V kazdom pripade, uvediem cca, ako vyzera moja ucast na Bielej hore...
Zo stredy na stvrtok som v nocnej. Rano namiesto toho, aby som spal, sa balim a startujeme autom do Senice, cestou zbierame ludi, kde prespavame do piatku. Rano opat vyrazame a cestujeme do Prahy. Tu staviame tabor na ploche 25x25 metrov pre 40 ludi tak, aby vyzeral aspon priblizne, ako by mal tridsiatkovy tabor vyzerat, v zavislosti na priestore a moznostiach. V tom case som svedkom toho, ako ZH musi svoj priestor opustit a presunut, pretoze kym jeden organizator im priestor vymedzil, dalsi im ho zatrhol. V piatok vecer, kym sa ostatni bavia, ja sa snazim dospat nocnu a dvojdnove cestovanie. Sobota dopoludnia nacviky, popoludni bitka, vecer zabava. Nedela doobedu, kym ostatni vyspavaju opicu alebo chrapu, pripadne si davaju to jedno-dve pivka, ktore urcite do bitky vypotia, ja a ludia okolo mna hrame divne, ale predsa len spolocenske hry a "sporty", v bitke opat fungujem. Po nej riesim s Nemcami a organizatorom vyrazeny zub a rok stare skoro vyrazene oko. Balim tabor a opat startujem do Senice na prespatie, tam dorazim v noci. Rano utekam do Trnavy na vlak, aby som bol v Kosiciach dost skoro na to, aby som mohol ist opat na nocnu, ktoru si o den neskor zopakujem...
Takze moja Bilenda su 4 dni cestovania na 2,5 dna "zabavy" bez dreva, s vodou na setrenie, bez slamy /co znamena, ze musim so sebou tahat o to viac veci na spanie/, bez prachu /co znamena, ze prach taham so sebou tiez a este ho rozdavam ludom/, za vlastne prachy /na rozdiel od vacsiny, ja to mam cez dve republiky a suma 6000 Ck pre celu nasu jednotku je skutocne zabavna/... Odmenou mi je natahovanie sa so spominanymi Nemcami, odpalena pyrotechnika do ksichtu, blbci, ktori to do mna siju papierom, pripadne mi to naseru do rypaku z takej blizkosti, ze si z neho vytahujem po bitke kusky nespaleneho prachu, kanony miesto aby sa posunuli o par metrov dopredu, mrdaju mi to 1,5-2 metre za ritou, pri utoku na delostrelecke postavenie som po oba dni svedkom toho, ako to borec z pistole s perkusnym zamkom narve mojim spolubojovnikom z bezprostrednej vzdialenosti do tvare, opat samozrejme s papierovou upchavkou. Po celu sobotu sa za nami tahali nejake dve kozy v sukni a tricku asi z predajne New Yorker, ktore nikto z nas nikdy nevidel, a snazili sa nas "osetrovat" tak, ze nam a protivnikom liezli pred pusky. A po cely ten cas sa musim divat na obrovske mnozstvo ludi v debilnych, priam karnevalovych kostymoch, pricom medzi tych najhorsie vybavenych patria prave organizatori tvariaci sa v bitke ako vysoki dostojnici. Jo, nechapem, ako mi mohlo uniknut, ze marsalska palica je povodne smrekova nasada od metly, tsss...
No a toto sa viac-menej opakuje kazdy rok... Z mojho pohladu som myslim to podstatne vystihol, viac nemam chut sa o tom bavit, dokonca ani ironizovat, hoci viem, ze ti to robi radost...