Feldfrau z obdobia tridsatrocnej vojny
Re: Feldfrau z obdobia tridsatrocnej vojny
Prosím vás, víte, jak to bylo s ženami a kalhotami? Mohly je nosit např. pod sukní? (Místo sukně nepředpokládám vzhledem k tehdejší křesťanské morálce.) Pro takovou Feldfrau by to byla věc věru praktická. Mým jediným zdrojem k daném tématu jsou aktuálně všelijak interpretovatelné zmínky v Grimmelshausenovi, tak si to chci nějak srovnat. Pokud se ty kalhoty skutečně nosily, víte někdo o nějakých dokladech? Dík 
Obávám se, že k rekonstrukci kalhoty na ženskou prostě nepatří.
neboj, poctivě si ušiju na bitvy několik sukýnek, nejde mi tady ale jen o rekonstrukce bitev; sháním prostě podklady pro tuhle hypotézu mj. kvůli práci do školy
Englund v Nepokojných létech píše, že Kristina, když konvertovala a jela tuším do Říma, byla oblečena do kalhot a bylo to vnímáno jako něco hodně divného.
- Alistaire
- Místo/Bydliště: okolí Prahy
- Kontaktovat uživatele:
a co teprve ženy, které se (z různých důvodů) převlékaly za muže...
Samozřejmě, stejně jako ve zmiňovaném případě Kristýny je to značně nestandardní a hodně výjimečná věc.
Samozřejmě, stejně jako ve zmiňovaném případě Kristýny je to značně nestandardní a hodně výjimečná věc.
Pokud myslíš plátěné kalhot(k)y = spoďáry, v délce ke kolenům, tak to samozřejmě problém není. Je otázkou, jestli je nosily nižší třídy, ale není to zcela vylouč.Sýkorka napsal:Prosím vás, víte, jak to bylo s ženami a kalhotami? Mohly je nosit např. pod sukní? (Místo sukně nepředpokládám vzhledem k tehdejší křesťanské morálce.) Pro takovou Feldfrau by to byla věc věru praktická. Mým jediným zdrojem k daném tématu jsou aktuálně všelijak interpretovatelné zmínky v Grimmelshausenovi, tak si to chci nějak srovnat. Pokud se ty kalhoty skutečně nosily, víte někdo o nějakých dokladech? Dík
https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život v období první poloviny 17. století
https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
Jakési dámské kalhoty pod sukni má Arnoldová v Patterns of Fashion4 na s. 51, kde je má doloženy jak dobovým obrazem, tak fotkou originálu. Nejde tam o klasické jednovrstvé plátěné spoďáry, ale vypodšívkované kalhoty docela podobné pánským. Sloužily ovšem jako spodní prádlo, ale o tom není sporu, když se sama ptáš na kalhoty pod sukni, není liž pravda... 
-
Dorlas
- Místo/Bydliště: žilina
- Kontaktovat uživatele:
teta vypadá tak že má sukňu prišnurovanú na doublet http://img2.rajce.idnes.cz/d5/4/4475/44 ... 630-04.jpg je to možné mať? má to niekto podložené ešte niečim iným?
"Never trust another reenactor."
cely ten obrazok mi pride trosicku sci fi... napr. tvar tych kopiji, ci co to maju.
ale zase...preco nie?
ale zase...preco nie?

Konečně jsem došla nakonec, už jsem si pomalu myslela, že to žádný nemá
Mám otázky ke své postavě ženy v táboře, kterou budu řešit časem, ale tak něco je dobré vědět předem a také můžu poslat info dál.
K postavě kuchařky, ženy pracující v táboře, takže postavení nic než moc.:
1) poradil by někdo se střihem košile? Už jsem jednu před rokem zkoušela a vůbec se mi nepovedla. A délka může být až po spodničku? Nebo pro tuto chudou ženu raději kratší?
2) Střih sukně kólový? Půlkĺový? A jak se zapravením v pase? Nařasit do pasového límce? Či do tunýlku? Někde jsem slyšela o verzi, že rozparek by měl být v předu, aby se schoval pod zástěrou. A délka: bylo společensky přijatelné odhalení kotníků? K tomuto mě napadá, může si dovolit feldfrau vlněnou sukni? Nebo je lepší lněná? A zajímá mě ještě dostupnost barev, nevím, jestli je to jako v dobách dřívějších, že některé barvy jsou drahé či tak? (Př. žlutá)
3) Já bych osobně volila na košili vestičku s hlubším výstřihem, z vlny, ale nevím, jestli se hodí více látkové knoflíčky nebo šněrování. A přes vestičku kabátek.
4) Co si myslíte o našitých pruzích u dolního okraje svrchní sukně? Někde jsem slyšela, že pod tyto pruhy byl našitý lem sukně tak, aby se po obnošení dal odpárat a našít nový.
5) Spoďáry, mohly by být pod kolena? Tak aby se daly zavázat zároveň s ponožkou podvazkem pod kolenem?
6) Rozlišovalo se za 30. jestli žena byla svobodná nebo vdaná např. podle účesu a nošení čepce?
Předem díky
Mám otázky ke své postavě ženy v táboře, kterou budu řešit časem, ale tak něco je dobré vědět předem a také můžu poslat info dál.
K postavě kuchařky, ženy pracující v táboře, takže postavení nic než moc.:
1) poradil by někdo se střihem košile? Už jsem jednu před rokem zkoušela a vůbec se mi nepovedla. A délka může být až po spodničku? Nebo pro tuto chudou ženu raději kratší?
2) Střih sukně kólový? Půlkĺový? A jak se zapravením v pase? Nařasit do pasového límce? Či do tunýlku? Někde jsem slyšela o verzi, že rozparek by měl být v předu, aby se schoval pod zástěrou. A délka: bylo společensky přijatelné odhalení kotníků? K tomuto mě napadá, může si dovolit feldfrau vlněnou sukni? Nebo je lepší lněná? A zajímá mě ještě dostupnost barev, nevím, jestli je to jako v dobách dřívějších, že některé barvy jsou drahé či tak? (Př. žlutá)
3) Já bych osobně volila na košili vestičku s hlubším výstřihem, z vlny, ale nevím, jestli se hodí více látkové knoflíčky nebo šněrování. A přes vestičku kabátek.
4) Co si myslíte o našitých pruzích u dolního okraje svrchní sukně? Někde jsem slyšela, že pod tyto pruhy byl našitý lem sukně tak, aby se po obnošení dal odpárat a našít nový.
5) Spoďáry, mohly by být pod kolena? Tak aby se daly zavázat zároveň s ponožkou podvazkem pod kolenem?
6) Rozlišovalo se za 30. jestli žena byla svobodná nebo vdaná např. podle účesu a nošení čepce?
Předem díky
Byla, jsem a budu kritik.
-
Dorlas
- Místo/Bydliště: žilina
- Kontaktovat uživatele:
strih na košeľu je napríklad na stránke Mortaigne regimentu, kludne až po spodničku, možno trošku inak pre ženu vyriešiť viazanie pri krku
sukňu bude asi lepšia vlnené, nariasená do toho límca, ideálne spodnú sukňu ľanovú a vrchnú vlnenú
živôtik skôr na šnurovanie a na to určite sako
spodky kludne dlhé
všetko závisí ako bude tvoja postava situovaná spoločensky a majetkovo....
sukňu bude asi lepšia vlnené, nariasená do toho límca, ideálne spodnú sukňu ľanovú a vrchnú vlnenú
živôtik skôr na šnurovanie a na to určite sako
spodky kludne dlhé
všetko závisí ako bude tvoja postava situovaná spoločensky a majetkovo....
"Never trust another reenactor."