Hehe, tak v tom pripade este chvilku pockam a za ten cas si skusim spomenut, kam som odpratal de Gheyna, kedze to by nam teoreticky mohlo pasovat prave k tym hajdukom, co mame rozrobenych. Inak mi napada jedna vec a nie som si celkom isty - de Gheyn nevydal tie ucebnice dve? Pretoze ja si momentalne spominam na vyjavy, kde operuje musketier s furketou, ktoru pri tej kratkej muskete nebolo treba. Co mam na mysli:
+ furketa:
- furketa:
Ked som sa po tom trochu nahanal, nasiel som okrem Jacoba (1565 - 1629)aj Jacquesa de Gheyna (1532 - 1582), co ale viem, tak v suvislosti s vojenskou ucebnicou sa spomina stale len Jacob, tiez rok vydania, ak si momentalne pamatam dobre, tomu nasvedcuje. A aby toho nebolo este dost, objavuje sa aj dalsi Jacob de Gheyn (tu roky neviem, viem len, ze okolo 1632 ho maloval Rembrandt, co uz zrejme popiera autorstvo tych maualov)...
Ako to teda vlastne je???
Inak, neuvazovali ste rozsirit Umeni valky pripadne aj o kapitoly venovane napr. tiez arkebuzierom ci delostrelectvu? Len keby nahodou, v takom pripade by to bolo hodne komplexne "ucivo", hoci to asi komplikuje prave to neskorsie ponatie arkebuziera, hm...