Rondašilieri a ich fungovanie.

Šavlis
Příspěvky: 387
Registrován: Út 18. Lis 2008 13:50:41
Kontaktovat uživatele:

Re: Rondašilieri a ich fungovanie.

Příspěvek od Šavlis »

Je to Pišto jednotka kolem skupiny Sentiment du Fer z Prahy - Gallas regiment - www.sentiment.cz
Obrázek
Alt-Starhemberg Olmütz
http://www.olomouckypluk.cz
Avátar uživatele
Spakona
Příspěvky: 114
Registrován: Čt 13. Lis 2008 11:03:39
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Rondašilieri a ich fungovanie.

Příspěvek od Spakona »

mno - ale upřímně - tam moudra nehledejte - kluci si hrajou na vojáčky a i když si něco málo z té historie do hlavy nalili, pořád ještě a stále to berou spíš jenom jako divadlo , i když se Baghíře podařilo je alespoň svlíknout z dyftýnu a oblíknout do vlny. Jediný kdo má alespoň trošku přehled je právě Baghíra a Petr Jedlička, takže pokud - tak přímo na ně - i když jeslti budou nějak užiteční v tom co potřebuješ - toť otázka :)
Avátar uživatele
vechio
Příspěvky: 458
Registrován: Út 11. Lis 2008 11:18:34
Kontaktovat uživatele:

Re: Rondašilieri a ich fungovanie.

Příspěvek od vechio »

pifta napsal:Olaf - ja sa neurážam A samozrejme všetkým vám dávam za pravdu v niečom. Nebojte sa myslím na všetko a ako som už písal všetci mpoji chalani vedia aj pikanierov. Čo sa týka tých pikenierov tak sme sa asi nepochopili. Nudne je to pre diváka nie pre ludí čo to robia. Ahoj Šavlis rád ťa vidím aspoň na obrázku hehehe. Neviete ako sa vola skupina čo robi tých ronaširov v čechách ? A dáky kontakt na nich ?
No ohledně nudy pro diváka..to je v současné době docela zprofanované tvrzení..v zájmu toho aby se divák "bavil" vymýšlí spousta lidí nejruznější hovadiny nesmysly. Kde je snaha diváka neklamat a snažit se ukázat co nejlépe jak to bylo? Začíná být docela rozdíl mezi lidmi co dělají "historický" šerm a lidmi co se přiklonili spíše k historickému vojenství. Proto aby se divák bavil se nemusím nutně kopat do zadku a dělat ozembouchy. Naopak myslím si že diváci dokážou rozlišovat mezi řitířem v pseudozbroji motající se jako kača v hrnci a kvalitním válečníkem s odpovídajícím vybavením. myslím si že většina lidí co začala chodit na tohle fórum je ztotožněna s přístupem dělat věci co nejkvalitněji a snaží se dělat historické vojenství.

Jinak viděl jsem od berounských měštanů vystoupení z období landcknechtů trvající 50minut a většina času z vystoupení se motala kolem píky a pěšáků..zajímavé, svižné a edukativní.. a jde to.
Píka je prostě zbraň. stejně jako meč. Zatímco meč je na vystoupeních protěžován..dřevcové zbraně jako by nebyli..přitom jsou hlavní zbraní pěchoty již od 14.století..tedy v dobách vrcholu rytířství..
Ufff.. konec moralit a všeobecných postojů.. :mrgreen:

Jen by mě zajímalo v čem nám dáváš za pravdu a v čem ne?

Co se týká sentiment du fer je to tak jak říká spakona..už sem s nimi měl dlouhé diskuze na jiném fóru a v podstatě vím že nic neví ..akorát se jim to líbí a ocenují současnou bitevní praxi kdy si můžou zabouchat mečem a díky štítu na ně pikenýři "nemůžou" ovšem při natáčení na klip pro divadlo zjistili že masa pík je velmi tvrdý oříšek a že je velký rozdíl mezi 10 pikenýry v jedné řadě a 30 pikenýry ve čtyřech řadách..
Captain Mortaigne regimentu
Obrázek
Mortaigne regiment Projekt rekonstrukce vojenské jednotky z období třicetileté války
Avátar uživatele
Indyján
Příspěvky: 261
Registrován: Út 11. Lis 2008 16:49:04
Místo/Bydliště: Morava

Re: Rondašilieri a ich fungovanie.

Příspěvek od Indyján »

vechio ..Jo pěkně to napsal Kyklop na čš. Lidé se dělí na historické vojenství a na český šerm.
Lepší mrtvej frajer než živej srab. MM

generál svobodník chorvatského hraničářského pluku 63. GIR Karlstädter-Szluiner,střelec a halapartník v pozdně gotických projektech.
http://sedmiletka.brodec.org/index.php
pifta
Příspěvky: 6
Registrován: Stř 21. Led 2009 15:27:40

Re: Rondašilieri a ich fungovanie.

Příspěvek od pifta »

No vážim si ludi, ktorí vela vedia a plno veci čo ste priniesli su veľmi cenne a cennené. Treba si však dať pozor a rozlišovať ludí a prístup. Niektore skupiny su čisto šermiari ktorí robia scénický šerm. Na akcie a bitky sa chodia zabaviť a netrpia na tom že niekto ma kostým s diftínu namiesto vlny. Že má čižmy namiesto polobotiek. Su skupiny ktore robia tvrdo vojensku hostóriu. To však neznamená že jedný alebo druhy su menej cenní. V prvom rade je to zábava.Samozrejme musí to mať niaku úroveň aby sme tam nebehali v teplákoch. Ja a moja skupina sa cheme stretnuť s priateľmi a zabaviť sa. Trošku zašermuje sa zastriela sa a hotovo. S prísnym prístupom z toho spravíte iba vojensku prehliadku ako je napoleonika. Proste nechcem robiť bitky na takej úrovni ako vy. Toď je vše. Hovorím mám s chalanmi pikanierov plechových. Ide o to napríklad že som našiel v knihe obrazok rondašilierou ktorý fungo vali koncom 16 storočia v španielsku a boli to pikanieri so štítmi. Neviem či to bol iba dáky úlet dákeho autora, alebo naozaj tak niekedy mohli fungovať pikeniery. Meč a štít si myslím začali mať ked sa stali gardou a boli ceremoniálnou strážou. Možno to aj inak volali a neboli to ronašilieri v podobe ako ich vydávame.
Avátar uživatele
Zagloba
Příspěvky: 131
Registrován: Ne 07. Pro 2008 17:04:12

Re: Rondašilieri a ich fungovanie.

Příspěvek od Zagloba »

Zdravím!
Pišto nebo kdokoli jiný, mohli byste mi prosím vysvětlit, jakou výhodu mají pikenýři s kulatými štíty proti bočnímu útoku? Nemůžu si to nějak představit...
Když na mě přeci někdo útočí z boku, otočím jednotku, ne? Připadá mi jako nesmysl argumentovat nějakou ochranou s pomocí rondašů - to tam budou ti pikoši stát a štíty odrážet píky nebo kule?
Avátar uživatele
raia
Příspěvky: 322
Registrován: Ne 16. Lis 2008 22:33:31

Re: Rondašilieri a ich fungovanie.

Příspěvek od raia »

pifta napsal:No vážim si ludi, ktorí vela vedia a plno veci čo ste priniesli su veľmi cenne a cennené. Treba si však dať pozor a rozlišovať ludí a prístup. Niektore skupiny su čisto šermiari ktorí robia scénický šerm. Na akcie a bitky sa chodia zabaviť a netrpia na tom že niekto ma kostým s diftínu namiesto vlny. Že má čižmy namiesto polobotiek. Su skupiny ktore robia tvrdo vojensku hostóriu. To však neznamená že jedný alebo druhy su menej cenní. V prvom rade je to zábava.Samozrejme musí to mať niaku úroveň aby sme tam nebehali v teplákoch. Ja a moja skupina sa cheme stretnuť s priateľmi a zabaviť sa. Trošku zašermuje sa zastriela sa a hotovo. S prísnym prístupom z toho spravíte iba vojensku prehliadku ako je napoleonika. Proste nechcem robiť bitky na takej úrovni ako vy. Toď je vše. Hovorím mám s chalanmi pikanierov plechových. Ide o to napríklad že som našiel v knihe obrazok rondašilierou ktorý fungo vali koncom 16 storočia v španielsku a boli to pikanieri so štítmi. Neviem či to bol iba dáky úlet dákeho autora, alebo naozaj tak niekedy mohli fungovať pikeniery. Meč a štít si myslím začali mať ked sa stali gardou a boli ceremoniálnou strážou. Možno to aj inak volali a neboli to ronašilieri v podobe ako ich vydávame.
Mno, řekl jsi po pěkně. Spousta lidí se jezdí na bitvy zabavit. Někteří to berou vážněji, jiní ne.

PS: v následujícím odstavci jsem rozdělil účastníky bitvy na dvě skupiny. Nikoho nicméně nechci osočovat, nebo případně zařazovat do některé z nich - to jen aby někdo nenadával.

Problém (z mého úhlu pohledu jako "vojenského historika" a né šermíře) je v tom, že "šermíři" fabulují a) sebe, b) skupiny kolem sebe, c) a hlavně diváka.

Když někdo dělá scéniku / divadlo - je téměř jedno co tam předvádí, když to dokáže okecat.
Když někdo dělá rekonstrukci historie, neměl by si dovolit fabulovat lidi.

A teď, aby jsi pochopil náš náhled :mrgreen: :
když někdo příjde na bitvu v keckách, pokazí "zábavu" ostatním "historikům". Je to jako kdyby někdo vlezl na podium a namísto diváky očekávaného "šermu rytířů" se jednalo o střelbu z kulometu. Ano, diváky to zaujme, ale stejně budou zklamaní, že je někdo podvedl.
pifta
Příspěvky: 6
Registrován: Stř 21. Led 2009 15:27:40

Re: Rondašilieri a ich fungovanie.

Příspěvek od pifta »

No nehovorím o keckaroch. Ide o to hádať sa že mám kostým s dyftínu a nie s vlny, alebo ty máš čižmy aj ked by si ich nemal mať. To je to že to nekazí nič a robia sa z toho vetry.

No proti kulam ti štíty nepomôžu ale viem si predstaviť že keby si nestihol jednotku otočiť alebo nebodaj by si dostal utok z predu a z boku naraz tak by to šlo. Hovorím je to čisto teoreticke iba sa o to zaujímam. Ono ked to tak berete tak doba sa riadila ekonomikou. Plechy ustupovali nie preto lebo boli neúčinne ale preto lebo boli drahé a ludský život sa tolko necenil. Taktiež aj ťažká jazda nebola neefektívna ale draha a preto sa dávali dole plechy a brnenie ako také pomaly ustupovalo.
Avátar uživatele
Indyján
Příspěvky: 261
Registrován: Út 11. Lis 2008 16:49:04
Místo/Bydliště: Morava

Re: Rondašilieri a ich fungovanie.

Příspěvek od Indyján »

pifta napsal: Taktiež aj ťažká jazda nebola neefektívna ale draha a preto sa dávali dole plechy a brnenie ako také pomaly ustupovalo.


Nemáš pravdu, těžká jízda byla opravdu neefektivní, podívej se jak dopadli slavní polští husaři proti vycvičeným blátošlapům= mušketýrům.
Lepší mrtvej frajer než živej srab. MM

generál svobodník chorvatského hraničářského pluku 63. GIR Karlstädter-Szluiner,střelec a halapartník v pozdně gotických projektech.
http://sedmiletka.brodec.org/index.php
Avátar uživatele
Zagloba
Příspěvky: 131
Registrován: Ne 07. Pro 2008 17:04:12

Re: Rondašilieri a ich fungovanie.

Příspěvek od Zagloba »

Obávám se právě toho, že s těmi orondašelými pikenýry to bude jen teorie. Osobně si právě tu boční obranu pouhými štíty představit nedokážu. Pokud není jednotka schopná reagovat včas na útok odkudkoli a podle toho se neotočí, řekl bych, že pasivní se schovávání za štíty už nic nezachrání.
Jinak ta Abbaca dělá myslím Španěly a na obhajobu rondašů se představují jako jednotka zastaralá... No, nevím...
Odpovědět