bruuk: niektore doublety mali vnutri v pase vsity pruh latky, o ktory sa nohavice priviazali alebo pripevnili hacikmi - to bolo skryte snurovanie. Dalsou verziou su potom masle po obvode pasa, ako si spominal. Moznosti je viac, niektore nohavice sa neprivazovali vobec, tak, ako sme to riesili az donedavna - teraz prisla vlna privazovacich nohavic
Co sa tyka tej vesty a privazovacich rukavov - ak bude mat vesta stojacik a celkovo bude strihovo zodpovedat doubletu, preco nie. Ale vrchne sako by som na to asi uz nedaval potom. Aspon som sa nestretol s tym, ze by spodny doublet mal privazovacie rukavy, skor vrchne asi... Nema zmysel podla mna mat spodne "zakladne" sako s oddelavacimi rukavmi, zakladna vrstva je "nosna" a na to potom pridu kadejake vychytavky ako ozdobne vesty, vrchne doublety a podobne. Ale tiez nemam patent na rozum a rad zistim nieco nove, co trosku osviezi poznatky.
Z toho, co si pamatam mali privazovacie rukavy tieto vesty (doublety) - aspon v Arnoldovej su tak prezentovane, ked su rozpracovane na strihy:
a predsa len vyzeraju trochu inak, ako Mahyho vesta

Ta prva kozena urcite nebude naspodku, uz len z dovodu materialu a vyzoru. A o tej druhej som sa uz vyjadroval. Celkovo ked si pozriete tie vesty v Arnoldovej ale aj dochovane, bola ich zakladom vacsinou koza. Celkom by ma zaujimalo preco, ked saka boli vacsinou (nie vzdy) vlnene, ci zamatove, proste textilne. Ale zas ide len o to, k comu sme sa dostali a co sa zachovalo

Mne sa na tej malej vzorke originalov skratka vidi, ze zatialco doublety su povacsine textilne, vesty (jerkin) su skor kozene alebo s kozenym zakladom potiahnute latkou.

tato je spanielska

anglicko

tento ale neviem, ci nie je sermiarsky

anglicko