Taaaaaaaaaaaaakze sa mi podarilo urvat pre seba obzvlast vyhodny flek velitela Kosickej mestskej hotovosti, co znamena, ze je opat sa s cim raz hrat. A hoci nejaka predstava toho, ako by "to cele" mohlo vyzerat, uz existuje, rad si necham aj v tomto smere poradit /trapi ma vsetko, kde mam prilozene otazniky/.
Najprv velmi strucne cosi o "postave":
Prislusnik nizsej slachty, nemecky luteran zijuci tohto casu v Kosiciach, veteran niekolkych tazeni proti Turkom v Uhorsku, ktory bol za tieto zasluhy menovany mestskou radou do velenia hotovosti, v ktorej mu podliehaju prislusnici vsetkych narodnosti zijucich v KE, predovsetkym vsak Nemci, Slovaci a Madari.
No a teraz cosi z mojej predstavy toho, ako by asi tak mal tento panacik vyzerat:
Ako protestanta si ho predstavujem obleceneho od hlavy po paty v ciernom, nezdobenom vlnenom odeve /predsa len sa planujem hybat viac v poli ako na banketoch/ - dobre padnucom saku a sirokymi plundrami zopnutymi pod kolenom /???/, na nohach by to chcelo cierne nizke topanky, tiez cierne pancuchy, a to i tie lanove /???/. Inej farby by mal byt len golier, siroky, padajuci, avsak bez krajok. Bez krajok si predstavujem tiez manzety kosele. Co sa tyka goliera, v rovine zvazovania je tiez okruzie, nie som si tiez celkom isty, ci robit golier ako sucast kosele, alebo mat viacero vypratelnych golierov, ktore by som stehoval na stojacik saka /???/. Ratam s tym, ze aj nakoncia snurok alebo stuh spajajuce sako s nohavicami by boli "strieborne". Na hlave cierny klobuk s nejakym tym pstrosim perim, zatial mi napada asi len to v bielej farbe. Neviem sa este rozhodnut medzi modnym kratsim plastikom prehodenym cez rameno, alebo podla mna praktickejsim kazakom, ku ktoremu sa priklanam o cosi viac. A ak kazak, tak v akej podobe /???/.
Priblizne by to mohlo cele vyzerat ako mix nasledujucich obrazkov:

Dalsia vec, ktora ma celkom trapi, je zapinanie saka ci nohavic. Nikde na "protestantskych" obrazoch som nevidel gombiky ine ako cierne. Predpokladam spravne, ak si myslim, ze slo o gombiky potiahnute latkou? Ak ano, mate k tomu niekto niekde nejaky navod? Mari sa mi, ze tu niekde cosi bolo, ale isty si nie som. Mozem tiez pripadne pouzit moje oblubene cinove gombiky made by Pinda??? Ako odznak hodnosti okrem serpy a drevcovej zbrane zvazujem plechovy nakrcnik, otazne je pouzitie koletu, kyrysu alebo vesty na sako /???/. Na krk si tiez planujem zavesit medailu nafasovanu na BH 2008.
Vyzbroj okrem drevcovky: Moj nadherny nekonecny rapir a lavorucna dyka, pricom posvy k nim a zavesniky planujem potiahnut az na kovanie do ciernej farby.
Vopred vdaka za pomoc, nech je v akejkolvek podobe...