Třicítková beletrie

Pravidla fóra
Prosím mějte na paměti, že veřejné odkazy na "pirátské kopie" tu nejsou vítány. Naopak velice vítány jsou odkazy na veřejně přístupné (legální) zdroje.
Avátar uživatele
Zagloba
Příspěvky: 131
Registrován: Ne 07. Pro 2008 17:04:12

Třicítková beletrie

Příspěvek od Zagloba »

Zdravím,
stejně jako jsem se před nějakým časem zajímal o filmy s třicítkovou tématikou, chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti (resp. doporučení) ohledně třicítkové literatury - teď mám na mysli literaturu krásnou, t.j. především hist. romány či jinou beletrii.

Abych sám začal:
- Říkali mu ječmínek
- Ječmínkův návrat
obě od F. Kubky, čtení lehčí, spíš pro mládež, zřetelný forrestgumpovský syndrom - t.j. hlavní hrdina se stihne setkat a poklábosit snad se všemi význačnějšími osobnostmi své doby

- Kladivo na čarodějnice
netřeba komentovat

- Mistr kampanus
opět bez komentáře, vynikající jazyk

- Nepokojná léta
- Nepřemožitelný
byť P. Englund nepíše beletrii v pravém slova smyslu, literatura faktu to také není a čtivé je to úžasně

- Ohněm a mečem
- Potopa
- Pan Wolodyjowski
- Na poli slávy
není to sice ryzí třicítka, Sienkiewiczův epos však nelze pominout

- Osamělý rváč
Kratochvílovo pojetí života maršála Russworma, jedna z mála knih, kterou můžu číst stále znovu

- Podivuhodný příběh a dobrodružství Jana Kornela
také od Kratochvíla, značně naivní, kniha pro děti

- Dobrodružný Simplicius Simplicissimus
- Poběhlice Kuráž Divous Skočdopole
Grimmelshausen, krásná ukázka dobové beletrie

- Matka kuráž a její děti
Bertolt Brecht, divadelní hra, variace na příběh Grimmelshausenovy hrdinky

- Uhorský Simplicissimus
druhá (a snad poslední známá) ukázka simpliciánské literatury, autorem je snad Daniel Speer
Avátar uživatele
Loudis
Příspěvky: 496
Registrován: Út 10. Ún 2009 19:26:14
Kontaktovat uživatele:

Re: Třicítková beletrie

Příspěvek od Loudis »

Souhlasím s kladným hodnocením Kratochvílova Osamělého rváče, byť třicetileté válce o pár let předchází. Také v mém případě je to kniha, kterou jsem nejvícehrát četl - většinou čtu beletrii jen jednou.
Slabost mám i pro ty Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela. Nevím, jestli bych je označil za naivní, rozhodně však za nejlepší knihu pro mládež o třicetileté válce, jakou jsem kdy četl. Je znát, že autor byl vzděláním a původním povoláním historik respektive archivář. Dalo by se říci, že tato kniha ve mne v dětství vzbudila onen hluboký zájem o třicetiletou válku, který trvá dosud. Zejména si pamatuji velmi živá vylíčení bitvy na Bílé hoře ve vzpomínkách veterána Matěje Pětiokého a bitvu u Jankova z pohledu řadového pěšáka - hlavního hrdiny.
M.V. Kratochvíl toho ovšem z třicetileté války napsal více. Za velmi zdařilou považuji novelu Komediant o studentovi, jenž u mrtovly nalezne text Shakespearova Romea a Júlie. Přidá se ke kočovné divadelní společnosti a usiluje o uvedení tohoto kusu, což je v době všeobecného zhrubnutí společnosti, kulturního a mravního úpadku třicetileté války snažení dost pošetilé. Novela obsahuje velmi živá lížení ze života vznešeně bídného dvora Fridricha Falckého i vesnický masakr, na němž je znát, že Kratochvíl četl Simplicia.
Docela mne bavil i Matyášův meč, pochopitelně o Thurnovi. Nedávno jsem však četl Marné návraty od Zory Berákové na totéž téma a bylo to možná o fous lepší (ačkoli se to zpočátku nezdálo a na Kratochvíla držím).
Do našeho období spadá i Putování Jana Ámose. To mne však zklamalo, nedočetl jsem ho. "Vykostit" Komenského tak, že zcela ignorujeme jeho víru a uděláme z něho jen "humanistu obecného", považuji za zločin. Jednak je to hrubá deformace historické osobnosti biskupa Jednoty bratrské a pak to také ubírá z uvěřitelnosti celého příběhu a Komenský se stává jen neživotnou šablonou - to je ovšem znát i na zfilmování tohoto románu.
Čtivá je i Dobrá kočka, která nemlsá - o Hollarovi. Dobou je to příslušné, avšak "naše" válka se tam odráží jen málo. Do období třicetileté války spadá i Kratochvílova prvotina, k té jsem se však dosud nedostal.

Vřele doporučit mohu Bloudění Jaroslava Durycha. Jazyk trochu archaičtější (kdo zvládá Wintera, nebude mít ovšem žádný problém), některé scény spíše symbolické až mystické, ale bavilo mne to. Více než osud rozervaného hlavního hrdiny mne však zaujalo "to okolo" a paralelně líčený příběh Valdštejnův (ne nadarmo má dílo podtitul Větší valdštejnská trilogie - mimochodem Menší valdštejnská trilogie, tedy Rekviem, od téhož autora také není k zahození). Asi nepřekvapí, že mne opět zaujalo líčení bitvy a Valdštejnův tábor u Norimberka a vydrancování Magdeburku.

Závěrem si jen troufnu hrubě nesouhlasit se Zaglobovým zařazením Englunda. Ten určitě nepatří do ranku beletrie a naopak je rozhodně literaturou faktu v tom nejlepším slova smyslu. Spor se může vést snad o to, zda by nepatřil již dokonce do literatury odborné. V tom případě ho znevýhodňuje jen absence poznámkového aparátu nahrazeného seznamem literatury k jednotlivým kapitolám. I tak je to více, než je u literatury faktu obvyklé. Zdá se mi, že zde zaměnil Zagloba pojmy odborná literatura a literatura faktu. To však pochopitelně není možné.

PS: Prosím správce stránek, aby zařadili tuto diskusi na patřičné místo a ona tak nezůstávala dost nepřehledně zasuta. Myslím, že beletrie o třicetileté válce je dost a bylo by škoda se na ni vzájemně neupozornit. Nejen vědou živ je člověk ;)
"velitel šéf" Regimentu zemské hotovosti
DIMICANDUM

http://zemskahotovost.cz
Avátar uživatele
Zagloba
Příspěvky: 131
Registrován: Ne 07. Pro 2008 17:04:12

Re: Třicítková beletrie

Příspěvek od Zagloba »

Díky za tipy na další čtivo, už jsem začínal trpět nouzí.

Co se týče toho Jana Kornela - problém je právě v tom, že jsem ho četl až nyní a proto nemůžu především způsob myšlení a dialogy mnohých postav Kratochvílovi věřit (stejnou smůlu měl ale v mém případě třeba i Poslední Mohykán). Chápu ale, že pro dětského čtenáře to může být poutavé čtivo, stejným způsobem jsem (naštěstí ve správném věku) hltal Tři mušketýry.

Co se týče Englunda, zařazení do beletristické literatury není skutečně vhodné, chtěl jsem tím spíš vyjádřit jeho nesmírnou poutavost a lehkost, s jakou čtenáře vtáhne do děje (a o ději lze dle mého názoru hovořit, konec konců mají jeho knihy i hlavního hrdinu). Bude-li někdy P. Englund číst toto vlákno, omlouvám se mu za předchozí nepřesnost, literatura faktu jeho dílům sluší opravdu víc.

Není vám známo, zda z třicetileté války nenapsal něco taky Jirásek? Narazil jsem pouze na povídku Růženec, je zařazena například ve sbírce Domů a jiné obrázky (a to v kapitole Jiskry v popelu). Děj se sice odehrává až po válce, připomíná jí prakticky jen žebrák-starý vysloužilec, je ale skvělá.

A ještě mě napadá novela Psí kůže : Kámen nářku od Vladimíra Körnera, nemohu posoudit, zatím jsem nečetl.
Avátar uživatele
Fallie
Příspěvky: 16
Registrován: Čt 21. Říj 2010 16:22:47
Místo/Bydliště: Caput Regni

Re: Třicítková beletrie

Příspěvek od Fallie »

Teď zrovna louskám
Jan Rybář - Čtvrtá kostka - nejde o čistou třicítku, ale o rudolfinsku dobu (odehrává se to 1601), nicméně jsem zatím mile překvapen. Jde sice o oblíbený žánr historické detektivky a pátračky po tajemství jako je Dan Brown, ale potěšují mě zde drobné detaily ukazující na autorovu znalost doby a podtrhující atmosféru.

Nedávno jsem také dočetl:
Dubell Ricgar - ďáblova bible - také Rudolfinská doba a tajemná patráčka, ale dá se to číst, nicméně, co se týče znalostí reálií je to tak level pod tím Rybářem.
Fallie
Rocker007
Příspěvky: 27
Registrován: Út 15. Ún 2011 21:08:31
Místo/Bydliště: Dubí u Teplic
Kontaktovat uživatele:

Re: Třicítková beletrie

Příspěvek od Rocker007 »

Do knihovničky se mi podařilo získat z antikvariátu za pár korun dílo od Dr. Emanuela Zítka - Albrecht z Valdštejna. Je to historický román z doby pobělohorské. Vydáno v Praze roku 1934. Vypadá to na hezké dílko (leč díky maturitě musím číst něco jiného).
Avátar uživatele
Loudis
Příspěvky: 496
Registrován: Út 10. Ún 2009 19:26:14
Kontaktovat uživatele:

Re: Třicítková beletrie

Příspěvek od Loudis »

K tipům na „třicítkovou“ beletrii bych přidal dvě díla z počátku 20. století, která jsem v poslední době četl. Nejprve je to Valdštejn od Alfréda Döblina. Knížka je v našich knihovnách i antikvariátech dobře k dostání. Poměrně rozměrný román se navzdory názvu zabývá více osobou Ferdinanda II. než samotného Valdštejna. I přes jisté faktografické nesrovnalosti, které na první pohled mohou vypadat až odpudivě (Slavata coby krasavec navíc tragicky zahynuvší v zajímavé souvislosti s Valdštejnovou vraždou, Michna coby Srb, Šlik coby bigotní katolík, císař i císařovna zahynuvší velmi podivným způsobem,...) bych tuto knihu vřele doporučil. Autorovi je vlastní nadání pro vystižení psychologie postav a to je největší předností této knihy. Zejména mne zaujal pohled na ústřední problém, tedy spojenectví císaře s Maxmiliánem a podivný vztah k Valdštejnovi. Myslím, že zde je Döblin brilantní a otevírá nám Čechům zcela jiný pohled, neboť jsme ze své uhlu zvyklí vidět spojenectví Ferdinanda a Maxmiliána jako harmonické, pevné a oboustranně výhodné. Realita však byla zřejmě velmi jiná. Román je tak výborným a originálním pohledem na rub diplomatického mechanizmu i vliv psýchy jednotlivce na něj.

Nepříliš rozsáhlý román Hermanna Lönse Vlkodlak budete naproti tomu hledat asi obtížněji. Vyšel u nás v českém překladu pouze jednou a to v roce 1941. Předpokládám také, že ještě hodně dlouho nevyjde... Löns tímto dílkem nevědomky dal název pozdější nacistické partizánské organizaci Wehrwolf, která se inspirovala hrdiny této knihy. Jimi jsou severoněmečtí sedláci žijící na tamních vřesovištích a rašeliništích. Zde se v průběhu třicetileté války zatvrzují a organizují domobranu, která nemilosrdně vraždí jakékoli vojáky, marodéry, lupiče a cikány, kteří se odváží do jejich kraje strčit nos. Politická a náboženská příslušnost je nezajímá. Román vychází z historických faktů a severoněmečtí sedláci si tímto odbojem, ke kterému získali souhlas svého zeměpána, opravdu vysloužili, na rozdíl od našich „čtveráků“, dokonce zastoupení na zemském sněmu. Děj je velmi akční, krvavý, rychlý a přes tragické zvraty optimistický. Moc pěkně se čte. Na žádné výrazné rušivé historické nesrovnalosti jsem nenarazil. Pokud tedy na tuto knížku natrefíte (třeba jako já náhodou ve sběru), vřele ji doporučuji. Není však pro útlocitné a chorobně politicky korektní čtenáře. :-) Poznámka: Löns nebyl nacista, padl v 1. světové válce.
"velitel šéf" Regimentu zemské hotovosti
DIMICANDUM

http://zemskahotovost.cz
Avátar uživatele
Fallie
Příspěvky: 16
Registrován: Čt 21. Říj 2010 16:22:47
Místo/Bydliště: Caput Regni

historický román

Příspěvek od Fallie »

Ahoj, kdysi dávno jsem na toto fórum chodil pro znalosti a reálie doby.
Konečně, po mnoha letech, jsem se dokopal k dopsání svého historického románu, který je právě z žoldnéřského prostředí třicetileté války, a na kterém právě dělám poslední korektury.
Chtěl jsem se zeptat, pokud by někdo (jestli sem ještě někdo vůbec chodí) měl chuť a čas ho také projítřečíst a upozornit mě na případné omyly a nepřesnosti co do historických reálií, protože v tom nejsem odborník, ale spíš poučený laik.

Předem díky
Fallie
Avátar uživatele
Zagloba
Příspěvky: 131
Registrován: Ne 07. Pro 2008 17:04:12

Re: Třicítková beletrie

Příspěvek od Zagloba »

Ahoj Fallie,
nedaří se mi poslat ti soukromou zprávu, tak mě zkus, prosím, pomocí soukromé zprávy kontaktovat ty. O přečtení tvého románu mám velký zájem. Díky.
Random
Příspěvky: 5
Registrován: Stř 21. Srp 2013 21:29:47

Re: Třicítková beletrie

Příspěvek od Random »

Pokud jsou akceptovaná i "starší" díla, tak docela zajímavý román "Konec hodokvasu" (Zora Beránková, MF 2006), který se táhne přes cca 40 let a končí listopadem 1620.
Nikdo mi nerozumí. Jsem totiž záhadný.
Odpovědět