KASCHA napsal:Ale jistě že existuje kurvauždoprdele..
sou známy účty tzv. Kladkammern ... a pro určitý rok a regiment je v nich buď i barva a nebo vágně množství látky bez dalšího..sou známy také délky látky, která přináležela na jeden kabát a gaťě, poddůstojníci jí měli o cosi víc a důstojníci to fasovali často v anglickém sukně...všechno je to jednoduše v Army of Gustavus Adolfus I. a II. s citacemi pramenů.....
Pro Císařskou armádu sou doloženy dodávky (v dobové korespondenci) buď vojenských oděvů anebo postaru "montur" tedy souprav kabátu a kalhot a to v tisícových sériích už ve 30. letech - bohužel nikdy sem zatím nenarazil na barvu. V dobyté Olomouci švédové zabavili 5000 uniforem pro slezské bojiště.....
Vychladni a dýchej..
Jde mě o zdroje..tj. prvotní prameny. Máš někde link?
Já se od těch ospreů podívám, ale jde mě o to, že se všude o tom dočítám ale je to už interpretace nic víc. a proto bych byl rád kdybych něco takového o čem píšeš viděl. Je to stejný tak jak s taktikou..protože co za neuvěřitelný kraviny historici napsali o nabíjení muškety a táhne se to jak dlouho..mušketa se nabíjela na 168 povelů atd..každej opisuje z předcházejícího.. proto mě zajímají zdroje a prameny.
Jo a konkrétně je zde ještě jedna věc. Ve švédské armádě je třeba rozlišit "švédské národní" regimenty z vojáků nabraných konskripčním způsobem v zemích pod vlivem švédské koruny a potom regimenty, které byli mustrovány za prachy na "kontinentě", popřípadě dovezené ze skotska, irska, walesu ...
Ono takle jednoznačné prostě není..
Proto je třeba jít do zdrojů a pramenů.