Pobočky mušketýrů

Odpovědět
Avátar uživatele
Olaff
Místo/Bydliště: Košice, SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Pobočky mušketýrů

Příspěvek od Olaff »

Ja ani moc nie. Nic v zlom, ale Saman podla mna miesa dve veci, a to zivot vojaka tridsatrocnej vojny, na ktory sa hrame (niekto viac, niekto menej, kazdy podla svojho uvazenia), a zivot nas osobny, ktory zasahuje do nasho hobby a ktory nas v jeho prezivani obmedzuje vdaka spolocenskym, etickym a moralnym normam. Povedzme si na rovinu, ze s vynimkou zabijania a znasilovania, co su pochopitelne trestne ciny, su vsetky vymenovane priklady len na uvahe cloveka, ako velmi si chce tu hru na vojaka prezit. Osobne nikomu nebranim na akciach nic nejest, neumyvat sa, ci mat nekompletny odev alebo hrdzavu musketu a podobne...

Osobne teda chapem, co sa snazil Saman povedat, ale myslim si, ze je na kazdeho uvahe, ako velmi si chce tych par dni na akcii ten "zivot vojaka" uzit a co vsetko tomu je ochotny podriadit. No a kedze na cosi take nemame nikto nikde ziadne sablony a tabulky, je len pochopitelne, ze sa nevieme zhodnut v tom, kde su one hranice urcujuce veci typicke a netypicke pre tu ktoru spolocensku vrstvu...

Ale sam za seba vnimam veci tak, ze cim typickejsie, tym lepsie. Hoci mozno nie lahsie, vsakano... ;)

Hlavne to neberte ako nejake navazanie sa, prosim.... :ugeek:

PS: Dalsi dovod na temu "ako to robit co najlepsie"... :mrgreen:
Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život, vojenské umění a řemesla v období první poloviny 17. století

https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie
Avátar uživatele
Saman
Místo/Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saman »

2 Olaff: V pohodě, nijak zle to neberu, je mi jasné, že někdo se mnou budou nesouhlasit.

Máš pravdu, že spojuji téma jak je možné dobově vypadat s tím, jak chci vypadat.
Abych řekl pravdu, před čtyřsty lety bych se armádě vyhnul dalekým obloukem a ani dneska nechci prožívat skutečné pocity vojáka z třicítky (hlad, zima, strach, beznaděj). Takže baštím nedobový guláš, bydlím ve stanu s chlopněma a místo večerky se zpívá a popíjí. Celková atmosféra je jiná - nás to baví a jsme na bitvách dobrovolně, origoš voják to viděl asi naopak.

V porovnání s tímto mi drobné ozdoby na zbrani správného typu připadají bezvýznamné. Ale přiznávám že nejsem LH. Trocha romantiky k tomu (dnes) patří.
Naposledy upravil(a) Saman dne Stř 18. Srp 2010 0:23:01, celkem upraveno 1 x.
mušketýr Regimentu zemské hotovosti

Arte et marte dimicandum!
~ Je nutné bojovat moudře a tvrdě!
Avátar uživatele
Alistaire
Místo/Bydliště: okolí Prahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alistaire »

rovněž souhlasím spíše s Olaffem.

Morálně/etické věci jsou samozřejmě neoddiskutovatelné.
Ale třeba, mohu-li si vybrat na akci mezi gulášem a fazolema, vyberu si fazole. Můj kostým je nešetřený a záplatovaný, atd.
Je to každého osobní věc. Já jsem pro to, dělat věci pokud možno typické.
A navíc, proč to neprobrat do detailu, ve fázi výběru je každé rozhodnutí cenově bezbolestné.

BTW, nám vždycky kapitán přikáže po vítězství plenit a znásilňovat (pravda, jen hodinu, někdy i míň).
A mě je, zejména ta druhá část, poměrně žinantní, neboť jsem duchovně založený člověk, typický introvert, a navíc estét. Takže si vždycky vyhlédnu nějakou přiměřenou slečnu nebo paní, a pokoutně se s ní dohodnu, že zatímco si ona odloží, abychom to měli rychle za sebou, tak že já si mězitím přeberu ty cennosti...
https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život v období první poloviny 17. století

https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
Avátar uživatele
Indyján
Místo/Bydliště: Morava

Příspěvek od Indyján »

Saman napsal:Nemohu si pomoct, ale ta debata o skutečné dobovosti (prolínající se celým fórem) mi připadá až moc křečovitá. Je to teorie, ale bitvy jsou praxe.
Nejsme vojáci z třicetileté války, ale HRAJEME SI na ně. Hrajeme to pro sebe (asi nikoho to neživí) a pro diváky (kteří mají laťku níž než my). A vzhledem k tomu, že si výbavu platíme sami, tak asi málokdo chce vypadat jako bezdomovec, který má navíc dlouhý nůž a rezavou mušketu.

Voják měl každou chvíli hlad. - My máme zásob dle libosti.
Voják večeřel rozvařené luštěniny. - My vaříme guláš nebo pečeme maso.
Voják zničenou výstroj musel nahradit jak se dalo. - My máme kostýmy kompletní, žádné kradené sukně a deky.
Voják měl v zimě velmi omezenou hygienu, smrděl a vši byly běžné. - Toto napodobovat nehodlám.
Zbraně byly určeny k zabíjení. - Naše zbraně musí být bezpečné (proto např. ten kroužek na palec - zbraň se mi daleko lépe brzdí).
A vojáci běžně rabovali, plenili a znásilňovali. - My platíme zlatem a nějakejma barevnejma papírkama. A znásilňovat civilistky mi u velitele neprošlo. :P
Jo, a počty vojáků odpovídali tak desetinásobku až stonásobku lidí na akcích.

Takže upozorňovat na věci které k dané postavě nepatří o celou jednu třídu (např. důstojnická paví pera na běžném maníkovi, jezdecké boty na pěšákovi) to ano, ale řešit jestli by na skutečné zbrani pro vojáka z třicítky bylo drobné zdobení, nebo několik nýtů navíc, to mi připadá skoro scestné. Kdyby si chtěl pořídit fleret nebo schiavonu, tak chápu diskuzi na téma nevhodnosti. Ale tesák, navíc na motivy originálu mi přijde OK. A to, že je to zbraň lehce nadprůměrná, to odpovídá zbytku kostýmu. Málokdo vypadá dobově a podprůměrně. (Mimochodem na tom obrázku se studentem byl sice nezdobený tesák, ale taky o řád dražší dlouhý kord.)

Sorry, nějak jsem se rozepsal víc než je zdrávo, ale názor, že všichni jsme lůza, jenom velitel a prapor mohou vypadat lépe se mi prostě nelíbí.

P.S. Koukám, že moje konstrukce koše je skoro stejná s tímto: http://www.myarmoury.com/albums/display ... =40&pos=63. I s tím kroužkem pro palec.

Pěkně napsáno, rozumná úvaha.
Lepší mrtvej frajer než živej srab. MM

generál svobodník chorvatského hraničářského pluku 63. GIR Karlstädter-Szluiner,střelec a halapartník v pozdně gotických projektech.
http://sedmiletka.brodec.org/index.php
Avátar uživatele
snekoun
Místo/Bydliště: Bílá Hora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od snekoun »

Jo s tou krecovitosti o dobovosti ma Saman pravdu. To ze neni nikde na fotka dochovaneho originalu nytek na kosi neznamena ze v te dobe nemohl byt.
Porad se tady odkazuje na obrazy vojaku jak loupi a pleni mesta a myslim si ze prave vetsina zbrani vsech vojaku pochazela z techto zdroju ( a tam klidne mohla byt zbran lepsi, mozna zdobena, mozna 100 az 200 let stara ? ). K tomu si vemte vyzbrojovani mestskych hotovosti tim co ve meste bylo .... nikdo v pripade mobilizace neresil jestli jde vojak do boje s mecem, ktery je hoden jeho postaveni ve spolecnosti.
Regiment zemské hotovosti
DIMICANDUM

http://zemskahotovost.cz/
Královák
Místo/Bydliště: Šumava

Příspěvek od Královák »

Máš pravdu, ze začátku války určitě vybrali co bylo ve zbrojnicích, ale tam většinou pobočky nebyly. Nedělejme z mušketýra pitomce, který nic nemá a všechno ukradne a na druhou stranu, aby to byl vyšňořený kavalír. Byl to profesionál - dělník války tzn. podle mne se mohla vyskytnout u něho dražší zbraň, ale bylo to výjimečné nikoliv typické a měl by tady platit poměr mezi typickými věcmi a věcmi netypickými.
Královák
Místo/Bydliště: Šumava

Příspěvek od Královák »

Jinak k tomu rabování zbrojnic ve městech - klasika je Plzeň - všimněte si, že tam je pouze jedna mušketa s pákou jinak jsou tam s klasickou spouští s lučíkem a pak 100 let (v té době)staré tlačítkovky. Takže moje úvaha je, že vybrali pouze ty moderní při dobytí města.
Avátar uživatele
Saman
Místo/Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saman »

vechio napsal:Jenom si říkám, že když všichni vojáci jsou prakticky lišky podšité tak, kde je ten dav těch hejlů, kteří jim na ten lep skočí.. ;)
Dneska jsme to trochu řešili na tréninku a přišli jsme na to. :idea: Ti sou mrtví! :!:

Nevím, kolik byla průměrná životnost vojáka v době třicetileté války, ale počítám, že většina z nás už ten průměr překonala. To znamená, že krom nás, co jezdíme na bitvy, musí existovat spousta virtuálních blátošlapů, kteří neměli to štěstí přežít několik let ve službě. A to jsou ti looseři, kteří přežívají od žoldu k žoldu drobnými krádežemi, prochlastali pobočku a žerou vlastní boty.
My jsme veteráni, kteří už mají zkušenosti a slušnej equip. :ugeek:
mušketýr Regimentu zemské hotovosti

Arte et marte dimicandum!
~ Je nutné bojovat moudře a tvrdě!
Dorlas
Místo/Bydliště: žilina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dorlas »

nechcete spraviť na toto zvlášť tému?
"Never trust another reenactor."
Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šavlis »

Lidi vzpamatujte se! Špína, nouze, blechy hlad, krev, mrtví kamarádi, beznaděj? Hovno.

Dejte si tu práci a spočítejte si bitvy třeba na našem území. Dohledejte si počty mrtvých, možná vás některé překvapí jak málo jich bylo vzhledem k počtu bojujících - v jedné z nejkrvavějších bitev bylo 6.500 mrtvých z 30.000 "účinkujících". Kolik těch bitev ti lidi mohli za svou aktivní "službu" tak asi projít. Dvě, jednu? Pět? Někteří žádnou.

Co tím chci říct je to, že hledat v mušketýrovi apriori bezvýchodnou chudobu a ubohost je blbost. Většina lidí tam byla dobrovolně, někteří sice možná dohnaní jakousi bezvýchodnou situací ale pořád dobrovolně. A za peníze, a ne zrovna malé. Stali se stavem vojenským a to v té době něco znamenalo. A sakramentsky si dávali záležet na tom, aby to bylo všem okolo jasné. Jedna věc je krvavá bitva u Jankova v roce 45 nebo bláto někde ve Flandrech, druhá věc je dalších 15 let mého vojenského života. Třeba u posádky v Pasově, nebo kdekoli jinde. A tam, ve městě, si dám sakra záležet, abych měl každej den v posteli jinou. A podle toho musím vypadat pokud mi na tom záleží.

Válka nebyla jen bláto, svrab a špína. A být voják bylo řemeslo.
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
http://www.olomouckypluk.cz
Odpovědět