Komorovka

Odpovědět
Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Re: Komorovka

Příspěvek od Šavlis »

Vsazují kanon do standardizovaných polních kusů. Jak ale víme, na poli, při obléhání, prostě všude kde se střílelo z těžších zbraní, střílelo se z kdečeho. A kdeco se taky rekvírovalo včetně "historických" kusů z městských zbrojnic.

Takže bych tento falkonet neviděl jako ryze polní, nicméně si ho v poli dokážu představit.
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
http://www.olomouckypluk.cz
Avátar uživatele
vechio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vechio »

Šavlis napsal:Vsazují kanon do standardizovaných polních kusů. Jak ale víme, na poli, při obléhání, prostě všude kde se střílelo z těžších zbraní, střílelo se z kdečeho. A kdeco se taky rekvírovalo včetně "historických" kusů z městských zbrojnic.

Takže bych tento falkonet neviděl jako ryze polní, nicméně si ho v poli dokážu představit.
No to je jako bych řekl že se bojovalo kdesčím a bojoval každý kdo ruce a nohy měl.. :lol:

A je taky rozdíl v názvosloví..není falkonet co hradebnice, švihovka a jiné věci...
A nevím co je to standartizovaný polní kus.. ;)
No a rekvizice mohli být i pro materiál samotný..rekvírovali se i zvony.
Captain Mortaigne regimentu
Obrázek
Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šavlis »

No možná by bylo nejlepší, kdybys tady přestal klást tajuplné dotazy s nádechem "ukažtesejestlivíte" a na plnou hubu napsal, zdali s tímto falkonetem máš nějaký konkrétní problém a pakliže ho máš, tak proč, jako normální člověk.

Nevím jak ostatní ale mě tento způsob diskuze přestal bavit.
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Šavlis »

Tím problémem myslím samozřejmě použití na našich "formátech" akcí....
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
Avátar uživatele
Rochrigez

Příspěvek od Rochrigez »

No nedá mi to, abych se toho kanónu, resp. jeho výrobce, nezastal, protože on sám to asi neudělá, neboť je plachý ;) .

Prvořadě není pravdou, že by Gordon udělal supr lauf a jím zmiňovaný Zdenda mu ho pak zkurvil tím, že ho blbě lafetoval. Skutečnost je taková, že Gordon dodal prostou rouru s pár nesmyslnejma návarama, které bylo třeba pracně odstranit. Zbytek už dělal Zdenda sám, včetně lože pro komoru, nakopání do prdelinky za zkurvení cizí práce (jak psal Alistaire) si teda fakt nezaslouží. Naopak mi přijde od Gordona poněkud nefér, že sem - bez domluvy - šoupně fotky, které mu Zdenda v dobré víře poslal.

Je fakt, že řešení toho děla není zrovna typické. Inspirací při výrobě byla mj. tahle rytina, kterou Zdendovi poslal jeho kamarád restaurátor, co má za sebou zrestaurování mobiliářů několika českých hradů a zámků. Ta rytina je z nějakého souboru ze 17. st., bohužel ale nevím z přesně z jakého. Je mi úplně jasný, že řeknete „bůhvícotoje“ a já bych řekl to samý, ale chci tím jenom ilustrovat že úplný féntezy to taky není :D .

Taky děkuju Šavlisovi, že jako jedinej neodsoudil to dělo hned jako úplnou s...čku a aspoň se nad tím (i kdyby to posléze udělal) má vůli zamyslet.

Jo a při výstřelu fakt nepřepadává dopředu :D

http://rochrigez.rajce.idnes.cz/_/#17.stolodMiloe.jpg
Naposledy upravil(a) Rochrigez dne Po 01. Bře 2010 16:46:05, celkem upraveno 1 x.
Butlers Dragonerregiment

"Well gentlemen, tak toho starýho syfla píchnem."
Plukovník Walter Butler, 24. února 1634, Cheb
Avátar uživatele
raia

Příspěvek od raia »

Promiň (te), ale i po přečtení tvého příspěvku a shléhnutí přiložených obrázků mi to stále jako féntesy připadá. Škoda :(
Avátar uživatele
Olaff
Místo/Bydliště: Košice, SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Olaff »

Ten druhy obrazok by nebol v nejakom vacsom rozliseni nahodou? Diky.
Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život, vojenské umění a řemesla v období první poloviny 17. století

https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie
Avátar uživatele
Rochrigez

Příspěvek od Rochrigez »

raia: Mě se omlouvat nemusíš, já s tím mám společnýho jenom to, že to dělal člen našeho uskupení. A chápu Tě. Jenom mi připadá zbytečnej ten lehce výsměšnej tón. Teda pokud ho tam cejtim správně.

Olaff: Nebol... nebo teda možná bol, ale já jím bohužel nedisponuju. Zkusím se zeptat toho kamaráda co mi ho poslal.
Butlers Dragonerregiment

"Well gentlemen, tak toho starýho syfla píchnem."
Plukovník Walter Butler, 24. února 1634, Cheb
Královák
Místo/Bydliště: Šumava

Příspěvek od Královák »

Nemyslel jsem, jestli při výstřelu nepřepadává dopředu, protože to je už logicky hloupost(aspoň myslím). Jen jsem chtěl vědět praktickou zkušenost, jak se chová zbraň téhle konstrukce, kdy je čep hlavně umístěn před osou kol, při výstřelu. Nic víc, nic míň jsem nechtěl vědět. V oboru jsem úplný elév a nedovolil bych si někomu se vysmívat nebo kritizovat. Toť asi vše.
Avátar uživatele
Gordon
Místo/Bydliště: Sokolov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gordon »

TAk přátelé,...já taky děkuju Šavlisovi za věcný připomínky,...řekl bych jediný konstruktivní...pravdou je,že lehkou ispirací byl kus vyobrazenej ve Wagnerovi na str.158 tuším D. Před časem jsem já osobně pídil po tom,má li kdosi nějaký obrázky komorovýho děla,bylo to pravda ještě na livinghistory tenkrát od odpadlo,."kde nic,tu nic"...Osobně si myslím,že lafetace komorovky může bejt zhruba v provedení s velkejma kolama do pole,..nebo s malejma na obranu opevnění..My jsme prostě chtěli postavit lehkej polní kus..kterej by se dal vozit po akcích bez nějakej velkejch nákladů.Ano .."dělíčko s kuframa" je moc hezký pojmenování...ty bedny tam jsou proto ,abychom nemuseli nosit komory po kapsách a nářadí na údržbu v kožený brašně přez rameno ale samozřejmě chápu,..že se to nemusí každýmu líbit.TAk to by bylo k prvnímu....
Rodriguez...mne zaráží,že Ty víš co a jak já jsem se Zdendou měl domluvený...jestli máš"nesmyslnejma návarkama " na mysli zahrdlení ústí a nebo elevační čepy hlavně,tak máš naprostou pravdu protože to vše jsem dělal,stejně jako komoru a nahrubo i lože komory a samozřejmě,když jsem to Zdendovi dával,dával jsem mu to s tím,že se pár věcí bude muset dotáhnout a jen tak mezi námi,..jen materiál a práce na tom laufu mne přišli na pěknejch pár tisíc a fůru času.
Pokud se táká výsledný podoby,...tak ještě jednou...za to,co Zdenda na tom kusu udělal jsem mu já osobně vděčnej už jen proto,že jsme to oba dva dělali za pěkně děkuju a z dlouhý chvíle a pokud sem někdo dá obrázek..jak by takovej kus měl bejt správně lafetovanej,klidně na to vlítnu a předělám to i když osobně si myslím,že u těchhle zbraní způsob lafetace vycházel z potřeb a těžko někdo řekne.."musí to bejt tak a tak z toho důvodu"...
Odpovědět