I když bylo v Rajhradě, v porovnání s jinými akcemi, bojiště velké, přesto bylo jen zlomkem proti skutečným bojištím.
A trocha teoretických výpočtů, jak si to představuji já:
Jednotka jde na zteč rychlým krokem (cca 6km/hod.) rychleji to nejde, protože by se rozpadl tvar a v podstatě tak i celý útvar.
Jdu proti mušketám, kde můžeme počítat účiný dostřel cca 150m. Za jak dlouho tuto vzdálenost ujdu? Kolikrát nepřítel vystřelí?
150m při 6km/h. = cca 1,5 min.
Mušketýr stihne nabít a vystřelit za cca 0,5 min. Takže to máme tři rány, pokud jdu proti jedné řadě.
Pokud je řad více a střídají se, tak výstřel jednou za cca 10 sekund. takže to je ideálně až 9x BUM. a ještě se stihnu schovat za svoje píky.
Na těch našich bojišťátkách se tohle prostě rekonstruovat nedá. Pálíme do sebe z 20-ti metrů a zteč na tu vzdálenost klidně i běháme.
(Přece jen na těch 20m se útvar nerozpadne i při běhu (nehledě na to, že to uběhne každý, 150m už ne.) výsledek vypadá poněkud divně.
Většina střelců se bojí střílet pod 5m. Takže se stihne max. 1 výstřel a to máme ještě strach, abychom nějakého akčního pikoše nezabili.
A z toho jsou pak ty trapné okamžiky, kdy celá jednotka čeká na výstřel a pak teprve se jde na útok. Okamžiky, kdy stojíme od sebe 10m a děláme, jako že se nechumelí.
Bohužel se s tím ale nedá nic dělat, než připravit dobře scénář a situaci dobře komentovat.
Stejný problém je s velením. Zatím co když počítám bojiště na stovky metrů, mám na velení minuty, při našich bojištích mám jen pár vteřin. A těch pár vteřin má i celá jednotka na manévry...
A další oblíbený zádrhel dnešních bitev z podobného soudku je míjení proti sobě jdoucích jednotek. (střed útočí na střed, levé křídlo na pravé křídlo soupeře, atd.) To také nevypadá reálně, když se nepřátelé míjí o pár metrů a akorát na sebe zamávají. I když zmenším bojiště, tak lidi nezmenším…
a stále dokola ...
Takže shrnuto ty naše dnešní slavné bitvy jsou jen hra podle scénáře. A vždy v tom budou nelogičnosti a na pohled nesmysly. Je potřeba je co nejvíc omezit, ale vymýtit se je nepodaří nikdy.
Tleskám každému, kdo dá dohromady scénář, který vypadá k světu.A ten Rajhradský se mi docela líbil (tedy až na tu délku bitvy). Myslím, že těchto nelogičností tam zase tolik nebylo.
Jinak se připojuji k podpisu deklarace, že organizátor je bůh a scénář kniha svatá. I když jako voják mám vždycky právo brblat.
I když jak to vidíte vy? Zejména lidé, co mají s organizováním podobných akcí zkušenosti?
(možná je to na vlastní téma)