Som tlaceny casom, takze skusim tiez len strucne.... Snad to nebude problem...
Vtip som skutocne nepochopil. Dovodom je, ze veta "nepadne mi to, je to dobove, pretoze som chudobny vojak a nemam na padnuci odev a tak to urcite bolo", je prilis casto znejuca v suvislosti s tym, ze je niekto hrdym majitelom nespravne usitej "picoviny", aby som citoval klasika... Takze sa za to ospravedlnujem... O to viac, ze zvycajne mam podobny problem, a to ze moja telesna vaha a parametre kolisu pomerne casto a hodne....
Obrazy, ktore si spominal...
"Student" a "Muzikanti" su datovani na tridsiate roky, nie dvadsiate, su datovane na Holandsko, nie Cechy... Ano, zoldnieri tiahli za kseftom a podobne, ale... Obrazy malovane v 30. rokoch zobrazuju modu rokov 30., nie 20., medzi tymito su jednoducho vizualne rozdiely... A je ich vidiet... Nehovoriac o fakte, ze na oboch obrazoch nie je zobrazeny jeden celistvy sos okolo celeho tela (ako do cca 20. rokov), ale viacero vacsich sosov, takych typickych prave pre roky 30. Rozdiely v siluetach v zavislosti na obdobiach su paradne popisane v Zborniku tricetilete valky spred par rokov, su v Alistairovej prednaske....
Barety na obrazoch Davida Teniersa a aj zdrvujuca vacsina baretov pre toto obdobie vyzeraju inak, je ich dostatok na to, aby sa dal ich tvar porovnat s tvarom tvojho baretu a vidiet rozdiel...
Co sa tyka zavesniku na doublete na Vrancxovych obrazoch.... Neviem konkretne dohladat ten tebou spominany, ale vacsinou ak ma niekto na tychto obrazoch zavesnik pod doubletom, je to tym, ze je bud doublet rozopnuty, alebo nema zosnurovane nohavice s doubletom, alebo je na doublete este jedna tazsie rozpoznatelna vrstva, alebo to nie je mozne tak jednoznacne urcit vzhladom na rozlisenie postavy... Ak aj ktosi taky je, je to jadnoznacne vyrazna mensina, doslova rarita, pretoze je skutocne halda dalsich obrazoch dalsich autorov, kde je zavesnik jednoducho na doublete, z ktorych mnohe konstrukcne su upravene na to, aby bolo mozne zavesnik pohodlne na nich nosit...
Velmi v skratke, odporucam skutocne spominanu Alistairovu prednasku v podobe clanku v danom zborniku, kde okrem ineho popisuje aj pracu s pramenmi a zdrojmi v suvislosti s odievanim a dava to tam hodne kvalitne na lahko pochopitelnych prikladoch zo sucasnosti. Rozhodne neodporucam tvorit kostym podla jedneho konkretneho obrazu bez toho, aby k danej problematike neboli dostudovane dalsie materialy, ktore ti pomozu "dekodovat" tento jeden konkretny obraz. Bez toho to skratka nebude ono...
Mozes si sam vsimnut, ze na bielohorsky kostym si spominal sam obrazy z rokov tridsiatych... Ja by som ti namiesto toho poradil hladat obrazy z obdobia datovaneho 1600-1620, vzhladom na vyssie napisane o tom, aky typ odevov bol zachytavany maliarmi... Navyse, len s obrazmi si skutocne nevystacis... Minimalne kniha Janet Arnoldovej je k tomuto nevyhnutna, v dnesnej dobe lahko zohnatelna. Strihy, obrazky, fotografie detailov a podobne...
Ze tu ziadna velka diskusia k tomu nepanuje, by som ako prejav toho, ze to je dobre, nebral... Je to lepsie ako maju ini, ale dobre to nie je... Ak to mat dobre chces, tak to jednoducho lepsie urobis... Na akejkolvek akcii nanasom uzemi to zapadne minimalne preto, ze aj zdrvujuca vacsina ludi to ma usite v podobnej kvalite... Co neznamena, ze to maju dobre...
Poznam ta z patnastky od Svajciarov a viem, coho si schopny a ver, ze tento kostym je hodne pod tvoje moznosti, co sa tyka historickej vernosti... A to to myslim skutocne v dobrom...