal jasne definovany ciel, ku ktoremu tych ludi, ktori s nami do toho mali odvahu ist, sli. My sme si to skusili, zalostne nahrali a nafotili par zaberov, ale nejaky trvacnejsi a v buducnosti hodnotnejsi vystup z toho asi nebol az taky velky, aky byt mohol. A to je len priklad. Na druhej strane, nejako zacat samozrejme treba. Len osobne si myslim, ze je zvlastne zacinat prakticky od nuly, ked je mozne sa okolo seba poobzerat a nacerpat motivaciu a napady inde. A ak ta nezazaluje nikto za porusovanie autorskych prav, tak preco nie? ;)

Saman napsal:Libušín možná ukazuje lepší časy v gotice, ale s LH nic společného nemá.
Opat podotykam, mne nejde ani tak o to "LH", ktoreho presnu definiciu nikto nepozna a kazdy si ho vysklonuje podla vlastnej potreby. Mne v pripade Libusina ide prave o ten obrovsky kvalitativny skok a ci sa niekomu paci, alebo nie, tak ten skok bol z roka na na rok neskutocny. A ak si porovname goticky Libusin, jedina tridsiatkova alternativa k nemu je Bilenda, resp. Frydlant. Mam za sebou niekolko tychto bitiek, ale nejaky rozsiahlejsi kvalitativny rozdiel porovnatelny s prikladom Libusina som zatial nezaznamenal, a to aj napriek tomu, ze ak to porovnam s mojou prvou, tak ten posun tu je a nie je tiez maly. Ale na to, ake su dnes moznosti ohladom informacii, je to pre mna stale priserne pomale. Vacsina z vas tu spomina rozne problemy Bilendy, z ktorych najvacsim nedostatkom zrejme je, ze partia organizatorov nie je ortodoxna tridsiatkova partia, a teda kopa nedostatkov sa od toho odvija. Za seba vsak mozem povedat, ze kopa dohodnutych napadov v spolupraci VC a MR jednoducho presla. Stalo to hodne casu, hodne vyjednavania, ale rozhodne ti ludia nie su neustretovi az tak, ako sa tvrdi. Problem je, ze sa na nich tlaci "solovo". Vacsina z nas tu vie, ze napriklad rondasirov tam je plna rit, doslova privela. Okej, co tak sa dohodnut a zacat na nich tlacit, nech ich zakazu a rondasirov pouziju ako pikanierov pre ine, samostatne strelecke jednotky. Ak to povie partia piatich ludi, okej, vypocujeme si, ale to je tak vsetko. Ale ak tch brblajucich bude odrazu sto, uz to je na zamyslenie sa podla mna. Predsa len, napriklad vlani zoskupeniu MR+VC+Cisarsky regiment poskytli dostatok priestoru na vystavanie polneho jednorazoveho tabora podla manualu Henryho Hexhama. Idealny teda moc nebol, ale dal sa vidiet. Nanestastie sa nedal odfotit vdaka svojmu rozmeru. Podstatne je, ze vdaka svojej koncepcii a pravidlam je mozne ho postavit v pocte viacero kusov a napriklad cast lezenia moze vyzerat na Bilende dost zaujimavo, co moze opat prisipiet k zazitku pre ludi, ktori maju radi "malickosti"...

V kazdom pripade sa zda, ze najvacsim problemom tridsiatky je absencia poriadnej tridsiatkovej akcie, ktora by bola dobra tym, ze ju zorganizuju tridsiatkari? Tridsiatkarov je predsa dost, neverim, ze to je problem polatat. Ked sa to ako-tak podarilo aj v Kosiciach (co inak tiez nie je sileny zazrak a kvalita sa posuva dopredu len zalostne pomaly, a preto sa neoplati si tuto akciu idealizovat...;) ), ked na SVK prakticky neexistuje tridsiatkove vojenstvo, musi sa to dat aj v Ceskej republike. A osobne si nemyslim, ze musi mat takato akcia nutne 700 ucastnikov, hoci si viem predstavit bitku, kde proti sebe stoja na kazdej strane po tri 90-clenne zoskupenia...;)

"- IMHO jsi přerostl kvalitou dobovosti naprostou většinu ostatních a teď očekáváš stejnou úroveň od ostatních. S tím se budeš muset bohužel nějak smířit, protože ta většina bude proti tobě vždycky pozadu.
- Kvalitni akce je potřeba dokumentovat a publikovat. Jestli tě to potěší, tak stránky Via Cassa jsou inspirací i na severu Čech."

To len tak bokom a velmi strucne odpoviem - neprerastol ani nahodou, je to len moje zbozne prianie. Ale suhlasim s tym, ze ked som to zmakol ja, tak to nemoze byt az taky problem. Takze ano, mam ocakavania, mam napady, mam predstavy, len tak trochu ma zaujimaju aj tie vase, ked uz je to tu diskusne forum. Predsa len, netreba sa furt len vadit a ked ano, tak nie kvoli tomu, aby sa tu dokazovala niecia pravda, ale kvoli tomu, aby sme sa dopracovali k nejakemu vysledku...;)

Takze este raz, na ozrejmenie - nejde mi momentalne primarne o postup, akym sa daju niektore veci dosiahnut, ten je podla mna len dosledkom pristupu. A ten ma zaujima. Nie som LH fasista, bez ohladu na to, co sa hovori, tiez nemam veci zdaleka take kvalitne, ako by som mohol uz davno mat, ale mam aku-taku predstavu o tom, kam sa daju posuvat hranice "dobovosti" v ramci akcii, najlepsie ich nacrtol vo svojom prispevku Piskot, s ktorym sa stotoznujem, kedze sa tejto teme venujeme naplno uz cca od zimy... :mrgreen:

A ano, je to hobby a su pre nas dolezite ine veci, ale ked mam nieco rad, tak je pre mna prirodzene, ze to robim lepsie ako to, co moc v laske nemam, bez ohladu na to, ze ma to zivi, ako napriklad praca. Sefom to samozrejme nepriznam...

Na SVK vdaka Marianovi Cekovskemu teraz frci taka hlaska: "Ked nieco naozaj chces... Tak si to kup." Je to sice myslene ako vtip, ale skryva sa v nej celkom dost pravdy. Ked nieco naozaj v tej tridsiatke chceme, "kupme" si to. Otazka je, co vlastne chceme...;)
Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život, vojenské umění a řemesla v období první poloviny 17. století

https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie
Avátar uživatele
Olaff
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Olaff »

Sakra, som debil....

Sice sa vsade v predchadzajucom prispevku objavuju odkazy na lepsiu spolupracu, to podstatne som zabudol - pripada podla vas do uvahy nejake neformalne stretnutie s perspektivou tradicie na sposob LH zrazu v ramci tridsiatkoveho reenactmentu? Pripadne nejaky workshop (nie v KE, to je v prdeli daleko, aj ked sa par fanatikov naslo, co sa dovalili, hehe), seminar (na sposob seriarskeho trnavskeho Tyrnhaw fantastickej kvality) alebo cosi podobne? Ma to eventuelne zmysel vobec sa nad takym cimsi zamyslat?

Nemam teraz na mysli posedenie pri pive, ktore sa skor ci neskor zvrhne, ale seriozne podujatie, ktore prinesie s postupom casu aj nejake vysledky... ;)
Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život, vojenské umění a řemesla v období první poloviny 17. století

Avátar uživatele
raia

Příspěvek od raia »

Rozdíl "třícítky" a ostatních tebou zmiňovaných období je ten, že všude jinde se jedná o "projekty". Projekty dlouhodobé, víceméně nezávislé na lidech, kteří je ve výsledku tvoří.
Většinou v takovém projektu figurují uznávané osobnosti, které nějakým způsobem ukazují cestu těm ostatním "blátošlapům".

A druhá věc, kterou jsi tu již zmínil, je to, že nám chybí akce pořádané třicítkáři pro třicítkáře. Co tak sleduji, tak se většinou jedná pouze o "kulturní akce", jejichž obsahem může být v pravdě cokoliv. To že se jedná zrovna o "třicítku" je vlastně taková náhoda. Cílem je pak udělat co největší "humbuk" pro diváky aneb "spousta barev, málo lesku".
Většinu akcí již léta organizují stále ti samí lidé, takže noví nemají možnost do tohoto řádně zasáhnout. A bez zdrojů je málo humbuku, který by stál mezi komunitou za povšimnutí.

Příklad: Díky změně organizátora například povyskočil Libušín. Díky zdrojům (tvrzi samotné) jsou mezi námi známé Kurovice (i když v rámci akcí na Kurovicích převážně o žádné LH nejde, i když se to tak může z diskuzí zdát). A u "velkého regimentu na BH" jde spíše o krátkodobý efektní, než-li o efektivní, projekt, který nemá jisté, že bude (nějak) pokračovat.
Avátar uživatele
Olaff
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Olaff »

Raia: Ale aj tie ine projekty museli predsa niekedy niekdze vzniknut, inak by sa nedopracovali k tomu, ze su dlhodobe. Tiez ti ludia sa stali uznavanymi lidrami postupne, nenarodili sa nimi spolu s projektom. Kde je teda ten problem absencie podobnych javov v ramci tridsiatky? ;)

Chyba akcia pre tridsiatkarov... Je tridsiatkarov malo na to, aby si co-to splacali sami pre seba? "Gotici" si organizuju vlastne akcie, bez divakov, relativne za lacno (Panska bitka, Budyne, Wothanburg a podobne). Opat sa pytam, kde je problem absencie tridsiatkovych akcii pre samych seba? Kurovice sice mozno nie su ortodoxne, ale myslienka tam hadam je. Rovnako tak vlanajsie manevre kosickeho regimentu vo Svinici. Nie je to moc, ale ukazuje to, ze to je mozne, tak opat, kde je problem...;)

Osobne neverim ani tomu, ze "novi" ludia nemozu organizovat akciu kvoli "starym". Keby to tak bolo, nikdy som nic nedal dokopy a nielen ja...;)

Avátar uživatele
raia

Příspěvek od raia »

Olaff napsal:Raia: Ale aj tie ine projekty museli predsa niekedy niekdze vzniknut, inak by sa nedopracovali k tomu, ze su dlhodobe. Tiez ti ludia sa stali uznavanymi lidrami postupne, nenarodili sa nimi spolu s projektom. Kde je teda ten problem absencie podobnych javov v ramci tridsiatky? ;)

Chyba akcia pre tridsiatkarov... Je tridsiatkarov malo na to, aby si co-to splacali sami pre seba? "Gotici" si organizuju vlastne akcie, bez divakov, relativne za lacno (Panska bitka, Budyne, Wothanburg a podobne). Opat sa pytam, kde je problem absencie tridsiatkovych akcii pre samych seba? Kurovice sice mozno nie su ortodoxne, ale myslienka tam hadam je. Rovnako tak vlanajsie manevre kosickeho regimentu vo Svinici. Nie je to moc, ale ukazuje to, ze to je mozne, tak opat, kde je problem...;)

Osobne neverim ani tomu, ze "novi" ludia nemozu organizovat akciu kvoli "starym". Keby to tak bolo, nikdy som nic nedal dokopy a nielen ja...;)
Rozepisovat se asi nemá smysl - takže stručně - brání tomu všemu lenost (jezdit na neplacené akce, rozšiřovat své vědomosti) a nadměrná pýcha ( na mých akcích se diváci lépe pobaví ; vím / znám to co jiní ne ) lidí v "třicítkovém" se pohybujících. Je to prostě jen o lidech.
Avátar uživatele
Piskot

Příspěvek od Piskot »

[quote="raia"][/quote]

Dobrá, takže jsi konstatoval, že:"v třicítce neexistují dlouhodobé projekty, které jsou nezávislé na lidech a figurují v nich uznávané osobnosti, které ostatním ukazují cestu." Proč je takový problém podobný projekt odstartovat i v třicítce? Jaké jsou příčiny? Okolo této základní otázky se zde neustále chodí jak kolem horké kaše. Možná je problém v tom, že "ukazování cesty" předpokládá chuť "nechat si ukázat cestu" a nejen chuť, ale aktivní zájem "nechat si ukázat cestu" a účastnit se na "cestě". A uznávané osobnosti nebyli uznávané od samého začátku svého "veřejného života". A některé se v minulosti dokonce staly symbolem všeho zla, než se z nich stali oni "kormidelníci". Jakýkoli projekt totiž mimo jiné vyžaduje i to, aby se účastníci tomuto projektu podřídili ( ať už to v realitě znamená cokoli) a to není tak nějak samo sebou. A součástí tohoto podřízení se by měla být i schopnost přijmout radu ( slovu kritika se záměrně vyhýbám).

To, že je něco kulturní akce, ještě neznamená, že to musí být špatně. A udělat co největší humbuk a lákadel pro diváky i pro účinkující, jde podle mého názoru realizovat i striktně ve vymezeném historickém období v požadované kvalitě. Dokázal to pokud se nepletu i Hradecký dvůr při oživování hradu ( jméno mi vypadlo), což nebyla ( pokud vím) žádná "LH" akce, ale v podstatě "obyčejné" hradní slavnosti. Zásadní se tady však stává atraktivita. Moci nabídnout perfektní dobové ležení, kde kompromisy jsou před divákem utajeny nebo neexistují, to je to oč tu běží. A nejde pochopitelně jen o dobové ležení. Rozhodně bych diváka nepodceňoval v tom smyslu, že nerozezná kvalitu atmosféry dobově přesného tábora či vojenské jednotky od náhodného postávání / polehávání střízlivějících jako-vojáků v umělém sametu. ( nemyslím nikoho konkrétního, jen takový řekněme "archetypální příklad")

Přidám ještě krátký odstavec, protože mám dojem, že se tu už často zopakoval pojem "velkého regimentu na BH". Projekt velký regiment nevznikl na BH, vznikl na akci v Košicích a později byl přenesen na BH, protože tu je předpoklad, že zde bude početně více lidí ochotných se tohoto mini-projektu účastnit ( ne že by jich v Košicích bylo málo). Myslím, že každý ročník "Velkého regimentu" byl unikátní a zajímavý. Hlavním cílem bylo dokázat rekonstruovat dobové taktické a organizační principy v reálném měřítku 1:1 zhruba ve velikosti kompanie. A to bylo splněno ( s ohledem na časové možnosti). Význam této snahy je ukázat lidem, že velká tělesa jsou ovladatelná, mají svůj smysl a jsou reálně použitelná za použití současného stupně vědomostí a zkušeností. Efektní to bylo určitě a pro každého. Jenže efektivita tu byla též. Každý, kdo se účastnil se mnou bude jistě souhlasit, že něco podobného v podobné velikosti se u nás ( CZ+SK prostor) nerealizovalo a tedy to byla unikátní příležitost. A já každému děkuji za účast. A to že nemá jisté zda-li bude pokračovat? Problémem je velikost výsledného tvaru. Zkušenosti z Košic beru za průkopnické, 1. ročník na BH pak za 75% realizaci toho, co jsme si všechno namysleli, 2. ročník mě osobně zaskočil mnohem menší účastí a do toho vstoupila otázka motivace k účasti na velkém regimentu, ale podkladů a nápadů, co všechno realizovat bylo ještě více než v předešlých ročnících. Za sebe říkám, že jsem chtěl hlavně každému poskytnout příležitost vyzkoušet si pohled vojáka z reálně velkého tvaru a reálně fungujícího tvaru, protože i když se budu snažit sebevíc, podobný "pocit" nikomu nemůžu zprostředkovat pomocí článku, svým způsobem to byl takový ehm "článek na živo". Je to jednoduché, byl jsem připraven a schopen si o velkém regimentu a jeho realizaci, podkladech atd. s kýmkoli na místě promluvit, i když jsem toho měl už ten den dost ( modří vědí). Pokud "Velký regiment" v něčem nedokázal zcela naplnit moje ( naše) představy, tak to ve výstupu, z toho, co bylo ověřeno. Bylo tomu z vícero příčin, ale hrálo v tom roli i jakési "vyšumění" zájmu ( z mého pohledu). A když říkáš, že nemá jisté zda bude pokračovat, co tím máš na mysli? Není o tuto aktivitu resp. mini-projekt zájem? Proč? Nesouvisí to s tou otázkou "chuti" po čistě dobových projektech, o kterou tu Olaffovi především šlo?

PS: Ještě jednou bych chtěl poděkovat všem, kteří se "Velkého regimentu" účastnili a kteří projevili zájem se na něm účastnit. Díky ( za sebe i za cpt. Vechia)
Poddůstojník Mortaigne regimentu
Obrázek
http://www.mortaigne.com Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Avátar uživatele
Loudis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Loudis »

Nebyl bych tak skeptický. Kolem sebe pozoruji docela slušný pokrok. Je ale pochopitelně jen pozvolný. Někdy to je daň za velikost regimentu. Střetávají se zde totiž dvě věci. Malé "elitní" skupinky mohou poměrně rychle dosáhnout velmi slušné úrovně vybavení i imitace dobového života v táboře ale již hůře vytvářejí větší funkční celky. To například nemusí vadit u menšinových druhů nepravidelného vojska (kozáci, možná hajduci, atp.). Důležitým aspektem "dobového" působení je však též souhra většího celku v poli i v táboře. Pro mne je i toto prožívání sounáležitosti s větším celkem (a to nikoli pouze na pár hodin) velmi důležité. Ovšem v takovémto velkém celku se přísnější nároky prosazují tíž a především dlouhodobě. Nemůžu říci, že bychom v našem regimentu čítajícím nyní více než 100 osob měli všichni stejný názor a jasné směřování. Motivy, proč se lidé účastní, jsou různé. Přesto nelámu hůl, neboť jasně vidím pokrok byť bych si ho uměl představit mnohem rychlejší. Někdy pomůže rada, jindy apel, jindy osobní příklad. Občas je třeba změnit nazírání jednotlivce soustavným pozvolným a komplexním působením a to potřebuje čas. Hůl nad tím nelámu, nemám důvod.
Netroufám si srovnávat různá období. Již nějaký čas se pohybuji převážně v třicítkářském prostředí, proto zůstanu jen u něho. Kromě problémů s pořádáním akcí a jejich charakterem, jak bylo naznačeno jinými, zde spolupráci dost brzdí nikoli ideální osobní vztahy. Řekl bych, že prostředí je dost konfrontační a panuje zde občas sebezahleděnost a ignorování úspěchů či pokroků ostatních. Vytváří se pak více či méně uzavřené kamarádské okruhy, kde osobní lidská blízkost a kamarádství má někdy navrch nad věcným směřováním - což je pochopitelné. Jsem poněkud skeptický, že by se to dalo v krátké době podstatně změnit. K tomu by snad byla potřeba osobnost všeobecně respektovaná pro své odborné vědomosti a schopnosti a na druhou stranu vážená pro své osobnostní rysy. Takový člověk by pak také asi musel programově udržovat dobré vztahy se svými kolegy, neboť si musí být vědom toho, že sám toho nedokáže o moc víc, než pozdvihout kroužek svých kámošů. ... A taková osobnost mi zde chybí. Chybí mí přející respekt ve vzájemných vztazích a to se mávnutím kouzelného prout ráz na ráz nezmění. Nesmutním však a nepláču nad rozlitým mlékem a nepropadám skepsi, která na mne trochu z Olafova prvotního příspěvku dýchla. Zatím se, byť někdy tempem hlemýždím, zlepšují jednotlivé skupiny i větší regimenty a časem se snad dočkáme i akcí, které si i my věčně "nespokojení králíčci" užijeme. ;)
"velitel šéf" Regimentu zemské hotovosti
DIMICANDUM

http://zemskahotovost.cz
Odpovědět