Doporucuji si otevrit tetu Arnold nebo teticku Norah, urcite da zaklad a odpovi na hodne otazek
To Vechio:
Moc pekne provedeni, byl by nekde obrazek podle ktereho to je delane? Nejde o rypani, jen muj osobni zajem.
Za látku samozřejmě děkujeme. Z té nabídky látek, cos Lucce nabídnul si nemohla vybrat líp:) holt to umí sladit.. já jsem byl jen technický poradce..Alistaire napsal: Hihihi... sehnat látku, to já umím

Sukně je do pasu, je ze lnu a pod ní jsou ještě dvě bílé spodnice taktéž ze lnu.bruuk napsal:Mám dotázek:
Má tvoje měštka sukni do pasu, nebo pokračuje až na ramínka do tvaru šatů?
Je ta sukně taky z vlny? Jak silné?
Kde má sukně rozparek? Vepředu? jak dlouhý? Zavazování, nebo zapínání?
Má pod kabátkem vestičku?
Ručně šité je pouze vyšívání a přišité háčky na zapínání. To bysme se nedoplatili a ani to nemá význam. Podle mě je ruční šití třeba tam, kde je to extrémě vidět a nebo, kde bych si to chtěl vyzkoušet a nebo, kde strojní šití nemá význam - třeba u ponožek. Jinak času je málo a strávit ho šitím na dlouhé švy které nakonec nejsou vidět nemá valného smyslu.A bojím se, že i ručně šitý, žejo??

Obrázek jako takový není, je to poskládaná představa z více zdrojů. Nechtěli jsme nějakou přesnou rekonstrukci, která by byla svým způsobem limitující. Zkrátka byla to snaha postavit osobu měštanky, řekněme ze severního německa či kolem oblasti holandska, trochu na úrovni, ale ne zas tak bohaté, aby nosila nákladné šperky. A zároveň aby to nebyla nějaká feldfrau či poběhlice, kterým se bůh ví, říká u nás markytánka. Ještě chybí celá řada detailů a věcí, které chceme do sezóny stihnout vyřešit jako jsou boty, něco na krk, váček na pas případně klíče a další drobnosti,které by celou postavu dotáhli.AndreaM napsal:To Vechio:
Moc pekne provedeni, byl by nekde obrazek podle ktereho to je delane? Nejde o rypani, jen muj osobni zajem.

Tak myslím že nejlepší je si pořídit knížky J.Arnoldové , protože z oděvů tam uvedených jsme vycházeli. Taktéž se tam objevují ty výšivky a jiné věci. Ty knížky za to stojí je mít nebo mít možnost do nich nahlédnout.PetraS napsal:Tenhle super kostým mě přiměl, abych se konečně registrovala, abych se mohla zeptat:
Měli jste nějakou předlohu pro to úžasné vyšívání?
Jak je šitý spodní okraj? Jsou tam všité klíny, které jsou ale užší než má Krea, že? Jí to odstává, kdežto tento kabátek má rovný okraj - mimochodem tohle řešení je mnohem hezčí.
(http://www.krea.wz.cz/2_zeny/2_renesanc ... abatek.htm)
Prostě krása, už abych podobný taky měla, možná už na tuhle sezónu.
Ještě mi prosím poraďte, jestli není out, když bych si na kabátku udělala čtvercový výstřih, přece jenom většina akcí je v létě a bývá vedro. Na večer bych si výstřih zakryla lněným šátkem.
Dík za radu.

Tento konkrétní střih s čtvercovým výstřihem neznám (nevylučuji, ale neznám). S čtvercovým výstřihem je ale třeba toto:PetraS napsal: Ještě mi prosím poraďte, jestli není out, když bych si na kabátku udělala čtvercový výstřih, přece jenom většina akcí je v létě a bývá vedro. Na večer bych si výstřih zakryla lněným šátkem.
Dík za radu.
V tomto případě radši jdi za renomovanou švadlenou. Bude to rána jistoty a nebude to v konečném důsledku stát větší peníze.PetraS napsal:Díky vám oběma za odpovědi.
O knihách J. Arnold samozřejmě vím, ale zatím nemá význam, abych si je pořizovala, protože se šitím teprve začínám a hlavně neumím anglicky natolik dobře, aby se tahle investice vyplatila. Taky nevím, jestli bych si se střihy vůbec poradila, ušila jsem si (ručně) spodní kalhoty a košili podle střihů na kostýmu.cz, ale pracovat se střihy na vrchní oděvy je mnohem složitější. Už měsíc se odhodlávám pustit do toho kabátku, abych to do léta stihla, a taky korzetu podle Hančina střihu (než namítnete, že je korzet pro táborovou ženu zbytečný, mám i "šlechtické" šaty, které se teda taky musejí předělat a které samožřejmě na bitvu tahat nebudu).
Co se týká datace atd., chtěla bych oblečení do třicítkového tábora vhodné pro velitelovu ženu, sice mám na netu ledacos skouklé a stránky uložené, ale jak jsem psala, nejsem schopná to z angličtiny přeložit bez slovníku, nehledě na to, že s odbornými termíny budu mít ještě větší problém a nemám na na to čas.
Proto se taky obracím sem:)
Oba střihy na kabátky znám a jsem ve fázi přemýšlení, který použít, zatím jsem se klonila spíš k tomu Kreinu (a tedy i vašemu), protože mi připadá jednodušší. Ale taky nechci, abychom všechny vypadaly stejně (ženská marnivost), proto ten návrh s výstřihem, ale zase nechci dělat úplnou hloupost, když se s tím budu párat (a možná i šít:)