Bila hora 2009

Avátar uživatele
Olaff
Místo/Bydliště: Košice, SR
Kontaktovat uživatele:

Bila hora 2009

Příspěvek od Olaff »

Tak ako to vidite vy?

Ja som clovek skromny, ja som spokojny, ze som stretol po case fajn ludi, zabojoval som si na dve etapy /sobotu som vystrielal 16 ran a v nedelu vymlatil mecom, koho sa dalo/, vyskusal svedsku salvu v spolupraci s Mortaigne, predebatoval vsetky mozne i nemozne alternativy vojenskych strihov...

Co mi ozaj vadilo, bol pomerne slaby prisun dreva na ohen, v sobotu vecer sme ostali aj bez vody, chybala v tabore slama na spanie...

Na druhej strane sa nam podarilo dotiahnut na akciu aj par zarytych gotikarov zo SVK, pozicali sme im starsie vybavenie a hodili do pola bez varovania. Da sa to nazvat osvetou? :twisted:

Fotos a videjkos od nas budu, len momentalne neviem povedat presne kedy.
Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život, vojenské umění a řemesla v období první poloviny 17. století

https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie
Šavlis
Kontaktovat uživatele:

Re: Bila hora 2009

Příspěvek od Šavlis »

Já jsem v zásadě spokojen, obzvláště kladně hodnotím dva nové dobové stánky - Mojšeho a Radima Vaňóska... Akce nijak nevybočila ze zaběhlého standardu a tento si udržela. Na naše podmínky docela vysoko. Z dekorování jednotek se začíná stávat pomalu tradice, což je dobře. Výřad jednotek po bitvě je pro nás sice dost pruda, ale pro diváka to musí být supr.

Bitva samotná byla v pohodě. Co se táboření týče, je dobře, že naproti postavili RKČ ten Kaufland, protože do plastu neseru a tak jsem tam chodil na keramiku.

Tochu zahaprovalo to dřevo, což ukazuje že není od věci si brát nouzovou zásobičku z domu, protože se to stává leckde a často.

Takže za mě dík, užil jsem si to, bylo to dobrý....
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
http://www.olomouckypluk.cz
Avátar uživatele
raia

Příspěvek od raia »

Takže z pohledu kaprála pikenýrské druhé sekce druhé kumpanie pěšího Šlikova (Via Cassa + Mortaigne + De Svenska + Corneta Grisea) pluku pravého křídla stavovských armád:

Samotná bitva na BH nebyla pro mne tak impozantní, jako minulý rok. Možná to bylo způsobeno tím, že jsme oproti minulému roku obsadili přesně opačnou stranu bitevního pole. Minulý rok jsem si málem ukáp do trenek, když se z "mlhy" před bitvou vynořil jezdec a za ním nahoře z kouře vystupovaly řady pík. Tento úžasný výjev se letos bohužel neopakoval - snad proto, že spojená císařsko-ligistická vojska nastupovala až po zmizení mlhy; snad ne proto, že účastníků bylo méně a tak nebylo možné vytvořit impozantní "španělské tercie". Ale i ve Šlikově pluku bylo o něco méně jedinců (přesně řečeno chyběla jedna sekce pikošů).
Co mne hodně překvapilo - a jsem tomu rád - byl v nedělní bitvě (v sobotní jsem se bohužel nedíval) pohled vzad, kde na stavovské straně stály další (myslím dva) regimenty v sestavě mušketýři - pikoši - mušketýři, prostě perfekt. Škoda jen, že "jízdní" jednotky (dragouni a arkebuzíři na obou stranách nebyli skutečně detašováni jako "jízdní" a tím i správně sformovány / umístěni v sestavě - ale ono by to bez koní asi vypadalo docela blbě. No co už.

Na pravém křídle jsme si zabojovali prakticky od počátku až do konce. V sobotu to bylo zdlouhavé, v neděli svižnější a akčnější. Protivníci (z pohledu regimentálního) se mi zdáli hodně slabí - připadlo mi, že na jejich levém křídle scházela dost výrazná střelecká podpora. Bylo pro nás dost obtížné padat, když nebylo "na co". Ale i tak jsme se stihli cca 3x během bitvy zrecyklovat. Škoda jen, že jsme byli tak upozaděni, že jsme pro diváky nemohli předvést nacvičené "dělo" - tedy průstřel děla skrze pikenýry, kdy lítá všechno, i to co peří nemá :mrgreen: . Chtěl bych pochválit naše pikenýrské protivníky (bohužel neznám jména / skupinu) z levého císařsko-ligistického křídla - bojů na hrotu píky jsme si s nimi užili dost a dost. Trochu mne překvapovala ale defenzivnost celého jejich křídla (prostě na nás dotírali pomálu), ale chápu, že tohle si šéfovali orgové.

Takže když to tak shrnu, tak:
+ vetší formace regimentů
+ dobří protivníci
+ umírání a recyklace
+ slušná bitevní plocha, kde se dalo manévrovat
+ závěrečný nástup všech regimentů vřad (moc hezký pohled z oka diváka )
+ skutečná jízda
- počty účastníků (ve smyslu sestavení pevných formací)
- dělostřelectvo na pravém křídle stavovské armády ( byli poněkud sami sobě nebezpeční - stát před nabitým kanónem a strkat do něj kovou tyč... mno, každý svého štěstí strůjce)
- - - - (prostě několikrát mínus) časté používání útoků a bojů "na kordy/meče/palaše"
Tohle mi příjde jako největší mínus celé bitvy. Jak z mojí strany, tak ze strany diváka (s pár jsem se bavil a byli to jak příznivci šermu, tak obyčejní "mufloni") to byl děs. Uvědomme si, že děláme rekonstrukci bitvy. Jednak by si žádný z velitelů pěších regimentů tehdejší doby nedovolil jít na střet na blízko, druhak většina z účastníků nejsou "šermíři". Doba kordíkářů a bojujících dvojic snad už skončila, ne? Byl bych moc rád, kdyby tahle blbost z bojiště vymizela.
Jaký máte názor na tohle vy?

Co se týče tábora - docela v pohodě. Uvítal jsem oddělení od diváků stánkama (což fungovalo), i když bysme byli schopni předvést muflonům i něco jiného, než jen boj. No co už, třeba příště.
Pochybení organizátorů bylo jednoznačně u vody, naštěstí všude kolem bylo dostatek zdrojů (piva), takže jsme to nedělního rána všichni zdárně přežili. Tohle se prostě může stát.

Jsem moc rád za aspoň těch několik málo "historii se blížících" stánků. Snad to do budoucna bude jen lepší.
Dal by se na takové akci uspořádat třeba hromadný "blešák" - jak předmětů, tak činností ?

Co třeba nějaká přednáška v podvečer na téma blízké Bílé hoře? Byl by o to zájem?

Nicméně byla BH taková vágní. Osobně bych ji hodnotil tak 7/10, což pro mne znamená, že budu příští rok, v případě kolize termínu se Srazem příznivců oživlé historie, hodně přemýšlet, kam jet.
Naposledy upravil(a) raia dne Čt 24. Zář 2009 15:56:12, celkem upraveno 2 x.
bruuk

Příspěvek od bruuk »

Mně se moc líbil polní felčarský stůl na straně Císařských. V neděli jsem byl do něj proti své vůli zavlečen(byl jsem v sestavě stavů) a docela jsem si to užil, včetně složité anabáze zpět ke svým...
:)
Dořešit by se měla modlitba před bojem. Chtělo se po nás pokleknout, ale mnozí oponovali, že je to v bitevní sestavě hloupost a nedělalo se to.
Pak kněz vyzval vojsko k modlitbě a nikdo se ani nepohnul, to bylo před diváky takové divné.
No a pak je tu ta nešťastná diskotéka v sobotu v noci.
To už by se příště opakovat nemělo. Jednak to stylově na takovou akci nepatří a jednak se u toho nedalo spát.
Také by neškodilo popřemýšlet o pozměnění scíénáře. Nemusí zrovna vyhrát jiná armáda, to ne, ale vizuelně to je stále to samé každý rok.
Přednášky a workshopy bych uvítal, proč ne.
Když nám dávají pořadatelé takový čas a prostor, proč ho nevyužít.
:)
Avátar uživatele
eifel
Místo/Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eifel »

Bílá hora 2009 - císařské jezdectvo

Na této akci jsem byl letos poprvé a její průběh hodnotím po zvážení všech kladů i záporů vcelku pozitivně( hlavně bylo super počasí :-) )

Příjemně mě překvapila úroveň zúčastněných regimentů a to jak po stránce vybavení i tak i jejich činnosti ve vlastní ukázce. Je vidět, že jednotkám dělající „třicítku“ je mnohem blíž divadelnost než napoleonským regimentům. Přišli mi mnohem pružnější a hravější než některé jednotky nap. reeacmentu.

Ze sedla svého oře jsem měl přehled po celém bojišti a to co se tam odehrávalo se mi až na malé vyjímky zdálo dost slušné. Komentář bitvy byl dobrý, hudební doprovod působivý. Musím přiznat, že mi toto u nap. akcích chybí. Vlastní bitva mi připadal bez nějakých zmatků a dobře odvelená. Nedělní bitva byla mnohem živější což je pochopitelnější.
Střety byli přesvědčivé, jen mi chybělo více střeleckého boje pěchoty. Přišlo mi, že jednotky čekají jen na chvíli kdy se na sebe vrhnou chlad. zbraněmi. Pyroefekty velmi působivé ( nemohu posoudit jejich bezpečnost ), mrtvoli padali jak o život což se mi líbilo. Hlavně závěrečný masakr u zdi obory vypadal věrohodně a divácky velmi atraktivně.

Nezaznamenal jsem případ, že by nám někdo vystřelil do koní z blízka či nás nějak vážněji ohrožoval) což jsem už bohužel zažil nesčetněkrát na napoleonských rekonstrukcích. Chyběla jen větší součinnost mezi pěšáky a jezdci ( neznali jsme se navzájem ).

Co se mi rozhodně nelíbilo byl počet markytánek na bojišti. Vypadalo fakt hrozně, že jednotka o 20 chlapech má sebou na bojišti 6 markytánek nebo když na bojišti postávali celé hloučky těchto dívek. Také přítomnost dětí na bojišti byla nepřípustná, zvláštˇkdyž bojiště má povahu dočasné střelnice.

Dost divný pohled je i na pohled na šermující dvojici těsně vedle palícího čtverce pěchoty snažící se odrazit zuřící útok pikenýrů. Zvlášť když šerm probíhá jak v baletní škole, kdy v jednom střehu vystříhají deset pozic vystřižených jako z učebnice italské školy, ale výsledek je k zasmání. Je vidět , že některé jednotky šli do sebe a makají na sobě a jiné ne.

Nějaké mouchy se samozřejmě vyskytli a to hlavně po logistické stránce: jedna malá cisterna pro 20 koní a několik set lidí je opravdu málo. Také její umístění na chodníku u vchodu do tábora, tak že při umývání si člověk připadal jak utečenec někde ve sběrném táboře taky na dobrém pocitu moc nepřidala. Bylo též málo dřeva a slámy , tak jsme si museli seno chránit před pěšáky , kteří si je chtěli dát do svých slamníků. Samozřejmě i obsah některých stánků byl dosti zavádějící, ale to už bohužel ke komerčním akcím podobného rozsahu, zvlášt‘ když je ze vstupného hrazeno část nákladů už jaksi patří.:-( Ale bud‘me upřímní, přijeli jsme za nákupy nebo si zaválčit a pokud si hrajem na vojáky, tak něco musíme snést )

Tábor se mi líbil, byla to ukázka pěkného vybavení( zvlášt‘ jeden německý regiment měl u sebe celou domácnost na kolečkách ) a plastikových hrůz. Potěšilo mne, že jsme si mohli nechat u koní vozíky a auta kvůli věcem. Je to tak s i koňmi jednodušší .

Bílá hora je příjemná akce, na kterou pokud budem mít volno ve svém naditém diáři, tak se budem rádi vracet.
"Haut les têtes, la mitraille n'est pas de la merde !"

www.stvanci.cz
Avátar uživatele
Olaff
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Olaff »

V podstate viac nez velmi suhlasim s tym, co napisal Raia... Az na par veci, ktore som ako radovy blatoslap tretej kompanie strelcov Slikovho pluku vnimal trochu inak...

Nasi protivnici boli mozno trochu "slabi", ale zase sa mi pacilo, ze taki ti cerveni /netusim, kto to presne bol, ale tusim tito: http://www.oook.cz/events/bila-hora09/2788.html / ozaj nadherne a vo velkom umierali, ako na delo, tak i na salvy z nasej strany, velmi pozorni a v pohode boli aj pocas nasich zrazok na palase, ktorych obzvlast v nedelu bolo pozehnane. Obcas sa mi zdalo, ze az prilis pozorni, akoby sa nas trosku bali. Vdaka tomu potom aj vznikaju tie momenty, ktore si moze divak vsimnut a mozu im pripadat trochu komicke. A ja to chapem...

Na druhej strane mala tato jednotka na svojom pravom kridle akychsi arkebuzierov, poskladanych zo starsich panov. A co viem, tak ti nasu kosicko-piskotovu kompaniu celkom slusne vytacali prave pocas tych zrazok na palas. Niezeby boli nebezpecni alebo neslusni, to vobec nie, len sa im jednoducho nechcelo hrat zranenia ci umierat. A ked uvazime, ze ich nasa besna kompania skutocne vysoko presermovala a nalozila im, kolko vliezlo, je to skoda. Osobne sa zdalo, akoby vdaka tomu, ze vedia, ze maju zvitazit, sa rozhodli, ze zvitazia bez strat. Co je trochu skoda, no...

Ono vseobecne zrazky na palas aj mne osobne skor vadia, vnimam ich ako nejake spestrenie bitky z pohladu divaka, ktoreho by zrejme nebavilo hodinu pozerat na ciste strielanie, ale skutocne by to mohlo vyzerat o cosi lepsie. Podla mna je najjednoduchsie a mozno aj najlahsie uskutocnitelne sa jednoducho na seba natlacit a moc nesermovat. Jednoducho odstranim linky, natlacim sa na supera, jeden druheho svacne o zem a tam ho dorazi, pripadne ho dorazi niekto iny. V podstate mi ide o to tam pridat nejaku tu vizualnu "zbesilost" zufalych vojakov prakticky nevediacich sermovat. Vlani to nasi pikosi riesili utokmi prilbou, jednoducho naskakali na hroty pik a ti, co presli to mastili v tlacenici prilbami, dykami, skrtili superov ci len bodali nozmi a dykami. Taka mela podla mna vyzera lepsie, nehovoriac o tom, ze sa mi zda aj bezpecnejsia z pohladu v mastenici umiestneneho ucastnika...

Plocha na manevrovanie bola celkom fajn, ked sme sa dostali pred kanony, akurat trochu mi pripadala aspon z toho,co vieme ako spojeny regiment urobit, nevyuzita, bolo to stale take dopredu a dozadu. Ale kedze tu chapem snahu orgov mat to co najviac podobne realnej predlohe. Ale ako spominal tusim Bruuk, nejaka mensia zmena by bola asi fajn...

Zatial som na akcii nevidel tolko koni v akcii, preto ma trosku mrzelo, ze svoje zrazky riesili vzajomnym prebehnutim okolo seba a celkovo boli pomerne malo "akcni". Netusim, do akej miery to je zamer konakov a do akej poziadavka orgov, ale parkrat cinknut mecmi ci zmaknut najazd v linii a strelbu do pesich by nemal byt taky problem. Skusali sme to v KE s konmi cvicenymi na westernove jazdenie a celkom to slo. Aj ked je pravda, ze ich nebolo 20, samozrejme. Co mi vadilo v suvislosti s jazdou viac, bolo kare s hrotmi mieriacimi k zirafam:

http://www.oook.cz/events/bila-hora09/2949.html
http://www.oook.cz/events/bila-hora09/2953.html
http://www.oook.cz/events/bila-hora09/2960.html

Chapem, ze ide o bezpecnost, ale aspon o kusok nizsie by to snad ist mohlo, jazdci by urobili akurat kruh s vacsim polomerom, to je cele. Pridavam foto na porovnanie:

http://www.viacassa.sk/wp/wp-content/ga ... 04_018.jpg

Postreh k alternativnym zdrojom vody: S pivom si sosovky nevyberiem z oka... :twisted:

Bruuk tu spominal "sanitu". Ti sa mi pacili, dokonca som sa uz-uz povozil na nosidlach, nakoniec ma vsak vyklopili. Najprv som si myslel, ze kvoli mojej nadvahe, ale nakoniec to bolo kvoli ukonceniu bitky a s nou suvisiacich veci. Skoda...:( Ale inak boli perfektni, z pohladu divaka to muselo ozaj vyzerat fajnovo. Osobne by som ich dal prave preto co najblizsie k divakom...

Ale uz viem, co mi zarucene vadilo najviac, ked pozeram spatne fotos, a to je uroveni mnohych kostymov, ktore su vselicim, len nie tridsiatkovym vojenskym odenim. Na takej akcii je to obzvlast skoda, hoci si uvedomujem, ze ustrazit take pocty nie je zrejme jednoduche. Ale niektore veci su ozaj uz riadne do oci bijuce, obzvlast blbe to je, ked je tych ludi vidiet pomerne zblizka:

http://www.oook.cz/events/bila-hora09/2629.html
http://www.oook.cz/events/bila-hora09/2659.html
http://www.oook.cz/events/bila-hora09/2749.html
http://www.oook.cz/events/bila-hora09/2755.html
http://www.oook.cz/events/bila-hora09/3029.html /inak celkom pekne kocky, ale zenska "praporcicka jednotka"???/

Pochopim, ze sa nejaky ten erar tu a tam pozicia na doplnenie stavov /ani ja nie som vynimka a zmakol som tak par ludi/, ale pomer by mal byt vyrazne nizsi, aj napriek faktu, ze sa to strati v tych davoch. Uz len kvoli akejsi "ucte" k tej skutocnej bitke...
Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život, vojenské umění a řemesla v období první poloviny 17. století

Siegfried

Příspěvek od Siegfried »

Olaff: čo to je za Komboja? http://www.oook.cz/events/bila-hora09/2977.html

Jinak by mě zajímalo co za historického vojáka představovali ti dva pánové na koních co měli jakési cca 1,6m dloué bílé klacíky a kordíky u pasu, jiné zbraně nemajíce a takto bojovali... patřili oděvně k těm v kloboucích... ale ti ostatní měli flinty...
Avátar uživatele
eifel
Místo/Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eifel »

Tak k těm koním. :twisted:

Jsem rád , že pikenýři měli svoje hroty pěkně vysoko. Neznal jsem co to bylo za jednotku. Až je budu znát, tak si je mohou dát klidně vodorovně. Pak povedu kolem nich koně v pomalejší rychlosti, protože nebudu riskovat kontakt s nějakým magorem či riskovat , že kůň klopýtne a skončí jako jehelníček. Je snažší udělat kolem jednotky větší okruh a je to pak mnohem bezpečenější. divák to vůbec nepozná. Trochu jsme měli problém as prostorem, protože organizátor nám nepřiděli nějaký útok na pěchotu v rámci scénaře, tak byli pěšáci na sebe dsot namáčklí. Nejsem sám zastáncem sekání do pěšáků pokud to není předem domluvené. Dost nám chyběl prostor pro nějakou větší akci. Co se týče srážky jezdectva, tak není nic trapnějšího než se zastavit a zkoušet nějaký šerm. Efektivní je se srazit, šermovast s horními nápřahy 20 - 30 s a pak pryč. Budťo nový nájezd nebo pronásledovat poražené. Vyzkoušené i v mase 40 jezdců či 200 jako na velkých nap. akcích. Co se týče čelní srážky jezdectva, tak tu běžně předvádíme na Slavkově,ale pouze s jednotkam které známe. Stavovská jízda byla dobrá a pokud se s ní opět setkáme, tak to secvíčíme. :D

Nájezd do pěchoty neznámých lidí by udělal jen blázen a diletant,pokud by to předem parkrát alespoň nezkusil a nenacvičil a jednotku neznal. Už jsem zažil jak na nácviku nebyl problém a v bitvě jsem odrážel bajonet namířený na koně šavlí, abych mohl vůbec projet. Střelba do pěchoty není např. v karokole problém. Pokud jsi se díval, tak naši jezdci s koní stříleli.

Nějak jsem se rozepsal...
"Haut les têtes, la mitraille n'est pas de la merde !"

www.stvanci.cz
Avátar uživatele
raia

Příspěvek od raia »

Času na secvičování bylo na BH docela dost. Šlikův pluk v sobotu před bitvou nějakou hodinku pochodováním a formacemi na bitevní ploše strávil. Docela bych i uvítal, kdybychom (my pikoši z mortaignu) se secvičili proti/s jízdou. Zažil jsem v Polsku útok jezdectva, kdy jízda padla i s koňmi pod píky. Byl to výborný pohled. Ale samozřejmě chápu, že tohle je už vyloženě pro kaskadéry. Nicméně nějaký průnik mezi píky (do mezery) a vzpínání kon by snad šly udělat, nebo ne? (upozorňuji, že ke koni se v reálu dostanu tak na délku píky takže o nich a jejich výcviku vím hovno)
Avátar uživatele
Olaff
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Olaff »

Siegfried napsal:Olaff: čo to je za Komboja? http://www.oook.cz/events/bila-hora09/2977.html
To je jeden taky strasne nesympaticky a arogantny buran z Vidlakova, hehe. /Ja ee, ja sa na neho len podobam, zhodou okolnosti. A moj klobuk drzi tvar, pche! :twisted: /

Eifel: Suhlasim s tym, ako to pises. U nas na bitke sa to prechadzalo s vojacikmi aj s konmi skoro hodinu, kym si vsetci zvykli. Ale myslim, ze to by sa dalo aj na BH, dopoludnia na to cas bol, stacia na to jazdci a ta jednotka, ktora bude nimi napadnuta...

Raia: Vzpinanie sa kona sme chceli urobit aj v KE, ale jazdci nam to vybili z hlavy, ze to je bez zaruky. Zabari... :lol:

Odpovědět