Jo a když na to tak koukám - podívejte se, kde je kolečko, čili pánvička a zátravka - je pořádný kus před komorou směrem k ustí... zátravka je tam, kde by měla být kule, ne-li i před ní.
čili se patrona asi posadila do otevřeného lůžka, zasunula do hlavně (komory) a celá ta věc na pantu pak není otevírací komora ale závěr.
Drážďany - Zwinger - Kord se stavitelnou délkou čepele
Re: Drážďany - Zwinger - Kord se stavitelnou délkou čepele
Viděl jsem podobné pistole - puffry ze 2. pol. 16. stol. z Augsburgu jsou uloženy ve Vojenském historickém muzeu v Praze spolu ještě s loveckou puškou s kolečkovým zámkem. Jinak komory byly již v 15. stol. nejen u děl, ale i u hákovnic a píšťal. Píše o nich Martin Broďan tady na Brodci asi pozdní středověk - badatelský kroužek - je tam píšťala se závěrem jak z pozdější Warnantovy flobertky.
Děkuji za všechny reakce. To, že je zátravka tolik posazená dopředu, toho jsem si také všimnul už na místě, ale raději jsem si to chtěl nechat potvrdit někým, kdo střílí a puškám se věnuje
Nicméně veškeré informace mě zajímají a tak jsem celkem rád za živou diskuzi 
zdravím
ten kord má jestli se nepletu postranách dvě pružiny, který hodí čepel o kus dopředu, když nedosáhnete na soupeře
samozřejmě se jednalo o raritu a ne běžnou zbraň pro vojcla, osobně se domnívám, že se jednalo o mistrovská díla na frajeření a ne na válečné použití
kouknu do kombinovaných wafen tam je k tomu mám dojem i něco psanýho
ten kord má jestli se nepletu postranách dvě pružiny, který hodí čepel o kus dopředu, když nedosáhnete na soupeře
samozřejmě se jednalo o raritu a ne běžnou zbraň pro vojcla, osobně se domnívám, že se jednalo o mistrovská díla na frajeření a ne na válečné použití
kouknu do kombinovaných wafen tam je k tomu mám dojem i něco psanýho
ten kord myslim ze ani nebol urceny na sermovanie iste bol tazky a nedrzal sa ako kord a ak by tym vrhom nezasiahol tak iste mal neobratnu a tazku zbran nevieme ci tam vobec bola nejaka pruzina co by tu cepel dokazala vysunut...skor to bolo nejake meracie zariadenie
... zvlastne je ze su tam dva...