měděné nádobí se stále používá, a patří mezi nejluxusnější. Alespoň tedy soudě podle mišelínských restaurací a cen nádobí ve specializovaných obchodech.
Obecně ve vaření v mědi nevidím problém. Jediný problém, který je, je současný způsob "LH" použití. Tedy občasné použití, zpravidla i nevhodným způsobem.
Měď jedovatá není. Jedovatá je měděnka (zelený povlak - oxid mědi), která se vytvoří při zanedbání údržby. Když kotel používáte každý den, a vaříte v něm vhodné věci, měděnka se nevytvoří.
Je také potřeba počítat s tím, že se používalo víc druhů nádobí (kameninové/hliněné, železné, měděné) podle typu přípravy a použití. Ne každé je vhodné na všechno.
Rovněž je třeba uvědomit si, že v renesanci-ranném baroku zdaleka tolik nesmažili, jako my (skoro vůbec - info Beranová, Muschwerk atd), pečení probíhalo ponejvíce na rožni nebo roštu a nebazírovali na rychlé přípravě (minutky...
).