Vojáček Koli

Odpovědět
Avátar uživatele
Mlask
Místo/Bydliště: Pribram
Kontaktovat uživatele:

Re: Vojak z cias tridsatrocnej vojny

Příspěvek od Mlask »

Mno pouzil jsem to co jsem mel zrovna po ruce. S lucetkou jsem pocital, ale jak jsem dal tuhle uz mne nic netahne to menit. Lenost je previt. Cinove nakonci je ojeb (z country snurek kolem krku). Ma jedinou dobrou vlastnost a to vahu. Tahne konce snurek dolu. Pruznost snurek mi nijak nechybi dokud se poradne nenacpu u stolu. Potom bych jistou pruznust pres pupek uvital :)

Ps: Dobre se daji pouzit i hacky. Nemuzu ted zrovna najit odkaz kde byli sarapaticky k muskete a u toho i mosazne nebo medene hacky. Tusim, ze snad od Vichrice. Nevite nekdo kde hledat?

Obrázek
Regiment zemské hotovosti
DIMICANDUM
Avátar uživatele
Koli

Příspěvek od Koli »

Alistaire: původně jsem chtěl gatě ke kabátci přidělávat háčky zevnitř, ale tam by byl problém, že bych kabátec musel prošívat v místech, kde nemám žádné švy (jak vidno ze střihu, není dělený v pase), tudíž by to vypadalo čudně. Proto jsem pojal nápad s ozdobnými mašličkami, které se tomuto vyhýbají. Tvůj návrh s páskem všitým dovnitř je v podstatě obměnou mého původního záměru a naráží u mě na stejný problém.
Avátar uživatele
Loudis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Loudis »

Koli napsal:Alistaire: původně jsem chtěl gatě ke kabátci přidělávat háčky zevnitř, ale tam by byl problém, že bych kabátec musel prošívat v místech, kde nemám žádné švy (jak vidno ze střihu, není dělený v pase), tudíž by to vypadalo čudně. Proto jsem pojal nápad s ozdobnými mašličkami, které se tomuto vyhýbají. Tvůj návrh s páskem všitým dovnitř je v podstatě obměnou mého původního záměru a naráží u mě na stejný problém.
Není to nutné. Vnitřní pásek pro zavazování či háčky může být přišitý i pouze k podšívce a na líci se vůbec neprojeví. Mám však ještě jeden velký otazník. Předkládaný střih se mi jeví jako střih pro kolet či svrchní kabátek. Ani jedno ani druhé se ke kalhotám nijak nevázalo... Waughovou však nemám momentálně po ruce (až večer)...
"velitel šéf" Regimentu zemské hotovosti
DIMICANDUM

http://zemskahotovost.cz
Avátar uživatele
raia

Příspěvek od raia »

Koli napsal:Jak už jsem psal: WAUGH, Norah: The Cut of Men´s Clothes 1600-1900, s. 26.
Ty čoveče, možná se pletu, ale střih, který jsi použil, je

1) při prvním náhledu kabátový (coat) - to díky velikosti a střihu "šorců".
2) je dle popisu ve Waughové označován jako střih na "buff coat", tedy u nás známý jako kolet (kožený).

ad 1) Kabáty nebyly, co vím, z 99% přivazovány ke spodním vrstvám. Pod kabáty se nosily "doublety" - tedy těsné kabátce, které obvykle měly krátké šosy (viz např. obrázek XIII právě ve Waughové). Tyto těsné doublety se ke kalhotům přivazovaly šňůrkami.

Ad lucetky: Návod na pletení na dutince

Ještě poznámka: délka rukávů těsného kabátce by měla být taková, aby pod ní nebyly vidět rukávy (manžety) košile.
Avátar uživatele
raia

Příspěvek od raia »

Loudis napsal: Mám však ještě jeden velký otazník. Předkládaný střih se mi jeví jako střih pro kolet či svrchní kabátek. Ani jedno ani druhé se ke kalhotám nijak nevázalo...
Ha, než jsem to stihnul ověřit a dopsat, tak jsi mne předběhl. ;)
Avátar uživatele
Koli

Příspěvek od Koli »

Jejda, už vidím to slovíčko "buff leather". Je tudíž docela možné, že to je střih na kolet. Ale pořád je ten kabátec označen jako doublet. Mohl by mi někdo, prosím, objasnit, jak je to s tou anglickou terminologií?
ad šorc: nevím, jak se mi to podařilo, ale šorcy mi nepřijdou na hotovém kabátci nijak extra velké (možná je to tím použitým materiálem) a dosahují těsně pod rozkrok. Samotný kabátec je taky relativně vypasovaný (střih je trošku upravený, aby mi seděl) a až doteď jsem si říkal, jaký to mám pěkný oděv. Zkusím někde schrastit fotku, kde jsem v tom kabátci, ať mohou chytřejší posoudit, zda s ním mohu vyjet na další akce bez ostudy.
Ten obrázek XIII u Waughové je na rok 1654. Tím ovšem nepopírám, že během třicítky se nenosily podobné šorcy(např. III, IV, V).
Avátar uživatele
raia

Příspěvek od raia »

Koli napsal:Jejda, už vidím to slovíčko "buff leather". Je tudíž docela možné, že to je střih na kolet. Ale pořád je ten kabátec označen jako doublet. Mohl by mi někdo, prosím, objasnit, jak je to s tou anglickou terminologií?
ad šorc: nevím, jak se mi to podařilo, ale šorcy mi nepřijdou na hotovém kabátci nijak extra velké (možná je to tím použitým materiálem) a dosahují těsně pod rozkrok. Samotný kabátec je taky relativně vypasovaný (střih je trošku upravený, aby mi seděl) a až doteď jsem si říkal, jaký to mám pěkný oděv. Zkusím někde schrastit fotku, kde jsem v tom kabátci, ať mohou chytřejší posoudit, zda s ním mohu vyjet na další akce bez ostudy.
Ten obrázek XIII u Waughové je na rok 1654. Tím ovšem nepopírám, že během třicítky se nenosily podobné šorcy(např. III, IV, V).
Fotku určitě pošli a nejlépe i s obrázky (maleb), kde něco podobného nosí i lidé ze 17.století. ;)
I když je mnou uvedený doublet datovaný na 1654 (asi v něm někdo byl pohřben, když je znám přesný rok), tak a) se oděvy zas až tak moc mezi 90% běžných lidí neměnili, b) jej ten člověk mohl klidně nosit i před patnácti lety.

Každopádně bych tvůj kabát nezatracoval, záleží samozřejmě na konečném vzhledu, ale pokud máš dostatečně široké rukávy, třebas tam i nějaký doublet ještě nacpeš...
Avátar uživatele
Koli

Příspěvek od Koli »

Tak jsem konečně poprvé použil webkameru, abych se nafotil. Kvalita je špatná, ale snad postačí. Nafotil jsem celý kostým, tak mě můžete komplet zkritizovat. Akorát se mi do záběru nevlezly nohy, tak ty jsou zvlášť. A té myši v ruce si nevšímejte, nějak jsem musel mačkat spoušť.
Ps: plášť je dyftýnový. Vím, že by neměl být, ale dělal jsem ho v době, kdy jsem nevěděl, že je to špatně (a každopádně je to lepší než se v chladných ránech navlékat do bundy, jak to někteří dělají).
Přílohy
5x kvádro.jpg
5x kvádro.jpg (82.76 KiB) Zobrazeno 6095 x
Avátar uživatele
Indyján
Místo/Bydliště: Morava

Příspěvek od Indyján »

Mě přijdou ty kalhoty špatné, asi málo materiálu či blbý střih. Co myslíte?
Bandalír a kvér s furketou vypadají v pohodě, dělová koule je excelentní!
Lepší mrtvej frajer než živej srab. MM

generál svobodník chorvatského hraničářského pluku 63. GIR Karlstädter-Szluiner,střelec a halapartník v pozdně gotických projektech.
http://sedmiletka.brodec.org/index.php
Avátar uživatele
Koli

Příspěvek od Koli »

No, ono je to děláno zase podle Waughové (diagram VI), datace 1630-1640. Do roku 1630 tam jsou střihy na široké plundry, ale postupně se to zužuje. Protože jsem chtěl, ať to časově odpovídá kabátci, dělal jsem ty užší.
ad dělová koule: ve skříni mám schovanou bombardu, ale na kouli tam už nezbylo místo:)
Odpovědět