Ale vážně, diskuse o pappenheimkách mě opravdu zajímala, ale kdybych věděl, kam se zvrhne, asi bych s ní nezačínal. Škoda, že některé zajímavé a pro mě nové informace zapadly mezi argumentací na argumentaci na ....už se v tom ztrácím

Fajn. Podle mne, na tomto předmětném obrázku pappenheimka není, neboť přílbu která na něm je bych se pappenheimkou zdráhal nazvat ve více ohledech.Loudis napsal: ...
Tak znovu - ano, na mnou uvedené ilustraci je podle mne papenheimka. Pokud bych však měl předložit obrázek typické papenheimky (což nebylo původně zadáním), dal bych jiný (třeba ten, který pověsil Hugo v diskusním vláknu o kyrysu). Proč jsem tedy dal tento obrázek? Protože je na něm zdobená papenheimka (čímž jsem dokládal, že existovaly i zdobené papenheimky a nelze tento typ helmy zjednodušeně připisovat jen prostým vojákům) - není to však prototyp papenheimky (jednak kvůli tomu zdobení a pak snad i lamelový kryt týla je širší, než na většině papenheimek - ostatní oponentem uváděné odlišnosti jsou však bezpředmětné, neboť jsou způsobeny dodatečnými ztrátami či poškozením původního stavu zobrazeného exempláře). O čem je (tedy bylo) toto vlákno? O zdobených papenheimkách. V této diskusi zcela druhotnou (úhybnou) otázku, co je papenheimka, jsem zodpověděl již výše v této diskusi tak, jak nejkonkrétněji mohu (tedy za čím jsme schopen stát) - papenheimka je šišák odvozený od východoevropského vzrou užívaný ale vojskem západního typu a na "západě" také vyráběný. Definici šišáku pak znovu kopírovat nebudu, ta by měla být obecně známá - není-li, je v tomtéž předchozím příspěvku. Pokud zde ode mne někdo očekává přesnější definici papenheimky, jasně znovu říkám, že se jí ode mne nedočká. Nejsem totiž ten, kdo zde začal zpochybňovat co je a co není papenheimka. Na tuhle hru fakt neskočím a tento problém nemusím rozlousknout, ani k tomu nemám chuť, třeba již proto, že já ten problém nemám...
Výsledkem s pappenheimkou se bohužel nepochlubím. Jelikož vlastním pátráním ani dotazem zde jsem nedošel k závěru, že by to u té mé bylo žádoucí, tak jsem ji odložil do kouta. Nedavno se naskytla příležitost a prodal jsem ji....No, a na závěr ještě dlužím odpověď Bormimu na tu jeho jeho prvotní otázku.
...Nicméně... proč ne, když to chceš zkusit kvůli tomu procesu, a když ji chceš mít jako dekoraci a bereš to že to nemusí být "cajk", tak směle do toho. Konec konců už jsi evidentně začal, tak pak ukaž výsledek. Držím palce.
Tohle mě Hugo docela zajímá (bez jakéhokoli rýpání, myslím to zcela vážně), prosím, myslíš že bys mi mohl takto označené příklady někde u sebe najít? Já mám zítra (kua, vlastně dnes!!!) cestu do Pardubek, tak to bych se k Tobě v případě trochy času na obou stranách mohl zastavit. Kdyžtak ti zavolám....hugo44 napsal: A v případě, jak píše A., není-li přilba rotační, nejedná se o p., proč tedy odborníci označují za p. i přilby, které jsou nerotační? Naši předci si s tím asi hlavu nelámali. A jestliže změříme zvon mnohých p., tak rotační nebude.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti