Vaření v měděných nádobách

gunhead
Příspěvky: 29
Registrován: Pá 12. Črv 2009 23:01:21

Vaření v měděných nádobách

Příspěvek od gunhead »

Lenka napsal: A tady něco, jak si vede medikováčstvo dnes: http://spravy.pravda.sk/pride-syn-posle ... egiony_p04
Dá se u posledního mědikovce zjistit, jak nádobí fungovalo? ;)
Totiž, na livinghistory se dost řešila použitelnost kvůli jedovatosti mědi, odtavení cínu při pečení a tak.
P.S. Případně kotlík od něj našinec hádám nezaplatí :roll:
Pikenýr Regimentu zemské hotovosti
Lenka
Příspěvky: 30
Registrován: So 07. Ún 2009 12:46:07

Re: cechy jako organizace

Příspěvek od Lenka »

Abych pravdu řekla, taky mně to s tou jedovatostí mědi napadlo. Měděné nádobí se v domácnostech používalo až do začátku 20. století, ale nedělalo se z čisté mědi, byla tam příměs jiného kovu, tak možná to bude v tom. Kontakt na toho člověka bohužel nemám. Zkoušela jsem už dříve hledat na netu, jestli nemá stránky, ale bezvýsledně. Ani ULUV ho v seznamu řemeslníků nemá http://www.uluv.sk/product/medokovacstvo-777/
V Čechách se výrobci měděného nádobí nazývali mědikovci nebo kotláři a patří mezi rodšmídy, stejně jako ostatní zpracovatelé barevných kovů. Taky už tady vymřeli. :cry:
Avátar uživatele
Alistaire
Příspěvky: 790
Registrován: Út 11. Lis 2008 20:40:31
Místo/Bydliště: okolí Prahy
Kontaktovat uživatele:

Re: cechy jako organizace

Příspěvek od Alistaire »

měděné nádobí se stále používá, a patří mezi nejluxusnější. Alespoň tedy soudě podle mišelínských restaurací a cen nádobí ve specializovaných obchodech.

Obecně ve vaření v mědi nevidím problém. Jediný problém, který je, je současný způsob "LH" použití. Tedy občasné použití, zpravidla i nevhodným způsobem.
Měď jedovatá není. Jedovatá je měděnka (zelený povlak - oxid mědi), která se vytvoří při zanedbání údržby. Když kotel používáte každý den, a vaříte v něm vhodné věci, měděnka se nevytvoří.
Je také potřeba počítat s tím, že se používalo víc druhů nádobí (kameninové/hliněné, železné, měděné) podle typu přípravy a použití. Ne každé je vhodné na všechno.
Rovněž je třeba uvědomit si, že v renesanci-ranném baroku zdaleka tolik nesmažili, jako my (skoro vůbec - info Beranová, Muschwerk atd), pečení probíhalo ponejvíce na rožni nebo roštu a nebazírovali na rychlé přípravě (minutky... :) ).
https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život v období první poloviny 17. století

https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
gunhead
Příspěvky: 29
Registrován: Pá 12. Črv 2009 23:01:21

Re: cechy jako organizace

Příspěvek od gunhead »

Jo, takhle nějak jsem myslel, že to funguje. Tak budu hledat měděný kotlík na Aukru mezi ozdobnými květináči :D
Pikenýr Regimentu zemské hotovosti
Lenka
Příspěvky: 30
Registrován: So 07. Ún 2009 12:46:07

Re: cechy jako organizace

Příspěvek od Lenka »

Alistaire napsal:Když kotel používáte každý den, a vaříte v něm vhodné věci, měděnka se nevytvoří.
Vhodnými věcmi máš na mysli co? Asi bych v tom neměla vařit kyselé pokrmy, že? To usuzuju z toho, že k obarvení kůže měděnkou používám ocet a kůže zezelená za pár hodin.
Avátar uživatele
Alistaire
Příspěvky: 790
Registrován: Út 11. Lis 2008 20:40:31
Místo/Bydliště: okolí Prahy
Kontaktovat uživatele:

Re: cechy jako organizace

Příspěvek od Alistaire »

přesně...
naše děvčata si třeba nedala říct, že zelňačku z kysaného zelí v měděném kotli fakt ne.

Holky to opravdu ne. Ani na tu chvíli toho vaření. Fakt ne... ale my to zkusíme... jé... než jsme vydali jídlo, tak nám okraj zezelenal. Jé, po blbejch dvou hodinách je jakási nahořklá...


prostě reagující věci, jako je zelňačka nee. Něco jako guláš, vývary a podobně ale vůbec nevadí. Samozřejmě ve vycínovaném kotli se může vařit všechno.
Jen se v něm nesmí smažit, a musí mít vodu aspoň do půlky, nebo do třetiny, podle tvaru.
https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život v období první poloviny 17. století

https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
gunhead
Příspěvky: 29
Registrován: Pá 12. Črv 2009 23:01:21

Re: cechy jako organizace

Příspěvek od gunhead »

Alistaire napsal:přesně...
prostě reagující věci, jako je zelňačka nee. Něco jako guláš, vývary a podobně ale vůbec nevadí. Samozřejmě ve vycínovaném kotli se může vařit všechno.
Jen se v něm nesmí smažit, a musí mít vodu aspoň do půlky, nebo do třetiny, podle tvaru.
Jo jasně, 232 C dosáhneš snadno.
A na smažení a podobné by měděná pánev měla být v pořádku, případně nebudu za ni LH many lynčován?
Pikenýr Regimentu zemské hotovosti
Avátar uživatele
Alistaire
Příspěvky: 790
Registrován: Út 11. Lis 2008 20:40:31
Místo/Bydliště: okolí Prahy
Kontaktovat uživatele:

Re: Vaření v měděných nádobách

Příspěvek od Alistaire »

na smažení je lepší železná. Ale jak říkám, ono se zas tak moc nesmažilo jak dnes.
https://www.facebook.com/ProjektDieKompanie Die Kompanie - zájmové sdružení studující dobový civilní i vojenský život v období první poloviny 17. století

https://www.historickaremesla.cz DANAR Centrum historických řemesel
gunhead
Příspěvky: 29
Registrován: Pá 12. Črv 2009 23:01:21

Re: Vaření v měděných nádobách

Příspěvek od gunhead »

OK, díky
Pikenýr Regimentu zemské hotovosti
monty
Příspěvky: 1
Registrován: Po 11. Říj 2010 17:22:58

Re: Vaření v měděných nádobách

Příspěvek od monty »

Měděný kotlík funguje docela príma měděnka se dá lehce odstranit octem čili před použitím doporučuji octem vymýt a pak omýt v případě leštění doporučuji sůl a ocet poté omytí a pro uchování lesku přetřít olejem či jinou mastnotou dá se v něm vařit naprosto vše jen kyselé věci vařit pro přímou spotřebu. Monty
Odpovědět